IL-17 ve IL-23 inhibitörleri kullanan psoriasis tanılı hastalarda sistemik inflamatuar belirteçlerin (SII, SIRI, NLR, MLR, PLR) değerlendirilmesi
Evaluation of systemic inflammatory markers (SII, SIRI, NLR, MLR, PLR) in psoriasis patients using IL-17 and IL-23 inhibitors
- Tez No: 975456
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Guselkumab, Ixekizumab, Psoriasis, Risankizumab, Secukinumab, Guselkumab, Ixekizumab, Psoriasis, Risankizumab, Secukinumab
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnterlökin-17 (IL-17) ve interlökin-23 (IL-23) inhibitörleriyle tedavi edilen psoriasis hastalarında 12 aylık izlemde klinik şiddetin zamana bağlı değişimini değerlendirmek; sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SIRI), nötrofil-lenfosit oranı (NLR), monosit-lenfosit oranı (MLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR), C-reaktif protein (CRP) ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESR) değişimlerini ve bu parametrelerin Psoriasis Alan Şiddet İndeksi (PASI) ile ilişkilerini incelemektir. Gereç ve yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif kohortta (2019–2024) IL-17 veya IL-23 inhibitörü kullanan hastalar (n=178; iksekizumab=40, sekukinumab=50, guselkumab=44, risankizumab=44) değerlendirildi. PASI, hemogram temelli indeksler (SII, SIRI, NLR, MLR, PLR), CRP ve ESR 0., 3., 6. ve 12. ayda kaydedildi. Birincil sonlanım zamana bağlı PASI değişimi; ikincil sonlanımlar inflamatuar parametrelerdeki değişimler, gruplar arası farklar ve PASI-indeks korelasyonlarıydı. Grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon işaretli sıra testi; gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal–Wallis H testi ve Mann–Whitney U testi kullanıldı. Korelasyonlar, Spearman korelasyon katsayısı (ρ) ile değerlendirildi ve Benjamini–Hochberg yöntemiyle düzeltilmiş q değeri verildi. Anlamlılık düzeyi p<0,05 ve q<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Psoriasis şiddeti tedaviyle anlamlı biçimde azaldı: Ortalama PASI 0., 3., 6. ve 12. aylarda sırasıyla 15,19; 1,45; 0,80 ve 0,43 idi (p<0,001). Sistemik inflamasyon belirteçleri geriledi: SII başlangıçta 724,97 iken 12. ayda 471,24'e; SIRI 1,40'tan 0,87'ye; NLR 2,66'dan 1,84'e; MLR 0,25'ten 0,20'ye; PLR 134,5'ten 112,1'e düştü (p<0,001). Başlangıçta PASI; NLR, SII, SIRI ve MLR ile zayıf düzeyde pozitif korelasyon gösterirken (ρ≈0,22–0,28; q≤0,005); CRP ve ESR ile ilişkili değildi. İzlem boyunca PASI değişimi; özellikle SII, SIRI ve NLR (bazı dönemlerde PLR ve MLR) değişimleri ile zayıf düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gösterdi (q<0,05); CRP ile ilişki saptanmadı. Sonuç: Biyolojik tedaviler ile 12 aylık izlemde PASI ve hemogram temelli inflamasyon göstergeleri anlamlı biçimde azaldı. Bulgularımız SII, SIRI ve NLR'nin hastalık şiddetinin değerlendirilmesi ve tedavi yanıtının izleminde yardımcı biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini, CRP ve ESR'nin ise bu amaçla kullanımının anlamlı fayda sağlamayacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess 12-month trajectories of clinical disease severity in patients with psoriasis receiving interleukin-17 (IL-17) or interleukin-23 (IL-23) inhibitors, and to characterize changes in systemic inflammatory markers—the systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammatory response index (SIRI), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), C-reactive protein (CRP), and erythrocyte sedimentation rate (ESR)—together with their associations with the Psoriasis Area and Severity Index (PASI). Materials and Methods: In this single-center, retrospective cohort (2019–2024), patients using IL-17 or IL-23 inhibitors (n=178; ixekizumab=40, secukinumab=50, guselkumab=44, risankizumab=44) were evaluated. PASI, hemogram-based indices (SII, SIRI, NLR, MLR, PLR), CRP, and ESR were recorded at months 0, 3, 6, and 12. The primary outcome was the time-dependent change in PASI; secondary outcomes were changes in inflammatory parameters, between-group differences, and correlations between PASI and the indices. Within-group comparisons used the Wilcoxon signed-rank test; between-group comparisons used the Kruskal–Wallis H test and the Mann–Whitney U test. Correlations were assessed with Spearman's correlation coefficient (ρ), and q-values corrected by the Benjamini–Hochberg method were reported. Statistical significance was set at p < 0.05 and q < 0.05. Results: Psoriasis severity decreased significantly with treatment: mean PASI at months 0, 3, 6, and 12 was 15.19, 1.45, 0.80, and 0.43, respectively (p < 0.001). Systemic inflammatory markers declined: SII decreased from 724.97 at baseline to 471.24 at month 12; SIRI from 1.40 to 0.87; NLR from 2.66 to 1.84; MLR from 0.25 to 0.20; and PLR from 134.5 to 112.1 (p < 0.001). At baseline, PASI showed weak positive correlations with NLR, SII, SIRI, and MLR (ρ ≈ 0.22–0.28; q ≤ 0.005), while it was not associated with CRP or ESR. Over follow-up, the change in PASI correlated weakly yet significantly with changes in SII, SIRI, and NLR (and, in some periods, PLR and MLR) (q < 0.05); no association was observed with CRP. Conclusion: Over 12 months of biologic therapy, PASI and hemogram-based inflammatory markers decreased significantly. Our findings suggest that SII, SIRI, and NLR may be used as supportive biomarkers for assessing disease severity and monitoring treatment response, whereas CRP and ESR do not provide meaningful benefit for this purpose.