Yenilenebilir enerji sektöründeki bir işletmede faaliyet tabanlı bütçeleme uygulaması
An application of activity-based budgeting at the company in the renewable energy sector
- Tez No: 975613
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aktiviteye dayalı bütçeleme, Aktiviteye dayalı muhasebe, Yönetim muhasebesi, Activity based budgeting, Activity based costing, Management accounting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, faaliyet tabanlı bütçeleme (FTB) yönteminin fotovoltaik güneş paneli üretim süreçlerine uygulanabilirliğini incelemektedir. Yenilenebilir enerji sektörü, özellikle güneş paneli üretimi, teknolojik gelişmeler ve artan çevre bilinciyle birlikte hızla büyümektedir. Bu sektör, yüksek teknoloji gereksinimleri ve maliyetlerin hassas yönetimiyle dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, FTB yöntemi, maliyetlerin faaliyetlerle ilişkilendirilmesini sağlayarak, işletmelerin maliyet yönetiminde daha stratejik bir yaklaşım geliştirmesine olanak tanımaktadır. Araştırmanın amacı, FTB'nin güneş paneli üretim süreçlerine uyarlanarak maliyetlerin daha etkin yönetilmesini sağlamak ve bu yöntemle elde edilen faydaları ortaya koymaktır. Araştırma metodolojisi olarak, literatür taraması ve vaka analizleri kullanılmıştır. İlk olarak, faaliyet tabanlı bütçeleme yönteminin teorik temelleri detaylandırılmış ve literatürdeki gelişmeler incelenmiştir. Ardından, güneş paneli üretim süreçleri analiz edilerek bu süreçlerde FTB'nin nasıl uygulanabileceği değerlendirilmiştir. Uygulama aşamasında, bir fotovoltaik panel üretim işletmesinde FTB modeli uygulanmış ve bu uygulamanın sonuçları analiz edilmiştir. Sonuç olarak, faaliyet tabanlı bütçeleme yöntemi, güneş paneli üretim işletmeleri için sadece maliyetlerin doğru yönetimini sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda işletmenin stratejik hedeflerine ulaşmasında da kritik bir rol oynamaktadır. Yapay zekâ ve dijital teknolojilerin entegre edilmesiyle de FTB, işletmelerin verimliliğini artırarak sürdürülebilir büyüme ve daha fazla rekabet avantajı sağlayacaktır. Bu çalışmanın, FTB'nin güneş paneli üretim sektöründeki uygulamalarını genişleterek, sektör için önemli bir referans noktası oluşturması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines the applicability of activity-based budgeting (ABB) method to photovoltaic solar panel manufacturing processes. The renewable energy sector, especially solar panel manufacturing, is rapidly growing with technological developments and increasing environmental awareness. This sector draws attention with its high technology requirements and sensitive management of costs. ABB facilitates the association of costs with activities, enabling better management of this complexity and allowing for strategic cost control. The purpose of the research is to adapt ABB to solar panel production processes to achieve more effective cost management. To this end, a literature review and case analysis methods were used. The theoretical foundations of ABB were detailed in the literature, and developments related to this method were discussed. Subsequently, solar panel production processes were analyzed to evaluate how ABB could be applied to these processes. During the implementation phase of the research, an ABB model was applied in a photovoltaic panel production enterprise, and the results of this model were analyzed. The findings demonstrate that ABB not only ensures the accurate management of costs but also plays a critical role in helping the enterprise achieve its strategic goals. Especially with the integration of artificial intelligence and digital technologies, ABB contributes to increasing business efficiency, sustainable growth, and gaining a competitive advantage. This study aims to provide a valuable reference point in the field by highlighting the benefits of ABB in solar panel production processes. These findings will help solar panel manufacturing businesses optimize their cost management strategies and enhance their competitive power in the industry.