AB Grundtvig ve Leonardo da Vinci eğitim modellerinin mülki idare amirlerinin hizmet sunumuna entegrasyonu
Integration of the EU Grundtvig and Leonardo da Vinci education models into the service delivery of the district governors
  1. Tez No: 975655
  2. Yazar: ESRA BOZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİRAN CANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Grundtvig, Leonardo da Vinci, Eğitim, European Union, Grundtvig, Leonardo da Vinci, Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Avrupa Birliği (AB), yaşam boyu öğrenme politikalarını güçlendirme ve eğitim sistemlerini daha esnek, kapsayıcı ve istihdam odaklı hale getirme yönünde önemli adımlar atmaktadır. Bu amaçla geliştirilen Grundtvig ve Leonardo da Vinci programları, bireysel öğrenme ihtiyaçlarını desteklemenin yanı sıra kurumsal kapasiteyi artırmayı, iyi uygulamaların transferini sağlamayı ve yenilikçi eğitim çözümlerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu programlar, özellikle yerel yönetimlerde ve kamu idaresinde görev yapan üst düzey yöneticilerin, eğitim planlaması ve uygulama süreçlerine daha aktif ve yapısal katkılar sunmasına olanak tanımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Avrupa Birliği'nin Grundtvig ve Leonardo da Vinci eğitim modellerinin, Türkiye'deki mülki idare amirleri tarafından yerel eğitim sistemine ne ölçüde ve nasıl entegre edildiğini yönetişim anlayışı çerçevesinde incelemektedir. Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin yaşam boyu öğrenme stratejileri kapsamında geliştirilen Grundtvig ve Leonardo da Vinci programlarının Türkiye'deki yerel eğitim sistemine entegrasyon sürecini, nitel araştırma yaklaşımıyla incelenmiştir. Avrupa Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan resmî belgeler, temel veri kaynakları olarak değerlendirilmiştir. Bu amaçla araştırmada, alan yazın kapsamında yer alan ulusal ve uluslararası politika belgeleri, yasal düzenlemeler, strateji raporları ve uygulama kılavuzları doküman incelemesiyle yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, Grundtvig programının yerel düzeyde yetişkin eğitiminin yaygınlaştırılması, sosyal uyumun güçlendirilmesi ve aktif vatandaşlık bilincinin artırılması gibi alanlarda anlamlı katkılar sunduğunu ortaya koymuştur. Leonardo da Vinci programı ise teknik ve mesleki eğitimin niteliğini geliştirme, eğitim ile istihdam arasında işlevsel bir köprü kurma ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yanıt verme noktasında stratejik bir araç olarak öne çıkmaktadır. İncelenen belgeler doğrultusunda, mülki idare amirlerinin bu AB programlarının uygulanmasında yalnızca idari denetim rolüyle sınırlı kalmadığı; aynı zamanda yerel düzeyde kurumsal eşgüdüm sağlayan, proje süreçlerini yöneten ve eğitim politikalarının yerelleştirilmesinde aktif görev üstlenen aktörler haline geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye'de yerel eğitim politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması sürecinde mülki idare eğitim kurumu iş birliklerinin artırılmasının, Avrupa Birliği ile eğitim alanında bütünleşme çabalarına ivme kazandıracağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) is taking significant steps to strengthen lifelong learning policies and make education systems more flexible, inclusive, and employment-oriented. The Grundtvig and Leonardo da Vinci programs developed for this purpose aim to support individual learning needs, increase institutional capacity, facilitate the transfer of good practices, and encourage innovative educational solutions. These programs enable senior managers working in local government and public administration to make more active and structural contributions to education planning and implementation processes. The main objective of this study is to examine the extent to which and how the European Union's Grundtvig and Leonardo da Vinci education models have been integrated into the local education system by local government officials in Turkey within the framework of governance. This study examines the integration process of the Grundtvig and Leonardo da Vinci programs, developed within the scope of the European Union's lifelong learning strategies, into the local education system in Turkey using a qualitative research approach. Official documents published by the European Commission, the Ministry of National Education of the Republic of Turkey, and the Ministry of Interior were evaluated as primary data sources. To this end, national and international policy documents, legal regulations, strategy reports, and implementation guidelines, as included in the field literature, were analyzed using document review methods. The research findings reveal that the Grundtvig program has made meaningful contributions in areas such as the dissemination of adult education at the local level, the strengthening of social cohesion, and the promotion of active citizenship awareness. The Leonardo da Vinci program, on the other hand, stands out as a strategic tool for improving the quality of technical and vocational education, establishing a functional bridge between education and employment, and responding to the needs of the labor market. Based on the documents examined, it was concluded that local administrative officials are not limited to an administrative oversight role in implementing these EU programs; they have also become key actors facilitating institutional coordination at the local level, managing project processes, and taking an active role in the localization of education policies. It can be said that increasing cooperation between local governments and educational institutions in the development and implementation of local education policies in Turkey will accelerate efforts to integrate with the European Union in the field of education.