Akciğer kanserinin tanı ve tedavisinde hastaların psikososyal deneyimlerinin incelenmesi
Examining patients psychosocial experiences in the diagnosis and treatment of lung cancer
  1. Tez No: 975632
  2. Yazar: FATMA ÜZÜMCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE TÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer neoplazmları, Karma yöntemler, Sosyal destek, Yaşam kalitesi, Lung neoplasms, Mixed methods, Social support, Quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, akciğer kanseri tanısı almış bireylerin teşhis ve tedavi süreçlerindeki psikososyal deneyimlerini, yaşam kalitelerini ve algıladıkları sosyal destek düzeylerini incelemek; bu faktörler ile sosyal maliyetleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bireysel yaşantılarını derinlemesine analiz etmektir. Araştırma açıklayıcı sıralı karma desen yöntemi çerçevesinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yürütülmüştür. Çalışmanın nicel bölümünde, araştırmaya katılmayı kabul eden 101 hastaya Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASS-21), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS), EORTC QLQ-C30 ve LC13 yaşam kalitesi ölçekleri ve Görsel Analog Skala (VAS) uygulanmıştır. Çalışmanın nitel kısmında ise 19 hasta ile derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca hasta yakınları ve sağlık profesyonellerinin katkılarıyla veriler çeşitlendirilmiş ve uzman görüşleriyle desteklenmiştir. Nicel bulgular, yapılan hiyerarşik regresyon analizlerinde yaşam kalitesi, maddi zorluk, sosyal destek ve semptom değişkenlerinin depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini anlamlı biçimde açıkladığını; ayrıca yapılan fark testlerinde ölçek puanlarının bazı sosyodemografik ve klinik değişkenlere göre farklılaştığını göstermiştir. Nitel veri analizinde, hastaların deneyimlerini açıklayan 7 ana tema ve 37 alt kod ortaya çıkarılmıştır. Bulgular, akciğer kanseri teşhisi konan hastaların önemli düzeyde psikolojik sıkıntı yaşadıklarını, sosyal desteğe ihtiyaç duyduklarını, yaşam kalitelerinde belirgin bozulmalar olduğunu ve sürecin beraberinde ciddi bir ekonomik yük getirdiğini ortaya koymuştur. Karma yöntem yaklaşımının kullanılması, nicel bulguların bireysel hasta anlatılarıyla tamamlanmasına hizmet etmiş ve böylece daha bütüncül bir çerçeve sunulmasını sağlamıştır. Sonuç olarak, bu çalışma akciğer kanseri hastalarının sadece tıbbi açıdan değil aynı zamanda psikososyal ve ekonomik düzeylerde de derin etkiler yaşadığını göstermektedir. Elde edilen bulgular hasta merkezli, sürdürülebilir ve multidisipliner sağlık politikalarının geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Psikososyal destek hizmetlerinin sağlık sistemine entegrasyonu ve maliyet yükünü azaltmaya yönelik politikaların önemi araştırmanın sağladığı en temel katkılar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the psychosocial experiences, quality of life and perceived social support levels of individuals diagnosed with lung cancer during the diagnostic and treatment processes. The study will also reveal the relationship between these factors and their social costs. Furthermore, it will conduct an in-depth analysis of their individual experiences. The research was conducted at Akdeniz University Hospital using an explanatory sequential mixed design method. In the quantitative section of the study, 101 patients who had consented to participate were administered the Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-21), the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), the EORTC QLQ-C30 and LC13 quality of life scales, and the Visual Analog Scale (VAS). In the qualitative element of the study, in-depth semi-structured interviews were conducted with 19 patients. Furthermore, the data were diversified with the contributions of patients' relatives and healthcare professionals, and supplemented with expert opinions. Quantitative findings demonstrated that quality of life, financial difficulties, social support and symptom variables significantly explained depression, anxiety and stress levels in hierarchical regression analyses. Furthermore, difference tests indicated that scale scores differed according to some sociodemographic and clinical variables. The analysis of the qualitative data resulted in the identification of 7 overarching themes and 37 subordinate categories, which collectively offer a comprehensive depiction of the patients' experiences. The findings indicated that patients diagnosed with lung cancer experience significant psychological distress, require social support, experience a substantial deterioration in their quality of life, and bear a significant economic burden. The employment of a mixed-methods approach served to complement the quantitative findings with individual patient narratives, thereby providing a more holistic framework. In conclusion, this study demonstrates that lung cancer patients experience profound impacts not only medically but also at psychosocial and economic levels. The findings emphasise the necessity to formulate patient-centred, sustainable, and multidisciplinary healthcare policies. The integration of psychosocial support services into the healthcare system, and the importance of policies to reduce the cost burden, are among the key contributions of this study.