Arsuz ilçesi halk kültürü araştırması
Arsuz district folk culture research
  1. Tez No: 975608
  2. Yazar: ASENA KURT GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DOĞANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Arsuz, geçiş törenleri, halk kültürü, halk edebiyatı, halk inanışları, Arsuz, transitional rituals, folk culture, oral tradition, folk literature, folk beliefs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Kültür unsuru, canlı bir varlık gibi yüzyıllardan beri insan yaşamının bir parçası haline gelerek yaşamaya devam etmektedir. Üstüne yapılan ekleme ve çıkarmalarla zamanla gelenekler, görenekler, âdetler, töreler ve inanmalar da kültürü destekleyen unsurlardan biri hâline gelmiştir. Öyle ki insanoğlunun hayatı boyunca yaşadığı her şeyi bir yere dayandırma çabası da köklü bir kültür birikimine yol açmıştır. Bununla birlikte kültürün, her coğrafyada var olan toplumsal, dinî, siyasi, ekonomik farklılıklarla değişiklik göstermesinin de halk bilimi araştırmacıları için ucu bucağı olmayan bir çeşitliliğe neden olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmada, Hatay'ın Arsuz İlçesinin geçmiş kuşaklardan gelecek kuşaklara kadar aktarılmış ve aktarılmaya devam eden geçiş dönemi ritüelleri, halk inanışları, halk bilgisi, geleneksel sağaltma yöntemleri, el sanatları ve halk edebiyatı ürünleri, yöre halkından derlenmiş ve yazıya geçirilerek değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile Arsuz bölgesinde teknolojinin gelişmesi ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş, yaşanmış ve yaşanmakta olan kültürel unsurlar, sözlü kültür ve sözlü edebiyat ürünleri kuşaktan kuşağa, gelecek nesillere aktarılmak üzere akademik bir çalışma haline getirilmiştir. Çalışma icra edilirken, Arsuz'un mahalle ve köylerine gidilerek alan araştırması yapılmış, katılımlı- katılımsız gözlem teknikleri, literatür taraması ve yer yer kitle iletişim araçları ile kaynak kişilerle görüşme tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture, much like a living organism, has remained an integral part of human life for centuries. Over time, additions and omissions have shaped it, incorporating traditions, customs, practices, moral codes, and beliefs as supporting elements. Humanity's continual effort to attribute meaning to life experiences has led to the formation of a rich and layered cultural heritage. Moreover, the ways in which culture varies across different geographical, social, religious, political, and economic contexts have contributed to an extensive diversity that continues to be a rich area of exploration for folklorists. This study focuses on the folk culture of the Arsuz district in Hatay Province. It documents and analyzes cultural components such as transitional period rituals, folk beliefs, traditional knowledge, healing practices, handicrafts, and folk literature. These elements have been passed down through generations and continue to shape the region's identity. Data were collected through fieldwork conducted in various villages and neighborhoods of Arsuz, utilizing both participatory and non-participatory observation techniques, literature review, and interviews with local informants, occasionally supported by mass media resources. The aim of this study is to preserve and transmit the cultural elements and oral traditions of the Arsuz region—many of which are in danger of fading due to technological and societal changes—to future generations through a comprehensive academic framework.