Vajinal laksisite ve pelvik taban hasarı nedeniyle pelvik organ prolapsusu olan hastalarda preoperatif ve postoperatif dönemde VTİ cihazı ile vajinal duvar ve ligament basınçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of vaginal wall and ligament pressures using a VTI device in the preoperative and postoperative periods in patients with pelvic organ prolapse due to vaginal laxity and pelvic floor injury
- Tez No: 975516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN DENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: POP (Pelvik organ prolapsusu), VTİ (Vajinal Taktil Imaging), ligament basıncı, elastisite, doku direnci, POP (Pelvic organ prolapse), VTI (Vaginal Tactile Imaging), ligament pressure, elasticity, tissue resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma, pelvik organ prolapsusu (POP) nedeniyle cerrahi uygulanan kadın hastalarda, cerrahinin vajinal ve pelvik destek dokular üzerindeki biyomekanik etkilerini Vajinal dokunsal görüntüleme (VTI) cihazı ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmaya POP tanısı almış evre 1 ve üzeri prolapsusu olan 32 kadın hasta ve kontrol grubu olarak POP bulgusu olmayan 30 sağlıklı kadın dahil edilmiştir. Tüm hastalara preoperatif ve postoperatif 6. ayda VTI cihazı ile ölçümler yapılmıştır. VTI cihazı; doku direnci, kasılma gücü ve elastisite gibi pelvik yapıların fonksiyonel bütünlüğünü sekiz farklı ölçüm protokolü ile değerlendiren bir cihazdır. Ölçüm verileri istatistiksel analiz ile karşılaştırılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: VTI ile ölçülen bazı vajinal duvar ve ligament basınç parametrelerinde postoperatif dönemde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlenmiştir. Hasta grubu preoperatif ve postoperatif 6. ay ölçüm değerleri arasındaki fark kıyaslamasında P2max_a (-2,9 ve p<0,05), P2max_p (-2,0 ve p<0,05), 3P1_I (-1,2 ve p<0,05) ve Df_p ( 0,5 ve p<0,05) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir. Özellikle anterior ve posterior vajinal duvar ile uterosakral ve kardinal ligament bölgelerinde kasılma kuvveti, elastisite ve doku direncine ait verilerde cerrahi sonrası iyileşme görülmüştür. Sonuç: POP cerrahisi, yalnızca anatomik onarım sağlamakla kalmayıp pelvik yapıların fonksiyonel ve biyomekanik özelliklerinde de anlamlı iyileşme sağlamaktadır. VTI cihazı, cerrahi etkinliği objektif olarak değerlendirmek için güvenilir ve tekrarlanabilir bir araçtır. Bu çalışma, POP tedavisinde doku kalitesinin izlenmesinde VTI cihazının rolünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the biomechanical effects of pelvic organ prolapse (POP) surgery on vaginal and pelvic support structures using Vaginal Tactile Imaging (VTI) technology in women diagnosed with POP. Methods: This study included 32 women diagnosed with stage I or higher pelvic organ prolapse (POP) and 30 healthy women without POP as the control group. All patients underwent vaginal tactile imaging (VTI) measurements preoperatively and at 6 months postoperatively. The VTI device evaluates the functional integrity of pelvic structures—such as tissue resistance, contractile strength, and elasticity—using eight different measurement protocols. Data were compared using statistical analysis, with significance set at p < 0.05. Results: Statistically significant changes were observed in several vaginal wall and ligament pressure parameters measured by VTI in the postoperative period. When comparing preoperative and 6-month postoperative values within the patient group, significant differences were found in P2max_a (–2.9, p<0.05), P2max_p (–2.0, p<0.05), 3P1_I (–1.2, p<0.05), and Df_p (0.5, p<0.05). Notably, improvements in contractile strength, elasticity, and tissue resistance were detected after surgery, particularly in the anterior and posterior vaginal walls as well as in the uterosacral and cardinal ligament regions. Conclusion: POP surgery not only provides anatomical correction but also leads to measurable improvements in the biomechanical properties of pelvic support tissues. The VTI device is a reliable and reproducible tool for objectively assessing surgical outcomes. This study supports the utility of VTI in monitoring tissue quality in POP management.