Din, siyaset, kadın ve eğitim bağlamında Seyyid Ahmet Arvasi'nin görüşleri
Seyyid Ahmet Arvasi's views in the context of religion, politics, women and education
  1. Tez No: 975648
  2. Yazar: SÜMENYE KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arvasi, Ahmet, Kadın statüsü, Kadınlar, Milliyetçilik, Siyaset, Arvasi, Ahmet, Women status, Women, Nationalism, Politics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Cumhuriyet dönemi Türk düşünce dünyasına önemli izler bırakan Seyyid Ahmet Arvasi, sadece bireysel inanç alanında değil, toplumun çeşitli yapılarında da etkili olmuş bir mütefekkirdir. Yaşadığı dönemin temel siyasal, toplumsal ve kültürel meselelerine derinlemesine odaklanan Arvasi, çeşitli çözüm önerileri geliştirmiştir. Eserleri, gazete yazıları ve konferansları aracılığıyla geniş bir okuyucu kitlesine ulaşarak Türk toplumunun düşünsel yapısında kalıcı izler bırakmıştır. Arvasi'nin din, siyaset, kadın ve eğitim konularına dair düşünceleri, toplumu bir bütün olarak ele alan dengeli bir yaklaşımı yansıtmaktadır. Ona göre din; tevhid inancı temelinde, tasavvufi bir derinlikle, bidat ve hurafelerden arındırılmış, bir özellik taşımaktadır. Siyaset anlayışı ise milli ve manevi değerlere dayanmalı; devlet ve millet, inanç ve kültür temeli üzerine kuruludur. Kadına dair görüşleri, geleneksel bir tutum sergilese de özgürlükçü bir anlayışa sahiptir. Kadının toplumsal hayattaki yerini, İslami bir çerçeve içerisinde değerlendirerek konumlandırmaktadır. Eğitim konusunda ise, bireyin yalnızca bilgiyle değil; bilgiyi destekleyen ahlak, kültür, inanç, gelenek ve millilik gibi temel kavramlarla da donatılması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Dolayısıyla Arvasi'nin fikirleri, hem geçmişin köklü değerlerinin anlaşılmasına yardımcı olurken hem de bugünün fikir dünyasına katkı sağlayacak özelliktedir. Araştırma kapsamında, Arvasi'nin düşünce sistemi sistematik bir yaklaşımla ele alınmıştır. Özellikle din, siyaset, kadın ve eğitim konuları ana çerçeveyi oluştururken milli kimlik, kültürel değerlerin korunması, toplumsal dayanışma ve modernleşme süreçlerine yönelik görüşleri üzerinde de durulmuştur. Bu doğrultuda, Arvasi'nin düşünsel mirası analiz edilmiş ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Seyyid Ahmet Arvasi, who left a significant mark on the Turkish intellectual world during the Republican era, was a thinker who influenced not only individual beliefs but also various structures of society. Focusing deeply on the fundamental political, social, and cultural issues of his time, Arvasi developed various solutions. His works, newspaper articles, and lectures reached a wide audience, leaving a lasting impact on the intellectual fabric of Turkish society. Arvasi's thoughts on religion, politics, women, and education reflect a balanced approach that addresses society as a whole. In his view, religion is rooted in the belief in monotheism, possesses a Sufi depth, and is free of heresies and superstitions. Political understanding, on the other hand, should be based on national and spiritual values; the state and nation are founded on faith and culture. While his views on women may be traditional, they also possess a liberal understanding. He evaluates and positions women's place in social life within an Islamic framework. Regarding education, he emphasizes that individuals should be equipped not only with knowledge but also with the fundamental concepts of morality, culture, faith, tradition, and nationalism that support this knowledge. Therefore, Arvasi's ideas both contribute to an understanding of the deep-rooted values of the past and contribute to today's intellectual landscape. The research examines Arvasi's thought system with a systematic approach. While the main focus is on religion, politics, women, and education, his views on national identity, the preservation of cultural values, social solidarity, and modernization processes are also emphasized. Within this framework, Arvasi's intellectual legacy is analyzed and evaluated.