Dürtüsellik ve kırılgan narsisizm arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının aracı rolü
The mediating role of social media addiction in the relationship between impulsivity and vulnerable narcissism
- Tez No: 975796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dürtüsellik, Impulsivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; yetişkin bireylerde dürtüsellik ve kırılgan narsisizm arasındaki ilişkiyi sosyal medya bağımlılığının aracı rolünü ele alarak incelenmesidir. Araştırmada ayrıca, dürtüsellik, kırılgan narsisizm ve sosyal medya bağımlılığı puanlarının; cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum ve yaş ile ilişkisi incelenmiştir. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu 18-55 yaş aralığında olan 205'i kadın 181'i erkek olmak üzere toplamda 386 birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Kırılgan Narsisizmin ölçülmesi amacıyla Patolojik Narsisizm Envanteri (PNE), Dürtüsellik düzeyini ölçmek için Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BIS-11-KF), Sosyal Medya Bağımlılığı düzeyinin ölçmesi amacıyla Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Yetişkin Formu (SBMÖ-YF) kullanılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda dürtüsellik ve kırılgan narsisizm arasında,dürtüsellik ile sosyal medya bağımlılığı arasında, kırılgan narsisizm ile sosyal medya bağımlılığı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Yapılan mediatör analizleri sonucunda dürtüsellik ve kırılgan narsisizm arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının aracı rol oynadığı görülmüştür. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular literatür çerçevesinde tartışılmış ve ileride yapılacak olan çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine the relationship between impulsivity and vulnerable narcissism in adults, considering the mediating role of social media addiction. The study also examined the relationship between impulsivity, vulnerable narcissism, and social media addiction scores and gender, educational status, marital status, and age. Designed using a correlational screening model, the study group comprised a total of 386 individuals aged 18-55, 205 female and 181 male. Data collection tools included a Demographic Information Form, the Pathological Narcissism Inventory (PNI) to measure Vulnerable Narcissism, the Barratt Impulsivity Scale Short Form (BIS-11-SF) to measure impulsivity, and the Social Media Addiction Scale Adult Form (SBMÖ-SF) to measure social media addiction. The data obtained revealed significant relationships between impulsivity and vulnerable narcissism, between impulsivity and social media addiction, and between vulnerable narcissism and social media addiction. Mediator analyses revealed that social media addiction played a mediating role in the relationship between impulsivity and vulnerable narcissism. The findings of the study are discussed within the framework of the literature, and recommendations for future research are offered.