Sürdürülebilir kalkınmada çevresel kamu mali politikalarının etkileri: Seçilmiş OECD ülkeleri üzerine ampirik bir analiz
The effects of environmental public fiscal policies on sustainable development: An emprical analysis on selected OECD countries
  1. Tez No: 975797
  2. Yazar: ESİN GÜZHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL ERGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu maliyesi, Sürdürülebilir gelişme, Çevresel sürdürülebilirlik, Public finance, Sustainable development, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir kalkınma kavramı; çevre, ekonomi ve sosyal boyutuyla geniş bir alanı kapsamaktadır. Günümüzde sürdürülebilir kalkınmanın, ekonomik boyutundan ziyade çevresel boyutu üzerinde durulmaktadır. Özellikle son yıllarda iklim değişiklikleri ve küresel ısınma gibi olumsuz gelişmeler ile çevresel sürdürülebilirlik için yapılabileceklerin daha fazla ön planda olduğu görülmektedir. Küresel arenada birçok ülkenin, sürdürülebilirlik için çevre sorunlarını önlemeye yönelik faaliyetlerde bulunduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, günümüzde sürdürülebilir kalkınmanın çevresel olarak sağlanması konusunda yaşanan endişeler doğrultusunda, çeşitli kamu mali politikalarının çevre sorunlarını gidermede ne derece etkili olduğunu ampirik olarak araştırmak ve elde edilecek sonuçların ışığında, bazı mali politika önerilerinde bulunmak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda 24 OECD ülkesi için 1995-2021 döneminde kamu mali politika araçlarının çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkisi ampirik olarak araştırılmıştır. Çalışmada çevre vergileri, çevre koruma harcamaları gibi mali araçların çevre kirliliğinin bir göstergesi olan ekolojik ayak izi üzerindeki etkileri farklı modeller ile analiz edilmiştir. Daha açık bir ifade ile bu çalışmada çevre vergileri, çevre koruma harcamaları, ekonomik büyüme ve yenilenebilir enerji tüketiminin ekolojik ayak izi üzerindeki etkiler araştırılmıştır. Ampirik araştırma sonuçları çevre vergileri ve yenilenebilir enerjinin ekolojik ayak izini azalttığına, ekonomik büyümenin ekolojik ayak izini artırdığına ve son olarak çevre koruma harcamalarının istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığına işaret etmektedir. Dolayısıyla çevre vergileri ve yenilenebilir enerjinin çevresel kirliliği azaltarak çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkılarının olduğunu söyleyebiliriz. Daha açık bir ifade ile ampirik sonuçlar, seçilen mali araçlardan çevre vergilerinin çevre kirliliğini azaltıcı ve çevresel sürdürülebilirliği sağlayıcı etkisini kanıtlamaktadır. Bu sonuç, kamu mali araçlarından çevre vergilerinin çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında önemli olduğunu göstermektedir. Sonuçlara göre yenilenebilir enerjinin de çevre sorunlarını iyileştirici bir etki yaratarak çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında etkili olduğunu söylemek mümkündür. Yine ampirik sonuçlara göre ekonomik büyümenin çevresel kirliliği arttırarak çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasını engellediğini; çevre koruma harcamalarının ise beklenenin aksine çevre üzerinde etkili bir politika aracı olmadığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainable development covers a wide area with its environmental, economic and social dimensions. Today, the environmental dimension of sustainable development is emphasized more than its economic dimension. Especially in recent years, with negative developments such as climate change and global warming, it seems that what can be done for environmental sustainability has become more prominent. It is known that many countries in the global arena are taking actions to prevent environmental problems for sustainability. In this study, it is aimed to empirically investigate the effectiveness of various public financial policies in eliminating environmental problems in line with the concerns about ensuring environmentally sustainable development today and to make some fiscal policy recommendations in the light of the results to be obtained. Accordingly, the impact of public fiscal policy instruments on environmental sustainability was empirically investigated for 24 OECD countries over the period 1995-2021. In the study, the effects of fiscal instruments such as environmental taxes and environmental protection expenditures on the ecological footprint, which is an indicator of environmental pollution, were analyzed with different models. More clearly, in this study, the effects of environmental taxes, environmental protection expenditures, economic growth and renewable energy consumption on the ecological footprint were investigated. Empirical research results indicate that environmental taxes and renewable energy reduce the ecological footprint, economic growth increases the ecological footprint, and finally, environmental protection expenditures do not have a statistically significant effect. Therefore, we can say that environmental taxes and renewable energy contribute to environmental sustainability by reducing environmental pollution. More clearly, the empirical results prove the impact of environmental taxes, one of the selected fiscal instruments, in reducing environmental pollution and ensuring environmental sustainability. This result demonstrates the importance of environmental taxes, a public fiscal instrument, in achieving environmental sustainability. According to the results, it is possible to say that renewable energy is effective in ensuring environmental sustainability by creating an ameliorative effect on environmental problems. Again, according to empirical results, it is possible to say that economic growth prevents environmental sustainability by increasing environmental pollution, and that environmental protection expenditures, contrary to expectations, are not an effective policy tool on the environment.