E-devlet sisteminin kullanımında etkili olan faktörlerin tekonolji kabul modeli ile incelenmesi Osmaniye örneği
Analysis of factors influencing the use of the e-government system through the technology acceptance model: The case of Osmaniye
- Tez No: 975614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Yönetim bilişim sistemleri, Management information systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi, devletlerin vatandaşlarına sunduğu hizmetlerin dijitalleşmesini ve bu süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlamıştır. E-devlet sistemleri, vatandaşların kamu hizmetlerine hızlı, kesintisiz, kaliteli ve düşük maliyetle erişim sağlamalarına olanak tanıyan önemli bir araç olarak öne çıkmaktadır. E-devlet teknolojisinin benimsenmesine etki eden faktörlerin tespiti, bu sistemlerin yaygınlaştırılması sürecinde devlet kurumlarına ve karar alıcılara rehberlik edebilecek stratejik bilgiler sunmaktadır. Bu bağlamda, bireylerin teknoloji kullanımına yönelik tutum ve davranışlarını incelemek için yaygın bir biçimde kullanılan Teknoloji Kabul Modeli (TKM) dikkat çekmektedir. TKM, bireylerin yeni teknolojilere yönelik algılarını şekillendiren temel unsurlar olan algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan fayda kavramlarını ele almakta ve bu unsurların teknolojiye yönelik tutum ve davranışlar üzerindeki etkilerini açıklamaktadır. Bu çalışmada, Osmaniye ilinde yaşayan vatandaşların e-devlet kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, kolayda örnekleme yöntemiyle çevrim içi olarak yürütülen bir anket çalışması aracılığıyla gerçekleştirilmiş ve toplamda 1.100 birey çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma kapsamında, TKM'nin bileşenlerine dayalı olarak geliştirilen hipotezler, yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonuçlarının, Türkiye'de e-devlet kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesine katkı sağlayacağı ve yeni sistemlerin geliştirilmesi süreçlerinde devlet kurumlarına yol gösterici bir rehber niteliğinde olacağı öngörülmektedir. Ayrıca bu çalışma, e-devlet alanında yapılacak gelecekteki akademik araştırmalar için de bir kaynak teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology has facilitated the digitalization of public services, enabling these processes to become more efficient. E-government systems stand out as a crucial tool that allows citizens to access public services quickly, seamlessly, with high quality, and at low cost. Identifying the factors influencing the adoption of e-government technologies provides strategic insights that can guide government institutions and decision-makers in promoting the widespread use of these systems. In this context, the Technology Acceptance Model (TAM) has gained prominence as a widely utilized framework for examining individuals' attitudes and behaviors toward technology use. TAM addresses fundamental concepts such as perceived ease of use and perceived usefulness, elucidating how these factors shape attitudes and behaviors toward technology adoption. This study aims to determine the factors influencing e-government usage among citizens residing in Osmaniye, Turkey. The research was conducted through an online survey using the convenience sampling method, and the sample comprised a total of 1,100 participants. Hypotheses based on the components of TAM were tested using the Structural Equation Model (SEM). The findings of this study are expected to contribute to identifying the factors influencing e-government adoption in Turkey and to serve as a guiding framework for government institutions in the development of new systems. Additionally, this study is anticipated to act as a valuable resource for future academic research in the field of e-government.