Strategy to avoid food waste: Trade-off between food donations and discounting
Gıda israfını önleme stratejisi: Gıda bağışları ve indirimli satışlar arasındaki ödünleşme
  1. Tez No: 975498
  2. Yazar: AYSER AKGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGEN KARAER, PROF. DR. ZEYNEP PELİN BAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Olasılıksal envanter modelleri, Probabilistic inventory models
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Gıda israfına yönelik artan çevresel ve ekonomik kaygılar, perakendecileri ve hükümeti bu konuda harekete geçirmeye itmektedir. Düzenleyici mekanizmalar ve sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik değişen müşteri eğilimleri ile perakendeciler karlılıktan kaybetmeden gıda atığını azaltmak ya da tamamen yok etmek konusunda bir baskıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu tezde, düzenleyici mekanizmalar altında, iki dönemlik ömrü olan ve kalitesi dönemler arasında azalan bir ürün satan perakendecinin kullanabileceği iki temel gıda atığı mücadele stratejisi incelenir: fiyat indirimleri ve gıda bağışları. Bunun için kalitesi azalmış ve taze ürünler için hem bağımsız hem de korelasyonlu talep senaryolarını düşünerek DDA ve temel model olmak üzere iki model geliştirdik. Temel model farklı bir perakendeci uygulamasını yansıtır. DDA modelinde, perakendeci taze ürün sipariş miktarına ve bağış yapılacak olan değeri azalmış ürün miktarına karar verir. Temel modelde ise perakendeci yalnızca taze ürün sipariş miktarına karar verir, kalitesi azalmış ürünlerin tamamını indirimli satışa sunar ve kalitesi azalıp satılmamış ürünlerin tamamı raf ömrü sonuna gelmiş ürünler bağış yoluyla değerlendirilir. Bertaraf maliyetlerini ve vergi teşviklerini düzenleyici mekanizmalar olarak çalışmamıza dahil ettik. Çalışmamızda perakendeci her dönem başında elindeki kalitesi azalmış ürünlerden oluşan envanterini gözlemler ve ona göre taze ürün sipariş miktarına ve kalitesi azalmış ürünler arasından bağışlanacak olan miktara karar verir. Envanterde kalan ürünler ise dönem içerisinde indirimli fiyattan satışa sunulur. Bu çerçevede DDA ve temel modellerde perakendecinin kararlarını analitik olarak belirledik. Buna ek olarak kararlarını sayısal bir analize dahil ederek DDA ve temel modeller için ekonomik ve çevresel performans göstergelerini karşılaştırdık.
Özet (Çeviri)
The growing environmental and economic concerns on the issue of food waste push retailers and governments to take action. Under the regulatory mechanisms and changing customer trends towards sustainable goals, retailers face the pressure to decrease or eliminate food waste while maintaining profitability. In this thesis, we analyze two major food waste mitigation strategies for a retailer who sells a perishable product that depreciates over its two periods of lifetime, under regulatory policies: markdowns and food donations. We study two models: the Discount and Donation Allocation (DDA) and a benchmark model for both independent demands and correlated demands. In the DDA model, the retailer decides on a fresh order quantity and a donation quantity, whereas in the benchmark model, another retailer practice is reflected, in which the retailer decides only the fresh order quantity, marks-down all depreciated items, and then salvages unsold depreciated units via donation at end-of-life. We include disposal costs and tax credits as regulatory instruments to our study. In the model framework, at the beginning of a period, the retailer sees the inventory of depreciated products and decides on a fresh order quantity and a quantity to donate from the beginning inventory of depreciated items. The rest of the inventory is offered for sale at a discounted price in the next period. We analytically characterize the retailer's optimal fresh item ordering policy and optimal donation policy for DDA and benchmark models. We also perform a numerical study to make comparisons on the environmental and economic outcomes.