HIV enfekte bireylerde NK hücre inhibitör reseptörü TIGIT ekspresyonu
Expression of the NK cell inhibitory receptor TIGIT in HIV-infected individuals
- Tez No: 975654
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA OĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV enfeksiyonları, Katil hücreler-doğal, İmmün kontrol noktaları, HIV infections, Killer cells-natural, Immune checkpoints
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
HIV enfeksiyonu, antiretroviral tedavi (ART) ile baskılansa da latent rezervuarlar ve immün hücrelerin fonksiyonel kaybı nedeniyle eradike edilememektedir. Doğal öldürücü (NK) hücreler, HIV patogenezinde kritik rol üstlenirken, enfeksiyon sürecinde inhibe edici reseptörlerin baskın hale gelmesi fonksiyonel kayıplara yol açmaktadır. Bu çalışmada HIV enfekte bireylerde NK hücrelerinde TIGIT ve PVRIG ekspresyonu ile TIGIT blokajının fonksiyonel etkileri araştırılmıştır. Çalışmaya HIV enfekte bireyler ve sağlıklı kontroller dahil edilmiştir. Periferik kan mononükleer hücrelerde (PKMH) akan hücre ölçer sistemi ile NK hücre alt gruplarında (CD56bright ve CD56dim) inhibe edici ve aktive edici reseptörler incelenmiştir. TIGIT blokajının NK fonksiyonlarına etkisi CD107a degranülasyonu ve IFN-γ/IL-10 üretimi üzerinden değerlendirilmiştir. Sonuçlarımız, HIV grubunda TIGIT ekspresyonunun anlamlı bir artış göstermediğini, ancak PVRIG ekspresyonunun belirgin şekilde yükseldiğini ortaya koymuştur. Ayrıca HIV enfekte bireylerde, sağlıklı kontrollere kıyasla IFN-γ üretimi ve CD107a degranülasyon oranlarının düşük olduğu saptanmıştır. TIGIT blokajı uygulandığında ise blokajsız koşullara göre anlamlı fark izlenmemiştir. Elde edilen veriler, HIV enfeksiyonunda NK hücre fonksiyonel bozukluklarının tek başına TIGIT ile açıklanamayacağını, PVRIG gibi alternatif immün kontrol noktalarının da önemli katkılar sunduğunu göstermektedir. Bu nedenle, gelecekte yapılacak çalışmaların TIGIT ile birlikte PVRIG hedefli stratejilere odaklanması, HIV enfeksiyonunda NK hücre yanıtlarının yeniden şekillendirilmesine katkı sağlayabilir. Ancak, çalışma grubunun sınırlı örneklem büyüklüğü nedeniyle bulguların geniş popülasyonlara genellenebilirliği kısıtlıdır.
Özet (Çeviri)
Despite effective suppression by antiretroviral therapy (ART), HIV infection cannot be eradicated due to latent reservoirs and persistent immune dysfunction. Natural killer (NK) cells play a crucial role in HIV pathogenesis, yet their functional impairment during infection is closely associated with the dominance of inhibitory receptors. This study aimed to investigate the expression of TIGIT and PVRIG on NK cells in HIV-infected individuals and to evaluate the functional effects of TIGIT blockade. The study included HIV infected individuals and healthy controls. Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) were analyzed by flow cytometry to assess inhibitory and activating receptor expression in NK cell subsets (CD56bright, CD56dim). Functional outcomes of TIGIT blockade were evaluated by measuring CD107a degranulation and IFN-γ/IL-10 production. Our results showed that TIGIT expression was not significantly increased in HIV-infected individuals compared with controls, whereas PVRIG expression was markedly elevated. Moreover, HIV-infected patients displayed reduced IFN-γ production and CD107a degranulation compared with healthy donors. No significant differences were observed between TIGIT-blocked and unblocked conditions. These findings indicate that NK cell dysfunction in HIV infection cannot be solely attributed to TIGIT-mediated inhibition, and that alternative immune checkpoints such as PVRIG may play a substantial role. Future therapeutic strategies targeting both TIGIT and PVRIG could provide potential benefits in restoring NK cell responses in HIV infection. However, the limited sample size of this study restricts the generalizability of the findings.