Siyasi liderlerin yayınladığı siyasal reklamların 31 Mart 2024 yerel seçim tercihlerine ve siyasal katılmaya etkisi: Isparta örneği
The effect of political advertisements published by political leaders on local election preferences and political participation in March 31, 2024: The Isparta example
  1. Tez No: 975638
  2. Yazar: MUHARREM ZAFER ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Seçimler, Siyasal Reklamlar, Oy Verme Tercihleri, Siyasal Katılım Düzeyleri, Seçmen Davranışları, Local Elections, Political Advertising, Voting Preferences, Levels of Political Participation, Voter Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Demokrasinin gelişmesi ile birlikte siyasal alandaki rekabet, siyasal reklamcılık alanında kullanılan araçların ve teknolojinin artması, siyasi partilerin stratejilerini sürekli yenilemesi ve geliştirmesi ihtiyacını doğurmuştur. Siyasal reklamcılık alanında kullanılan araç ve yöntemlerin etkinliğinin hızla artması da bu alanda sürekli bir değişime ve yeni stratejilerin geliştirilmesine neden olmuştur. Siyasi partiler yerel seçimlerde adaylarını ön plana çıkartan reklam stratejilerini uygulamaya ağırlık vermektedirler. Fakat son yıllarda özellikle büyük şehirlerde aday ile birlikte liderin, partinin ve parti ideolojisinin etkisi ağırlıklı olarak hissedilmeye başlanmıştır. Yerel seçim çalışmalarında siyasi parti liderleri çok yoğun olarak çalışmakta ve özellikle televizyon reklamlarında tüm bölgelere yönelik lider veya parti ideolojisi ağırlıklı reklam stratejileri uygulamaktadırlar. Bu çalışmada ülke çapında uygulanan lider odaklı siyasal reklam çalışmalarının yerel seçimlerde seçmenlerin tercihlerine etkisi araştırılmak istenmiştir. Bu amaçla Isparta bölgesi seçmenlerin yerel seçimlerde oy tercihleri ile ilgili tutum ve davranışları anket yöntemi ile öğrenilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda seçmenlere oy kullanma noktasındaki kararlarında etkili olan faktörler sorulmuştur. Veriler; faktör analizi, t testi, Anova testi, regresyon ve korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmada sonucunda seçmelerin oy verme tercihlerinde aday kadar parti ideolojisi, lider ve liderlerin yer aldığı reklamların da etkili olduğu, cinsiyetler arasında belirgin bir farklılığın olmadığı, yaş ve medeni durumlarına göre ise farklılığın çıktığı, meslek grupları arasında belirgin bir farklılığın çıkmadığı görülmüştür. Seçmenlerin lider odaklı reklam stratejileri ile ilgili görüş ve tutumları arasında belirgin bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın farklı bölgelerde de yenilenmesi durumunda elde edilen sonuçlar ışığında siyasi parti ve adaylar için, yerel seçim stratejilerinin belirlenmesinde yol gösterici veriler sunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The development of democracy has led to increased competition in the political arena, which in turn has necessitated the continuous renewal and development of political parties' strategies due to the rise in the tools and technologies used in political advertising. The rapid increase in the effectiveness of the tools and methods used in political advertising has also led to constant change in this field and the development of new strategies. Political parties focus on implementing advertising strategies that highlight their candidates in local elections. However, in recent years, especially in large cities, the influence of the leader, the party, and the party ideology has begun to be felt heavily alongside the candidate. Political party leaders work very intensively in local election campaigns and implement advertising strategies focused on the leader or party ideology, especially in television advertisements, targeting all regions. This study aims to investigate the impact of leader-focused political advertising campaigns implemented nationwide on voters' preferences in local elections. To this end, the attitudes and behaviors of voters in the Isparta region regarding their voting preferences in local elections were examined through a survey. Voters were also asked about the factors influencing their voting decisions. The data were evaluated using factor analysis, t-test, Anova test, regression, and correlation analyses. The results of the study showed that party ideology and advertisements featuring leaders were as influential as the candidates themselves in voters' voting preferences, that there was no significant difference between genders, that there were differences based on age and marital status, and that there was no significant difference between occupational groups. It was determined that there was no significant difference between voters' opinions and attitudes regarding leader-focused advertising strategies. It is thought that if this study is repeated in different regions, the results obtained could provide guiding data for political parties and candidates in determining local election strategies.