Aile içi şiddet farkındalığı ile obstetrik şiddetin doğum beklentilerini ve deneyeyimini öngörücü rolü
The predictive role of domestic violence awareness and obstetric violence on birth expectations and experience
  1. Tez No: 975499
  2. Yazar: BÜŞRA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Ebelik, Obstetrics and Gynecology, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Obstetrik Şiddet, Doğum Beklentileri ve Deneyimi, Öngörücü Rol, Ebelik, Doğum, Domestic Violence, Obstetric Violence, Birth Expectations and Experiences, Predictive Role, Midwifery, Childbirth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, aile içi şiddet farkındalığı ile obstetrik şiddetin, doğum beklentileri ve deneyimi üzerindeki öngörücü rolünü belirlemek amacı ile ilişkisel tarama modeline dayalı olarak boylamsal (longitudinal) türde yapıldı. Yöntem: Çalışmanın örneklemini İstanbul Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine doğum için başvuru yapan, araştırma kriterlerini sağlayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 200 kadın oluşturdu. Araştırma verileri Birey Tanıtım Formu, Aile İçi Şiddet Farkındalığı Ölçeği (AİŞFÖ), Gebe Kadınlar için Obstetrik Şiddet Ölçeği (GKOŞÖ), Doğum Beklentileri ve Deneyimi Ölçeği (DBDÖ), Obstetrik Şiddet Ölçeği (OŞÖ) kullanılarak toplandı. Bulgular: Katılımcıların GKOŞÖ puan ortalaması 33.07 (Ss=16.17) olup, orta düzeyde obstetrik şiddet algısına sahip oldukları; OŞÖ puan ortalaması 1,30 (Ss=1,40) olup, düşük düzeyde obstetrik şiddet algısına sahip olduğunu belirlendi. AİŞFÖ puanı ortalaması 51,10 (Ss= 7,30) olup, farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi. Genel doğum memnuniyet puanı 3,50 (Ss=0,40) ile yüksek bulundu. Beklentilerin karşılanma yüzdesi %79,6;karşılanmamış beklenti yüzdesi %20,4; beklenmeyen karşılanma yüzdesi %43,8 ve beklenmeyen karşılanmama yüzdesi ise %56,2 olarak saptandı. AİŞFÖ ile GKOŞÖ arasında negatif yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulundu (p<0.05). GKOŞÖ, karşılanmış beklenti yüzdesini negatif, karşılanmamış beklenti yüzdesini pozitif yönde; ayrıca beklenmeyen karşılanma ve beklenmeyen karşılanmama yüzdelerini anlamlı şekilde yordamakta, genel doğum memnuniyetini ise negatif yönde etkilemektedir (p<0.001). Aile içi şiddet farkındalık düzeyinin bu değişkenler üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Katılımcıların algıladığı genel obstetrik şiddet düzeyinin, doğum deneyimlerinin farklı boyutlarında (karşılanmış beklenti, karşılanmamış beklenti, beklenmeyen karşılanma, beklenmeyen karşılanmama) ve genel doğum memnuniyetinde anlamlı bir yordayıcı olduğu; buna karşılık aile içi şiddet farkındalık düzeyinin bu boyutlar üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı sonucuna ulaşıldı. Doğum sürecinde şiddetten arındırılmış, saygılı ve kadın odaklı bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının, gebelerin memnuniyetini artırmada kritik öneme sahip olduğu düşünüldü. Eylül 2025, 106 sayfa.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted as a longitudinal research based on a relational screening model in order to determine the predictive role of domestic violence awareness and obstetric violence on birth expectations and experiences. Method: The sample consisted of 200 women who applied for delivery at Istanbul Esenler Maternity and Children's Hospital, met the research criteria, and agreed to participate. Data were collected using the Personal Information Form, the Domestic Violence Awareness Scale (DVAS), the Obstetric Violence Scale for Pregnant Women (OVSPW), the Birth Expectations and Experiences Scale (BEES), and the Obstetric Violence Scale (OVS). Results: The mean score of participants on the OVSPW was 33.07 (SD = 16.17), indicating a moderate level of perceived obstetric violence; the mean score on the OVS was 1.30 (SD = 1.40), showing a low level of perceived obstetric violence. The mean DVAS score was 51.10 (SD = 7.30), indicating a high level of awareness. The mean overall birth satisfaction score was found to be 3.50 (SD = 0.40), which is considered high. The percentages of metexpectations, unmet expectations, unexpectedly met expectations, and unexpectedly unmet expectations were 79.6%, 20.4%, 43.8%, and 56.2%, respectively. A negative and low-level significant relationship was found between DVAS and OVSPW (p < 0.05). OVSPW negatively predicted the percentage of met expectations, positively predicted the percentage of unmet expectations, and significantly predicted both unexpectedly met and unexpectedly unmet expectations. Moreover, it had a negative effect on overall birth satisfaction (p < 0.001). Domestic violence awareness was not found to have a significant effect on these variables (p > 0.05). Conclusion: It was concluded that the perceived level of obstetric violence among participants was a significant predictor of various dimensions of the birth experience (met expectations, unmet expectations, unexpectedly met expectations, unexpectedly unmet expectations) as well as overall birth satisfaction, whereas domestic violence awareness did not have a significant impact on these dimensions. It is considered that promoting respectful, woman-centered, and violence-free maternity care practices is of critical importance in increasing women's satisfaction with childbirth. September 2025, 106 pages.