Tip 2 diyabet hastalarında komorbidite yükü ile ilaç uyumunun değerlendirilmesi
Assessment of comorbidity burden and medication adherence in patients with Type 2 diabetes
  1. Tez No: 975737
  2. Yazar: YUSUF GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, komorbidite, ilaç uyumu, yaşam kalitesi, Type 2 diabetes mellitus, comorbidity, medication adherence, quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Tip 2 diyabetli hastalarda komorbidite yükü ile ilaç uyumu ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel tipte tasarlanmıştır. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'ne ve Manisa ilinde belirlenen Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran Tip 2 diyabet hastaları ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Veri Formu, Ağırlıklı Fonksiyonel Komorbidite İndeksi, İlaç Uyumunu Bildiirim Ölçeği, SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, SPSS (15.0) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 201 Tip 2 diyabet hastası dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalamasının 58,99±11,09 (yıl) ve 103 kişinin (%51,2) ≥60 ve üstü yaş grubunda olduğu belirlenmiştir. Ağırlıklı Komorbidite İndeksi puan ortalamalası 5,38 (SS:2,96), İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği puan ortalaması 4,48 (SS:0,63), SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği fiziksel alt boyutu puan ortalaması 44,45 (SS: 11,94),mental alt boyutu ortalaması 49,73 (SS:12,59) bulunmuştur. >60 yaş ve üstü olma, kadın cinsiyet, obezite, düşük gelir ve eğitim düzeyi, düşük fiziksel aktivitenin artan komorbidite yüküyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Birden fazla OAD kullanan ve OAD 'yle birlikte insülin kullanan hastaların ilaç uyum puanları daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ağırlıklı fonksiyonel komorbidite indeksi ile FBS-12, MBS-12 ve ilaç uyum puanları arasında negatif yönde, çok zayıf/zayıf derecede anlamlı ilişki tespit edilmiştir. FBS-12, MBS-12 ve ilaç uyum puanları arttıkça, ağırlıklı fonksiyonel komorbidite indeksi azalacaktır. Sonuç: Diyabet hastaların yaş ilerledikçe komorbidite yükünün arttığı saptanmıştır. Ayrıca komorbidite yükünün artmasıyla ilaç uyumunun azaldığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda komorbidite yükü arttıkça hem fiziksel hem de mental yaşam kalitesinin olumsuz olarak etkilendiği gözlenmiştir. Genel olarak bu çalışmada Tip 2 diyabet hastalarının bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to explore the connection between comorbidity burden, medication adherence, and quality of life in patients with type 2 diabetes mellitus. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional study. It was carried out with patients diagnosed with type 2 diabetes who visited Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital and selected Family Health Centers in Manisa province. Data were collected using the Sociodemographic Data Form, Weighted Functional Comorbidity Index (WFCI), Medication Adherence Report Scale (MARS), and the SF-12 Quality of Life Scale. Data were analyzed with SPSS (version 15.0). Results: A total of 201 patients with type 2 diabetes were included in the study. The mean age of the participants was 58.99±11.09 years, with 103 participants (51.2%) aged ≥60 years. The mean score of the Weighted Functional Comorbidity Index was 5.38 (SD: 2.96), the mean Medication Adherence Report Scale score was 4.48 (SD: 0.63), and the mean scores of the SF-12 Physical Component Summary (FBS-12) and Mental Component Summary (MBS-12) were 44.45 (SD: 11.94) and 49.73 (SD: 12.59), respectively. Being aged ≥60 years, female gender, obesity, low income and education levels, and low physical activity were associated with higher comorbidity burdens. Patients using multiple oral antidiabetic drugs (OADs) or combined OAD and insulin therapy had higher medication adherence scores. A negative and weak to very weak significant correlation was observed between the Weighted Functional Comorbidity Index and FBS-12, MBS-12, and medication adherence scores. As FBS-12, MBS-12, and medication adherence scores increased, the comorbidity index decreased. Conclusion: It was found that comorbidity burden increases with age in diabetic patients. Additionally, a higher comorbidity burden was linked to lower medication adherence. Furthermore, increased comorbidity burden negatively impacts both physical and mental aspects of quality of life. Overall, this study highlights the importance of a holistic approach in the assessment and management of patients with type 2 diabetes mellitus.