Bilimkurgu sinemasında toplumsal cinsiyet: 1984 ve 2021 yılları yapımı Dune filmlerinin toplumsal cinsiyet bağlamında karşılaştırmalı analizi
Gender in science fiction cinema: A comparative analysis of Dune(1984) and Dune(2021) in the context of gender
  1. Tez No: 975738
  2. Yazar: ERAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ELGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Communication Sciences, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimkurgu sineması, toplumsal cinsiyet, Dune, uyarlama, Bilim kurgu sineması, Science fiction cinema, gender, Dune, adaptation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Frank Herbert tarafından yazılan ve 1965 yılında yayımlanan“Dune”adlı bilim kurgu romanının sinema uyarlamalarındaki toplumsal cinsiyet rollerini karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. 1984 ve 2021 yıllarında çekilen film uyarlamalarının incelenmesiyle, bilimkurgu sineması, toplumsal cinsiyet rollerinin temsili, sinema ve cinsiyet çalışmaları alanları kapsanmaktadır.“Dune”romanı, Frank Herbert tarafından yazılmış olup, dini, siyaseti ekolojiyi ve teknolojiyi detaylı bir şekilde işleyerek başarılı bir bilim kurgu eseri olarak kabul edilmiştir. Hikâye, feodal bir düzende yönetilen gezegenler arasındaki siyasi entrikaları ve ekonomik çatışmaları konu almaktadır. Dune gezegeni, melanj baharatı üretimi ile uzay yolculuklarının temelini oluşturan önemli bir kaynaktır. Romanın başarısı, birçok sinema uyarlaması ile devam etmiştir. İlk uyarlama 1984 yılında David Lynch tarafından çekilmiş, daha sonra 2021'de Denis Villeneueve'nun yönettiği bir uyarlaması yapılmıştır. Filmler, toplumsal cinsiyet normlarını temsil ederek bir dünya inşa etmekte ve bu normları etkileyip yansıtmaktadır. Metin, toplumsal cinsiyet kavramını ele alarak, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet arasındaki farkı vurgulamaktadır. Toplumsal cinsiyet, bireyin biyolojik cinsiyetinden farklı olarak, toplumun dayattığı roller ve beklentileri içerir. Feminizmin yükselişi, kadın hareketleri ve erkeklik çalışmlarının gelişimini beraberinde getirmiştir. Sonuç olarak, çalışma“Dune”romanının sinema uyarlamalarındaki toplumsal cinsiyet temsillerini inceleyerek, bilim kurgu sineması, toplumsal cinsiyet rolleri, sinema ve cinsiyet çalışmaları alanlarına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively analyze gender roles in the film adaptations of the science fiction novel“Dune”written by Frank Herbert and published in 1965. By examining the film adaptations shot in 1984 and 2021, the fields of science fiction cinema, representation of gender roles, cinema and gender studies are covered. The novel“Dune”was written by Frank Herbert and is considered a successful science fiction work by dealing in detail with religion, politics, ecology and technology. The story is about political intrigues and economic conflicts between planets governed by a feudal order. The planet of Dune is an important source that forms the basis of space travel with the production of melange spice. The success of the novel has continued with many film adaptations. The first adaptation was shot by David Lynch in 1984, and later in 2021, directed by Denis Villeneueve. Films construct a world by representing gender norms and affect and reflect these norms. The text addresses the concept of gender, emphasizing the difference between sex and gender. Gender, unlike an individual's biological sex, includes the roles and expectations imposed by society. The rise of feminism has brought about the development of women's movements and masculinity studies. As a result, the study contributes to the fields of science fiction cinema, gender roles, cinema and gender studies by examining gender representations in the film adaptations of the novel“Dune.”