Opere edilen akciğer kanserli hastalarda preoperatif nötrofil/lenfosit oranının (Nlo) sağ kalım üzerine etkisi ve sağ kalımı değerlendirmede pet/ct suvmax değeri ile korelasyonu
Opere edilen akciğer kanserli hastalarda preoperatif nötrofil/lenfosit oraninin (Nlo) sağ kalim üzerine etkisi ve sağ kalimi değerlendirmede pet/ct suvmax değeri i̇le korelasyonu
  1. Tez No: 681676
  2. Yazar: MEHMET AĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET REHA ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nötrofil/Lenfosit Oranı, SUVmax, Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, Sağ kalım, Neutrophil / Lymphocyte Ratio, SUVmax, Non-small cell lung cancer, Survival
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Amaç: Akciğer kanserinin uzun dönem sağ kalım oranlarının düşük olması nedeniyle, daha erken tanınmasına ve tedavisinde yeni yöntemlere ihtiyaç vardır. Son yıllarda, yarı kantitatif 18F-FDG PET parametreleri ve nötrofil/lenfosit (NLO) oranı da prognozu tahmin etmede kullanılan yeni parametrelerdir. Akciğer kanseri ve birçok kanser türünde, düşük sağ kalım oranları ile ilişkili bağımsız ve kolay yapılabilen prognostik belirteçler olarak tanımlanmışlardır. Bu nedenle yaptığımız bu çalışmada, hastalarda sağ kalım sonuçlarının daha iyi tahmin edilmesi, doğru ve güvenilir ipuçları sağlamak amacıyla operasyon öncesi bakılan nötrofil/lenfosit (NLO) oranı ile PET/CT'nin bir parametresi olan SUVmax'ın korele olarak kullanılmasının, sağ kalım tahminleri üzerine olan prognostik değerini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2010-2017 yılları arasında KHDAK nedeniyle opere edilen 244 hasta retrospektif olarak incelendi. NLO, SUVmax ve NLO-SUVmax korelasyonunun yaş, cinsiyet, cerrahi yaklaşım, histopatolojik subtip ve evre değişkenlerine bağlı olarak sağ kalım oranları ile ilişkisi değerlendirildi. Kolerasyon için Spearman korelasyon katsayısı testi, sağ kalım analizi için Kaplan–Meier metodu kullanıldı. Çok değişkenli sağ kalım analizinde Cox Regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: NLO değerinin belirlenen cut-off değerinin (2.235.) altındaki ve üstündeki değerlerin yaş, cinsiyet, cerrahi yaklaşım, histopatolojik alt tip, evre, T skoru, N skoru ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğu saptandı. SUVmax değerinin belirlenen cut-off değerinin (12,3) altındaki ve üstündeki değerlerin yaş, cinsiyet, cerrahi yaklaşım, histopatolojik alt tip, evre, T skoru, N skoru ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğu saptandı. Sonuç: KHDAK'li hastaların rutin klinik ve preoperatif değerlendirmesine NLO ve SUVmax değerleri ile NLO-SUVmax korelasyonunun eklenmesi, uygun tanı ve uygun tedavi protokollerinin belirlenmesine, belki de cerrahi tanı ile ilgili girişimlerin azalmasına ve hastalığın prognozunun tahmin edilmesine katkıda bulunacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Due to the low long-term survival rates of lung cancer, there is a need for novel methods of early diagnosis and treatment. Recently, semi-quantitative 18F-FDG PET and neutrophil / lymphocyte (NLR) ratio are also new parameters used to predict prognosis. These have been identified as independent and easy-to-use prognostic markers associated with low survival rates in lung cancer and many types of cancer. Therefore, in this study we conducted, we investigated the prognostic value of the use of pre-operative neutrophil/lymphocyte (NLR) ratio and SUVmax, which is a parameter of PET/CT, in order to better predict survival outcomes and provide accurate and reliable clues. Materials and Methods: 244 patients who were operated for NSCLC in our clinic between 2010 and 2017 were retrospectively analyzed. The correlation of NLR, SUVmax and NLR-SUVmax correlation, with survival rates depending on age, gender, surgical approach, histopathological subtype and stage variables were evaluated. Spearman correlation coefficient test was used for correlation and Kaplan – Meier method was used for survival analysis. Cox Regression analysis was used for multivariate analysis of survival. Results: It was determined that the values below and above the cut-off value (2.235) determined for NLR had a statistically significant relationship with age, gender, surgical approach, histopathological subtype, stage, T score and N score. A statistically significant relationship was found between the values below and above the cut-off value (12.3) determined for SUVmax with age, gender, surgical approach, histopathological subtype, stage, T score, and N score. Conclusion: We think that during the routine clinical and preoperative evaluation of patients with NSCLC, examining the NLR and SUVmax values and NLR-SUVmax correlation will be a guide in determining the prognosis of the disease, predicting survival times and treatment planning.