İskenderun Körfezi'nde yer alan petrol yükleme ve depolama tesislerinde yıldırımdan korunma ve katodik koruma sistemlerinin teknik ve güvenlik açısından değerlendirilmesi
Technical and safety evaluation of lightning protection and cathodic protection systems at oil loading and storage facilities located in the Gulf of İskenderun
  1. Tez No: 975541
  2. Yazar: ALİ ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katodik koruma, Yıldırım, Cathodic protection, Lightning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, İskenderun Körfezi'nde bulunan bir petrol yükleme ve depolama tesisinde kurulu olan yıldırımdan korunma ve katodik koruma sistemlerinin teknik yeterliliği, etkinliği ve standartlara uygunluğu değerlendirilmiştir. Metal yapıların yoğunlukta olduğu ve deniz etkisine açık bu tür tesislerde, yıldırım ve korozyon kaynaklı risklerin minimize edilmesi; hem can ve mal güvenliğinin sağlanması hem de çevresel ve ekonomik kayıpların önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, saha ölçümleri iki farklı altı aylık periyotta gerçekleştirilmiş; yıldırımdan korunma sistemlerine ait topraklama dirençleri ile katodik koruma sistemlerine ait potansiyel değerleri analiz edilmiştir. Ölçümler, TS EN 62305, IEC 62305 ve NACE SP0169 gibi ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde değerlendirilmiş; bazı bölgelerde iyileştirme gereksinimi olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, mevcut sistemlerin yalnızca kurulum aşamasında değil, işletme sürecinde de periyodik olarak izlenmesi ve sürdürülebilir bir bakım stratejisiyle desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, ölçüm altyapısının geliştirilmesi, veri odaklı karar destek sistemlerinin kurulması ve eğitimli personel ile denetim süreçlerinin güçlendirilmesi gibi uygulama önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the technical adequacy, effectiveness, and compliance with standards of the lightning protection and cathodic protection systems installed at a petroleum loading and storage facility located in the İskenderun Bay were evaluated. In such facilities, where metal structures are densely used and exposure to marine effects is significant, minimizing risks arising from lightning and corrosion is of critical importance for ensuring safety of life and property, as well as for preventing environmental and economic losses.Within this scope, field measurements were conducted over two separate six-month periods; grounding resistances of the lightning protection systems and potential values of the cathodic protection systems were analyzed. The measurements were evaluated in accordance with national and international standards such as TS EN 62305, IEC 62305, and NACE SP0169, and it was determined that improvements were needed in certain areas. Based on the findings, it was emphasized that these systems should not only be monitored during the installation phase but also periodically during operation, supported by a sustainable maintenance strategy. Furthermore, practical recommendations were presented, including the enhancement of the measurement infrastructure, establishment of data-driven decision support systems, and strengthening of inspection processes with trained personnel.