Benign prostat hiperplazisi ve prostat kanseri risk ve prognozuna tiroid hastalıklarının, fonksiyonunun, diabetes mellitus varlığınınveantidiyabetik ajanların etkisi
- Tez No: 975624
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, benign prostat hiperplazisi, diabetes mellitus, HbA1c, antidiyabetik ilaçlar, lipid profili, tiroid hormonları, PSA, Prostate cancer, benign prostatic hyperplasia, diabetes mellitus, HbA1c, antidiabetic medications, lipid profile, thyroid hormons, PSA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), prostat kanseri ve sağlıklı kontrol gruplarında metabolik parametreler ile antidiyabetik ilaç kullanımının olası etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 686 erkek hasta dahil edilmiştir (Kontrol n=215, BPH n=355, Prostat kanseri n=116). Hasta gruplarında yaş, Glikozillenmiş Hemoglobin (HbA1c), lipid profili, tiroid fonksiyon testleri ve Diabetes Mellitus (DM) varlığı değerlendirilmiştir. Ayrıca metformin, Sodyum-Glukoz Kotranporter-2 (SGLT-2) inhibitörleri, Dipeptidil Peptidaz-4 (DPP-4) inhibitörleri, insülin ve sülfonilüre gibi antidiyabetik ilaçların kullanımı kaydedilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda Ki-kare, Kruskal–Wallis ve nominal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Yaş hem BPH hem de prostat kanseri için anlamlı bir risk faktörü olarak bulunmuştur. HbA1c düzeyleri ve DM varlığı ile prostat hastalıkları arasında anlamlı ilişki gösterilememiştir. SGLT-2 inhibitörü kullanımı, prostat kanseri riskinde azalma ile ilişkili bulunurken, metformin ve insülin kullanımının anlamlı etkisi saptanmamıştır. Düşük Dansiteli Lipoprotein (LDL), total kolesterol ve trigliserid düzeyleri prostat kanseri grubunda daha yüksek izlenmiştir. Tiroid fonksiyon bozuklukları ile prostat hastalıkları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Antidiyabetik ilaç kullanımı ile prostat kanseri metastazı arasında da anlamlı bir bağlantı gösterilememiştir. Prostat Spesifik Antijen (PSA) ile HbA1C arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmanın bulguları yaş ve dislipideminin prostat kanseri açısından önemli risk faktörleri olduğunu, SGLT-2 inhibitörlerinin ise koruyucu etkiler gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Metformin ve insülinin BPH veya prostat kanseri riskinde belirgin etkisi olmadığı belirlenmiştir. Sonuçlar, metabolik parametrelerin prostat patolojilerinde rol oynayabileceğine işaret etmekte; ancak daha kesin kanıtlar için çok merkezli, prospektif ve uzun dönemli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the potential effects of metabolic parameters and antidiabetic medications on benign prostatic hyperplasia (BPH), prostate cancer and healthy control groups. Materials and Methods: A total of 686 male patients were included in the study (Control n=215, BPH n=355, Prostat cancer n=116). Demographic data, HbA1c levels, lipid profile, thyroid function tests, and the presence of diabetes mellitus (DM) were evaluated. The use of antidiabetic medications, including metformin, SGLT-2 inhibitors, DPP-4 inhibitors, insulin, and sulfonylureas, was recorded. Statistical analyses were performed using chi-square, Kruskal–Wallis, and nominal regression models. Results: Age was identified as a significant risk factor for both BPH and prostate cancer. No significant association was found between HbA1c levels or the presence of DM and prostate diseases. The use of SGLT-2 inhibitors was associated with a reduced risk of prostate cancer, whereas metformin and insulin showed no significant effects. LDL, total cholesterol, and triglyceride levels were found to be higher in the prostat cancer group. No significant relationship was observed between thyroid dysfunction and prostate diseases. Furthermore, the use of antidiabetic medications was not significantly associated with prostate cancer metastasis. There was no significant correlation between PSA and HbA1c. Conclusion: The findings of this study suggest that age and dyslipidemia are important risk factors for prostate cancer, while SGLT-2 inhibitors may have a protective role. Metformin and insulin use did not show a significant impact on BPH or PCa risk. Overall, metabolic parameters may play a role in the pathogenesis of prostate diseases; however, larger, multicenter, prospective studies with long-term follow-up are required to confirm these results.