Türkiye'nin yeni dönem büyüme ve inovasyon/yenilikten faydalanma stratejileri: Turizm sektörü
Turkey's new era growth and innovation utilization strategies: Tourism sector
- Tez No: 975687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTAN BECEREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Turizm gelirleri, Yenilik, Economic growth, Tourism incomes, Innovation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Schumpeter'in görüşlerinden etkilenen birçok iktisat yaklaşımında ekonomik büyüme ve teknolojik değişim ilişkisi incelenmektedir. Porter' e göre rekabet avantajı sürekli değişim, ilerleme ve geliştirme yoluyla yani inovasyon ile kazanılmaktadır. Uluslararası yatırımların yaygınlaşması ve farklı kültürlerarası alışverişin artması uluslararası turizm talebinin gelişmesinde önemli bir etken olmuştur. Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinin uluslararası turizm hareketliliğine bakıldığında öncelikli yönelim gösterilen bölgeler olduğu görülmektedir. Çalışmada, OECD Güney Avrupa ülkeleri, seçilmiş Asean ülkeleri, Çin ve Hindistan ülkelerinin 2010-2020 dönemleri baz alınarak inovasyon ve turizm gelirleri ile ekonomik büyüme ilişkisi panel veri analizi üzerinden incelenmiştir. Bağımlı değişken olarak ekonomik büyüme ; bağımsız değişkenler olarak kamu harcaması, sabit sermaye yatırımları, dış ticaret hacminin GSYH'ye oranı, iş gücüne katılım oranı, ortaöğretimde okullaşma oranı, patent sayısı, uluslararası turizm gelirleri ve kukla değişken (Küresel Pandemi 2020) kullanılmıştır. Dinamik panel veri analizinde (Kenae ve Runkle) gecikmeli bağımlı değişken, kamu harcaması, beşerî sermaye, inovasyon, turizm talebi ve sabit değer bağımlı değişkeni açıklamakta anlamlıdır. Değişkenlerdeki %1'lik artış bağımlı değişken ekonomik büyümeyi açıklamada kamu harcamaları negatif (%-0,931), beşerî sermaye pozitif (%0,116) ve turizm talebi pozitif (%0,498) etkilemektedir. İnovasyon değişkenindeki bir birimlik artış ekonomik büyüme değişkenini -3,568 birim azaltmaktadır. Analiz sonuçları, turizmin ekonomik büyümeyi arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Many economic approaches influenced by Schumpeter's views examine the relationship between economic growth and technological change. According to Porter, competitive advantage is gained through continuous change, progress and development, i.e. innovation. The spread of international investment and increased cross-cultural exchange have been important factors in the development of international tourism demand. When looking at international tourism movements in the Americas, Europe and the Asia-Pacific regions, it is clear that these are the primary destinations. In this study, the relationship between innovation, tourism revenues and economic growth was examined through panel data analysis, using the 2010-2020 period as a basis for OECD Southern European countries, selected ASEAN countries, China, and India. The dependent variable was economic growth, while the independent variables included public expenditure, fixed capital investments, the ratio of foreign trade volume to GDP, labour force participation rate, secondary school enrolment rate, number of patents, international tourism revenues and a dummy variable (Global Pandemic 2020). In the dynamic panel data analysis (Kenae and Runkle), the lagged dependent variable, public expenditure, human capital, innovation, tourism demand and fixed value dependent variable are significant in explaining the dependent variable. A 1% increase in the variables affects the dependent variable of economic growth negatively (%-0,931) for public expenditure, positively (%0,116) for human capital and positively (%0,498) for tourism demand. A one-unit increase in the innovation variable reduces the economic growth variable by -3,568 units. The analysis results show that tourism increases economic growth.