Üniversite öğrencilerinde ebeveyn tutumları ile Tanrı tasavvuru ve eleştirel düşünme becerisi arasındaki ilişki (SDÜ ve ISUBÜ örneği)
The relationship between parental attitudes, God concept, and critical thinking skills in university students (A sample of SDÜ and ISUBÜ)
- Tez No: 975623
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ana-baba tutumu, Din psikolojisi, Eleştirel düşünme, Parents attitude, Psychology of religion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn tutumlarının ve eleştirel düşünme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada; katılımcıların demografik değişkenlerine dair bilgilerin toplanması için araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”, üniversite öğrencilerinin algıladıkları anne-baba tutumlarının belirlenmesi için“Ebeveyn Tutumları Ölçeği”, Tanrı ile ilgili algılarını ölçmek için“Tanrı Tasavvuru Ölçeği”ve eleştirel düşünme becerilerine hangi düzeyde sahip olduklarını ölçmek için“Eleştirel Düşünme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 2024-2025 bahar döneminde farklı fakültelerde öğrenim gören öğrencilerdir. Çalışmada belirtilen evren içerisinden tesadüfi örnekleme yöntemi ile 181 kadın 91 erkek olmak üzere toplam 272 katılımcı seçilmiştir. Çalışma verileri, katılımcılara sanal ortamda ulaştırılan online anket formları aracılığıyla elde edilmiştir. Toplanan veriler, IBM SPSS 25.0 İstatistik Analiz Programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Tanrı tasavvurunun demografik değişkenler ile arasında anlamlı farklar olduğu bulunmuştur. Tanrı tasavvurunun cinsiyet değişkeninden anlamlı düzeyde etkilendiği, kadın katılımcıların Tanrı tasavvurlarının sevgi odaklı olduğu, erkek katılımcıların ise Tanrı'yı korku yönelimli algıladıkları gözlemlenmiştir. Okul dışında din eğitimi alan bireylerin almayanlara göre daha olumlu; yine din eğitimini sevgi merkezli alan bireylerin baskı ve korku merkezli alanlara göre de daha olumlu Tanrı tasavvurlarına sahip oldukları görülmüştür. Eleştirel düşünme becerilerinde ise demografik değişkenlerden cinsiyet açısından sadece“analitiklik”alt boyutunda erkek katılımcılar lehine, sınıf düzeyi değişkeninde ise 4. sınıflar lehine anlamlı sonuçlar olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcıların algıladıkları ebeveyn tutumları ise demografik değişkenlerden etkilenmemekle birlikte din eğitiminin veriliş biçiminin algılanan ebeveyn tutumlarını anlamlı düzeyde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship between university students perceived parental attitudes and critical thinking skills. A correlational screening model was used in the study. In the study, a“Personal Information Form”prepared by the researcher was used to collect information about the demographic variables of the participants, a“Parental Attitudes Scale”was used to determine the parental attitudes perceived by university students, a“God Conception Scale”was used to measure their perceptions of God, and a“Critical Thinking Skills Scale”was used to measure the level of critical thinking skills they possess. The study population consisted of students studying at various faculties at Süleyman Demirel University and Isparta University of Applied Sciences during the 2024-2025 spring semester. A total of 272 participants, 181 female and 91 males, were selected from the specified population using random sampling. Data were collected through online surveys delivered to the participants in a virtual environment. The collected data were analyzed using IBM SPSS 25.0 Statistical Analysis Program. The research found that there were significant differences between the perception of God and demographic variables. It was observed that the perception of God was significantly affected by the gender variable, with female participants' perception of God being love-oriented, while male participants perceived God as fear-oriented. Individuals who received religious education outside of school were found to have more positive perceptions of God than those who did not, and those who received religious education centered on love also had more positive perceptions of God than those who received religious education centered on oppression and fear. Regarding critical thinking skills, significant results were found in terms of gender in terms of demographic variables, only in the“analytical”subscale favoring male participants and in the grade level variable favoring 4th graders. While the participants perceived parental attitudes were not affected by demographic variables, the delivery of religious education was found to significantly influence perceived parental attitudes.