Genel anestezi altında dental tedavileri tamamlanan çocuklarda dijital oklüzyon analiz sistemi ile oklüzyon değerlendirmesi
Occlusion evaluation in children who have completed dental treatment under general anesthesia with digital occlusion analysis system
  1. Tez No: 975609
  2. Yazar: MELİHA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ABAKLI İNCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital teknolojiler, Diş hekimliği, Digital technologies, Dentistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Dental anksiyete veya ağrıya karşı düşük tolerans gibi nedenlerle genel anestezi altında tedavi edilen çocuklarda, yapılan dental işlemler oklüzal kapanış üzerinde etkili olabilir. Dijital oklüzyon analiz sistemleri yardımıyla bu tedavilerin oklüzal kapanış üzerindeki etkileri nesnel, tekrarlanabilir ve kantitatif olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, dijital oklüzyon sistemi kullanılarak genel anestezi altında dental tedavi uygulanan çocuklarda tedavi öncesi ve sonrası meydana gelen oklüzal değişiklikleri analiz etmektir. Çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniği'nde genel anestezi altında dental tedavileri tamamlanan, 3-5 yaş aralığındaki 30 çocuk hasta dahil edildi. Her bir hastanın oklüzal durumu OccluSense cihazı kullanılarak genel anestezi altında yapılan dental işlemlerden önce, işlemden bir hafta sonra ve işlemden bir ay sonra olacak şekilde üç farklı zaman diliminde değerlendirildi. Verilerin analizinde; ordinal yapıdaki kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Marginal Homogeneity Testi ve Friedman Testi; çoklu karşılaştırmalar için Dunn Testi, nicel değişken ile ordinal yapıdaki değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesinde Spearman's Rho Korelasyonu, nicel verilerin gösteriminde ortalama ± standart sapma ve ortanca (minimum- maksimum) kullanıldı. Önem düzeyi p<0,05 olarak alındı. Çalışmamızda, genel anestezi altında dental tedavi uygulanan hastalarda sağ (p=0,264) ile sol posterior bölge (p=0,119) ve anterior bölge (p>0,05) grup içi kuvvet dağılımı karşılaştırılmasında istatistiksel olarak bir farklılık bulunamamıştır. Gruplar arası kuvvet dağılımı karşılaştırılmasında 1. ölçüm(p=0,317) ve 2. ölçüm(p=0,915) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken 3. ölçümler arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,046). Posterior bölge çiğneme basıncı ölçüm değerlerinin gruplar arası karşılaştırılmasında, ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Grup içi karşılaştırmada sağ ve sol posterior bölge çiğneme basıncı değerlerinin dağılımları ölçümlere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p<0,001). Ölçümlere göre oklüzyon ısırma tiplerinin dağılımları anlamlı farklılık göstermemektedir (p=0,424). Paslanmaz çelik kron (PÇK) ile oklüzal kuvvet dağılımı ve çiğneme basıncı dağılımı gruplar arası ve grup içi karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Çekim ile oklüzal kuvvet dağılımı ve çiğnem basıncı gruplara göre karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=0,424). Çalışmamızda elde edilen bulgular ile genel anestezi sonrası çekim ve çoklu restorasyon uygulamalarına bağlı olarak kısa vadede oklüzyonda geçici dalgalanmalar meydana gelse de uzun vadede çocukların fizyolojik olarak oklüzal dengeye yeniden ulaştığı sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, dijital oklüzyon analiz sistemlerinin çocuk hastalarda klinik uygulamalara entegrasyonunun teşvik edilebileceği; özellikle genel anestezi altında gerçekleştirilen çoklu dental tedavilerin oklüzyon üzerindeki uzun dönemli etkilerinin anlaşılmasına anlamlı katkılar sağlayabileceği düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Children who undergo dental treatment under general anesthesia due to dental anxiety or low pain tolerance may experience changes in their occlusal closure. With the aid of digital occlusal analysis systems, the effects of such treatments on occlusion can be evaluated objectively, reproducibly, and quantitatively. The aim of this study was to analyze occlusal changes in children treated under general anesthesia using a digital occlusion system, by comparing data obtained before and after treatment. The study included 30 pediatric patients aged between 3 and 5 years who underwent comprehensive dental treatment under general anesthesia at the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Necmettin Erbakan University. The occlusal status of each patient was evaluated at three time points—prior to the procedure, one week after, and one month after—using the OccluSense digital occlusal analysis device. For data analysis, the Marginal Homogeneity Test and Friedman Test were used for comparisons of ordinal categorical variables; the Dunn Test was employed for multiple comparisons. The relationship between quantitative and ordinal variables was assessed using Spearman's Rho Correlation. Quantitative data were presented as mean ± standard deviation and median (minimum–maximum). A p-value of <0.05 was considered statistically significant. In our study, no statistically significant intra-group differences were found in force distribution in the right (p=0.264), left posterior region (p=0.119), or anterior region (p>0.05). Inter-group comparisons of force distribution revealed no significant difference between the first (p=0.317) and second (p=0.915) measurements, whereas a statistically significant difference was observed in the third measurement (p=0.046). Inter-group comparisons of posterior masticatory pressure values showed no statistically significant difference. However, intra-group comparisons revealed that masticatory pressure distribution in both the right and left posterior regions differed significantly between time points (p<0.001). The distribution of occlusal bite types did not differ significantly across measurements (p=0.424). No statistically significant differences were found in inter- or intra-group comparisons of occlusal force or masticatory pressure distribution in relation to stainless steel crowns (SSCs) (p>0.05). Similarly, no significant differences were observed when occlusal force and masticatory pressure were compared across groups based on tooth extractions (p=0.424). Based on the findings of our study, although transient fluctuations in occlusion may occur in the short term due to extractions and multiple restorations performed under general anesthesia, children tend to physiologically re-establish occlusal balance over time. These results suggest that digital occlusal analysis systems may support integration into clinical practice for pediatric patients and contribute significantly to understanding the long-term effects of multi-procedural dental treatments under general anesthesia on occlusion.