İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının tasarladıkları matematiksel modelleme görevlerinin incelenmesi
An examination of mathematical modeling tasks designed by pre-service elementary mathematics teachers
  1. Tez No: 975611
  2. Yazar: HÜLYA GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CANCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Matematiksel modelleme, Öğretmen adayları, Candidate teachers, Mathematical modelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının tasarladıkları matematiksel modelleme görevlerini temel modelleme unsurları açısından incelemektir. Araştırmada çoklu durum çalışması deseni benimsenmiş ve her bir öğretmen adayı ayrı bir durum olarak ele alınmıştır. Katılımcılar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir devlet üniversitesinde“Matematik Öğretiminde Modelleme”dersini alan 43 öğretmen adayıdır. Veriler, öğretmen adaylarının geliştirdiği modelleme görevlerinden elde edilmiştir. Görevler, literatürde tanımlanan dört ana tema (gerçeklik, açıklık, karmaşıklık, model ortaya çıkarıcılık) doğrultusunda analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğretmen adaylarının tasarladıkları görevler genel olarak gerçek dünya ile bağlantılı ve açık uçlu olma açısından yüksek düzeydedir. Bununla birlikte, görevlerin karmaşıklık düzeyinin düşük olduğu, öğrencilerin derin düşünme ve çok yönlü çözüm üretme becerilerini yeterince teşvik edemediği belirlenmiştir. Model ortaya çıkarıcılık açısından ise görevlerin çoğu olumlu özellikler taşımakla birlikte, bazı görevlerde model geliştirme sürecinin yüzeysel kaldığı görülmüştür. Ayrıca adayların büyük oranda özgün ya da esinlenerek yeni problemler tasarladıkları, ancak bazı durumlarda yaratıcı düşünme becerilerinin desteklenmesi gerektiği tespit edilmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, öğretmen eğitim programlarında matematiksel modelleme eğitimine daha fazla ağırlık verilmesi, özellikle karmaşık ve farklı sınıf düzeylerine uygun modelleme problemleri tasarlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mathematical modeling tasks designed by pre-service elementary mathematics teachers in terms of key modeling components. A multiple case study design was adopted, with each pre service teacher considered as a separate case. The participants were 43 pre service teachers enrolled in the“Mathematical Modeling in Mathematics Education”elective course at a public university in the Eastern Anatolia Region. Data were collected from the modeling tasks developed by the participants. The tasks were analyzed based on four main themes identified in the literature: reality, openness, complexity, and model eliciting. The findings indicate that the tasks designed by the pre-service teachers were generally strong in terms of real-world connection and openness. However, most tasks were found to have a low level of complexity, suggesting that they did not sufficiently promote deep thinking and the development of multiple solution strategies. Regarding model eliciting, while the majority of the tasks exhibited positive features, some tasks showed superficial model development processes. It was also observed that most pre-service teachers created original or adapted tasks, although additional support in fostering creative thinking skills is needed in some cases. Based on these results, it is recommended that teacher education programs place greater emphasis on mathematical modeling instruction, particularly focusing on developing the ability to design complex modeling tasks and adapting tasks for different grade levels.