Lomber stabilizasyon gereken olgularda, sakrumun stabilizasyona dahil edilmesinin kronik dönemde sonuçlarının değerlendirilmesi, enstrümante son vertebranın l5 olduğu olgularla karşılaştırılması
Evaluation of the long-term outcomes of including the sacrum in lumbar stabilization procedures: a comparative study with cases where the instrumentation ends at l5
- Tez No: 975565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEZMİ ÇAĞRI TÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Foraminotomi, İnterbody füzyon, Laminektomi, Lomber stabilizasyon, Sakrum, Spinopelvik parametreler, Foraminotomy, Interbody fusion, Laminectomy, Lumbar stabilization, Sacrum, Spinopelvic parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, lumbosakral stabilizasyon cerrahilerinde sakrumun stabiliteye katkısını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Literatürde L5 düzeyinde sonlandırılan ve S1'e uzatılan stabilizasyon arasındaki farklılıklara dair verilerin sınırlı olması çalışmanın gerekçesini oluşturur. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010–2021 arasında tek merkezde, posterior spinal enstrümantasyon yapılan tüm hastalar retrospektif incelendi. L5–S1 bileşkesinin dahil olduğu, 18 yaş üzeri, tümör veya vasküler malformasyon dışı stabilizasyon olguları dahil edildi. Ortopedi Kliniği'nde ameliyat edilenler, L5 veya sakrumda sonlanmayan vakalar ile operasyon kaydı veya görüntülemesi bulunmayan hastalar dışlandı. Hastane bilgi işlem sisteminden elde edilen veriler; demografik özellikler, cerrahi teknikler, preoperatif ve postoperatif spinopelvik ölçümler, füzyon gelişimi ve reoperasyon oranları açısından değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde Student's t- testi, Mann–Whitney U testi, Spearman korelasyonu ve regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Toplam 2955 hastadan, kriterlere uymayanlar çıkarıldıktan sonra 1297 hasta ileri analize alındı. Ortalama yaş 59,1±11,7 olup %68.5'i kadındı. En sık cerrahi endikasyonlar lomber stenoz (%30.1) ve diğer dejeneratif nedenlerdi (%30.1). İnterbody füzyon, olguların %49.7'sinde vardı, son omurun L5 olduğu olgularda anlamlı olarak daha sık tercih edildiği görüldü (p≤0.004). Otolog kemik grefti, interbody kafese kıyasla daha sık kullanıldı. Preoperatif pelvik tilt ve insidans değerleri L5 grubunda daha yüksekti (p<0.001). 6-12. ayda füzyon oranları anlamlı farklılık göstermedi (p≥0.154). İnterbody füzyon uygulanan olgularda erken füzyon oranı daha yüksek bulundu (p<0.001). Takipte %5.9 hastada reoperasyon gerekti ve bu oran S1 grubunda daha yüksekti (p≥0.043). Revizyon cerrahisi, füzyon gelişmeyen olgularda daha sık izlendi (p<0.001). Sonuçlar: Bu çalışma, posterior yaklaşımlı lomber stabilizasyonda enstrümantasyonun L5'te sonlandırılması ile S1'e uzatılmasını karşılaştırmıştır. Postoperatif hizalanma değişiklikleri benzer bulunmuş, füzyon oranlarında fark saptanmamıştır. Ancak S1'e uzatılan olgularda reoperasyon oranı daha yüksek izlenmiştir. Bulgular, seçilmiş hastalarda L5'te sonlandırmanın benzer klinik sonuçlar sağladığını ve komplikasyon riskini azalttığını göstermektedir. Sonlandırma düzeyinin bireyselleştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the contribution of the sacrum to stability in lumbosacral stabilization surgeries. Limited data comparing stabilization at L5 versus extension to S1 provided the rationale. Materials and Methods: Between January 2010 and 2021, all patients who underwent posterior spinal instrumentation at a single tertiary center were retrospectively reviewed. Patients over 18 years with L5–S1 pathologies who underwent stabilization, excluding tumors or vascular malformations, were included. Exclusion criteria were operations by the Orthopedics Clinic, procedures not ending at L5 or the sacrum, and cases without operative records or imaging. Data included demographics, surgical techniques, preoperative and postoperative spinopelvic parameters, fusion status, and reoperation rates. Statistical analyses used Student's t-test, Mann–Whitney U test, Spearman's correlation, and regression analysis. Results: Of 2,955 patients, 1,297 met inclusion. Mean age was 59.1 ± 11.7 years, 68.5% were female. The most common indications were lumbar stenosis (30.1%), other degenerative causes (30.1%), and spondylolisthesis (29.4%). Interbody fusion was performed in 49.7% and was significantly more frequent when the terminal vertebra was L5 (p ≤ 0.004). Autologous bone grafts were used more often than cages. Preoperative pelvic tilt and incidence were higher in the L5 group (p < 0.001), while postoperative parameters showed no significant differences (p > 0.05). At six months, fusion rates were similar (p ≥ 0.154), though early fusion was higher with interbody fusion (p < 0.001). Reoperation was required in 5.9% of patients, significantly more in the S1 group (p ≥ 0.043). Revision surgery was more frequent in non-fusion cases (p < 0.001). Conclusion: This study compared posterior lumbar stabilization with instrumentation ending at L5 versus extension to S1. Postoperative alignment changes were similar, and fusion rates showed no significant difference. However, higher reoperation rates were observed in cases extended to S1. The findings suggest that, in selected patients, ending at L5 may achieve comparable clinical outcomes with lower complication risk. Therefore, the decision on distal fixation level should be individualized.