Hemşirelerin çalışma ortamı algıları ile iş stresi kaynaklı işte varolamama durumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between nurses' perceptions of the working environment and presenteeism caused by work stress
- Tez No: 921446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MANAR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çalışma ortamı, algı, hemşireler, iş stresi, işte varolamama
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma hemşirelerin çalışma ortamı algıları ile iş stresi kaynaklı işte varolamama durumu arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile tanımlayıcı tipte yapıldı. Gereç ve Yöntemler: 29.11.2023 – 11.12.2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi-Çocuk Hastanesi'nde çalışmaya katılmaya gönüllü, hemşire ünvanına sahip ve yatan hasta hizmetlerinde çalışan 405 hemşireyle gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında“Hemşirelere yönelik tanıtıcı bilgi formu”ile“Hemşirelik İş İndeksi-Hemşirelik Çalışma Ortamını Değerlendirme Ölçeği (Hİİ-HÇODÖ)”ve“Stresle İlişkili İşte Varolamama Ölçeği”kullanıldı. Çalışmada elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 25 (SPSS Inc., Chicago, IL) programında analiz edildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (sayı, yüzde, minimum, maximum, medyan, ortalama, standart sapma), bağımsız örneklem t Test, Tek Yönlü Varyans Analizi (F testi), Bonferroni çoklu karşılaştırma testi, Pearson Korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin çalışma ortamı algılarının ortalamanın biraz üzerinde (2,30±0,55), stresle ilişkili işte varolamama durumlarının da ortalama düzeyde (17,69±5,63) olduğu belirlendi. Hİİ-HÇDÖ alt boyutlarından en yüksek puanı“Kaliteli Bakım İçin Gerekli Hemşirelik Kaynakları”(2,56±0,58), en düşük“İnsan Gücü ve Diğer Kaynakların Yeterliliği”alt boyutunun (1,77±0,55) aldığı bulundu. Demografik verilerden yaş, çalıştığı bölüm ve pozisyon, bölümde çalışma süresi arasında sadece Hİİ-HÇODÖ kapsamında, cinsiyet açısından da sadece stresle ilişkili işte varolamama ölçeğinde farklılık saptandı (p< 0.05). Her iki ölçekte; meslekte çalışma süresi, çalışma şekli, haftalık çalıştığı ortalama saat, genel sağlık durumu, çalıştığı birimi isteyerek seçme, stres durumu ve birim memnuniyeti açısından fark bulundu (p< 0.05). Stresle İlişkili İşte Varolamama Ölçeği ile Hİİ-HÇODÖ arasında anlamlı negatif yönlü ve orta düzey bir ilişki olduğu tespit edildi (r=-0,441, p=0,000). Hİİ-HÇODÖ alt boyutlarının tümü ile Stresle İlişkili İşte Varolamama Ölçeği arasında anlamlı negatif yönde,“Hemşirelerin Yönetime Katılması ve Temsil Gücü”(r=-0,429, p=0,000) orta düzey;“Kaliteli Bakım İçin Gerekli Hemşirelik Kaynakları”(r=-0,370, p=0,000),“Yönetici Hemşirelerin Tutumu ve Liderlik Özellikleri”(r=-0,379, p=0,000),“İnsan Gücü ve Diğer Kaynakların Yeterliliği”(r=-0,371, p=0,000) ve“Hekim Hemşire Meslektaş İletişimi”(r=-0,317, p=0,000) nin zayıf düzeyde olduğu saptandı. Hemşirelerde çalışma ortamı algısının iş stresi kaynaklı işte varolamama durumunda meydana gelen değişimin %19,2'sini açıkladığı bulundu (R2 =0,192). Sonuç: Hemşirelerin olumlu çalışma ortamı algılarının iş stresi kaynaklı işte varolamama durumlarını azalttığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This descriptive study was conducted to determine the relationship between nurses' perceptions of their work environment and their experience of job stress-related presenteeism. Material and Methods: The study was carried out between November 29, 2023 and December 11, 2023 with 405 volunteers who hold the title of nurse and work in inpatient services at Ankara Bilkent City Hospital-Children's Hospital.“Introductory Information Form for Nurses”,“Nursing Work Index-Nursing Work Environment Scale (NWI-NWES)”and“Job Stress-Related Presenteeism Scale”were used for data collection. The data obtained was analyzed on IBM SPSS Statistics 25 (SPSS Inc., Chicago, IL) software. Descriptive statistical methods (number, percentage, minimum, maximum, median, mean, standard deviation) independent sample t-tests, One-Way ANOVA (F test), Bonferroni multiple comparison tests, Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were used. Results: The average perception of the nurses' work environment was found to be slightly above average (2.30±0.55), and the job stress related presenteeism was at an average level (17.69±5.63). Among the subdimensions of NWI-NWES, the highest average was“Nursing Resources Necessary for Quality Care”(2.56±0.58), while the lowest was subdimension“Adequacy of Human Resources and Other Resources”(1.77±0.55).