Hemşirelerde mantar yönetim algısı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between nurses' perceptions of mushroom management and organizational commitment
- Tez No: 995846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Organizational commitment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık kurumları, sundukları hizmetlerin niteliği gereği, çalışanların yoğun bir iş yükü ve strese sahip olabildikleri, hatalara toleransın oldukça düşük olduğu, çok disiplinli ekiplerin bir arada yer aldığı kurumlardır. Bu nedenle uygun yönetim yaklaşımlarının benimsenmesi oldukça önemlidir. Dolayısıyla, mantar yönetim algısının çalışanların kuruma duygukları bağlılıklarıyle ilişkisinin incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede çalışmada hemşirelerde mantar yönetim algısı ile örgütsel bağlılık ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yürütülen araştırma, kesitsel ve nicel bir tasarıma sahiptir. Araştırmanın örneklemini Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 604 hemşire oluşturmaktadır. Veriler demografik bilgiler, mantar yönetim algısı ölçeği ve örgütsel bağlılık ölçeği olmak üzere üç bölümden oluşan bir anket formu ile toplanmıştır. Veri analizi neticesinde hemşirelerin mantar yönetim algısı ve alt boyutları ile örgütsel bağlılık ve alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca her iki değişkenin demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiş, bazı anlamlı bulgular tespit edilmiştir. Sonuç olarak sağlık kurumlarında örgütsel bağlılığın geliştirilmesi amacıyla mantar yönetim algısını azaltmaya yönelik önlemler alınması gerekliliği ön plana çıkmaktadır. Bu noktada şeffaf bilgi paylaşımı vee iletişim süreçlerinin benimsenmesi, bu uygulamaların sistematik hale getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Given the nature of the services they provide, healthcare institutions are organizations where employees may experience heavy workloads and stress, where tolerance for errors is very low, and where multidisciplinary teams work together. Therefore, adopting appropriate management approaches is crucial. Consequently, it is important to examine the relationship between the perception of mushroom management and employees' organizational commitment. Within this framework, the study aims to examine the relationship between the perception of mushroom management and organizational commitment among nurses. The research conducted for this purpose has a cross-sectional and quantitative design. The sample of the study consists of 604 nurses working at Adana City Training and Research Hospital. Data were collected using a questionnaire consisting of three sections: demographic information, the mushroom management perception scale, and the organizational commitment scale. Data analysis revealed statistically significant, negative relationships between nurses' mushroom management perception and its sub-dimensions and organizational commitment and its sub-dimensions. The study also examined whether the two variables differed according to demographic characteristics and identified some significant results. Consequently, it is necessary to take measures to reduce the perception of mushroom management in order to promote organizational commitment in healthcare institutions. At this point, it is recommended that transparent information sharing and communication processes be adopted and that these practices be systematized.