Yüksek karbonlu çeli̇klerde segregasyon ve i̇nklüzyonun mekani̇k özelli̇klere etki̇si̇
Effect of segregation and inclusion on the mechanical properties of high carbon steels
- Tez No: 975496
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN AHLATCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek karbonlu çelik, High carbon steel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada incelenen AISI/SAE 1055, AISI/SAE 1065 ve AISI/SAE 1082 kalite çelikler, karbon içeriği yüksek bir çelik türüdür. Çeliklerin performansı alaşım elementleri eklenerek istenilen özellik kazandırılabilir. Ancak üretim esnasında mikroyapısal kusurlar, oluşan inklüzyonlara, segregasyonlara da bağlı olabilir. İnklüzyonlar çelik imalatı sırasında metal olmayan elementlerin birleşmesiyle ortaya çıkan oluşumdur. Bu yapılar çeliğin ömrünü, darbeye karşı direnci ve sünek – gevrekliğini önemli ölçüde etkiler. Segregasyon ise katılaşma evresinde içerikteki alaşım elementlerinin çelik yapısında homojen dağılmaması sonucu oluşan oluşumlardır. Bu durum çelik malzemede belirli bölgelerde element yoğunluklarının değişim göstermesine neden oluarak mekanik özelliklerin her bölgede farklılık göstermesine sebep olur. Özellikle yüksek karbonlu çeliklerde segregasyon, çelik performansını önemli ölçüde olumsuz etkiler.
Özet (Çeviri)
In this study, AISI/SAE 1055, AISI/SAE 1065, and AISI/SAE 1082 grade steels, which are types of steel with high carbon content, were examined. The performance of steels can be enhanced by adding alloying elements to achieve desired properties. However, microstructural defects that occur during production may also arise due to inclusions and segregations. Inclusions are formations that result from the combination of non-metallic elements during steel manufacturing. These structures significantly affect the lifespan, impact resistance, and ductility–brittleness of steel. Segregation, on the other hand, occurs when alloying elements are not distributed homogeneously within the steel structure during solidification. This leads to variations in element concentrations in certain regions of the material, resulting in differing mechanical properties across the structure. Especially in high-carbon steels, segregation can significantly impair the material's overall performance. In this thesis study, identifying the size, type, and chemical composition of inclusions, along with observing segregation, is of great importance for improving material quality.