Sığırlar için rumen kanül dizaynı ve imalatı
Rumen cannul design and production for cattle
  1. Tez No: 975771
  2. Yazar: OSMAN TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rumen, Sığırlar, Rumen, Cattles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, sığırlar için Rumen kanülü üretimi amaçlanmıştır. Literatürde yer alan bilgiler ışığında ve piyasadaki mevcut kanüller dikkate alınarak hayvan sağlığına uygun malzemelerden kanül yapılmıştır. Birinci çalışmada su boşaltım ve aktarım işlerinden kullanılan polivinil klorür (PVC) depo rekoru kullanılarak kanül yapımı gerçekleştirilmiştir. Bunun için hazır alınan depo rekoru sanayide işlenip uygun ölçüde hazırlanmış, bombeli diyafram lastiği ve kapak kullanılarak rumen kanül imalatı gerçekleştirilmiştir. Daha sonra ikinci kanül imalatında polivinil klorür (PVC) plastisöl materyali kullanılmıştır. Kanül şeklini alabilmesi için metalden kanül ve kapağının kalıbı yaptırılmıştır. Bu kalıplar etüvde 180°C sıcaklıkta 15 dakika ısıtıldıktan sonra üzerine pvc plastisölün yapışması sağlanmıştır. Daha sonra tekrar 180°C sıcaklıkta 15 dakika daha bekledikten sonra soğutulmuştur. Soğumuş olan kalıptan plastisöl çıkartılarak kanül üretimi gerçekleştirilmiştir. Her iki kanül 12 yaşında tahmini canlı ağırlığı 350 kg olan yerli melezi dişi sığıra takılmıştır. ilk yapılan kanül hayvanın rumeninden ilk günlere düştüğü için kullanılmamış onun yerine ikinci plastüsölden yapılan kanül üç ay boyunca test edilmiştir. Hayvanın yem ve su tüketimine, VKS değerine etki etmemiştir ayrıca kanülden rumen sıvısı sızması görülmemiştir. Daha sonra plastisolden imal edilen kanül in vitro gaz çalışmasında kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmanın başarı ile tamamlandığı ve iyi sonuç verdiği söylenebilir. Buradaki amacımız kolay bulunabilir malzemelerle rumen kanülü imalatı yapılmasını sağlanması planlanmış bir kısım aksaklıklarla da olsa sonuç alınmıştır fakat iki kanülde de çalışma sonucunda bazı eksiklikleri gözlemlenmiştir. Bu konuda eksikliklerin giderilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
This study aimed to produce rumen cannulas for cattle. Based on information in the literature and considering commercially available cannulas, cannulas were manufactured from materials suitable for animal health. In the first study, a polyvinyl chloride (PVC) tank fitting, used for water drainage and transfer, was used. For this purpose, a ready-made tank fitting was processed and cut to cannula size. A domed diaphragm rubber and cap were used to fabricate the rumen cannula side. Second study, polyvinyl chloride (PVC) plastisol was then used in the second cannula. To shape the cannula, a metal mold was made for the cannula and its cap. These molds were heated in an oven at 180°C for 15 minutes, allowing the PVC plastisol to adhere to the mold. The mold was then heated again at 180°C for another 15 minutes before being cooled. The cooled mold was removed and the cannula was manufactured. Both cannulas were implanted in a 12-year-old, domestic crossbred female cow with an estimated live weight of 350 kg. The first cannula was not used because it fell out of the rumen within the first few days. Instead, the second, made of plastisol, was tested for three months. It did not affect the animal's feed and water intake, BCS, or rumen fluid leakage from the cannula. The plastisol cannula was then used for an in vitro gas study. This study was successfully completed and yielded good results. Our goal here was to ensure rumen cannula production using readily available materials. Despite some setbacks, results were achieved. However, some deficiencies were observed in both cannulas. Further studies are needed to address these deficiencies.