Yumuşak doku sarkomu tanılı hastaların klinik ve patolojik verilerinin retrospektif incelenmesi, tek merkez deneyimi
Soft tissue sarcoma: Clinical and pathological insights from a single-center retrospective study
  1. Tez No: 975903
  2. Yazar: REZAN BERKAY İZGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ATAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Onkoloji, Internal diseases, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku sarkomu, sağkalım, prognostik faktörler, nomogram, MSKCC, Sarculator, Soft tissue sarcoma, survival, prognostic factors, nomogram, MSKCC, Sarculator
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yumuşak doku sarkomları (YDS), nadir görülmelerine rağmen klinik ve histopatolojik açıdan oldukça heterojen tümörlerdir. Bu çalışmanın amacı, bir üniversite hastanesinde takip edilen YDS tanılı hastaların klinik ve patolojik verilerini retrospektif olarak incelemek, sağkalımı etkileyen prognostik faktörleri belirlemek ve MSKCC ile Sarculator nomogramlarının prognostik öngörü gücünü değerlendirmektir. Yöntem: Ocak 2008-Aralık 2024 tarihleri arasında bir üçüncü basamak onkoloji merkezi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalında tedavi ve takibi yapılan ve küratif amaçlı tedavi almış olan 100 YDS hastasının verileri retrospektif olarak analiz edildi. Tümörün tipi, lokalizasyonu, boyutu, histolojik derecesi, cerrahi sınır durumu, uygulanan tedaviler ve sağkalım süreleri değerlendirildi. Ekstremite yerleşimli 41 hasta için MSKCC ve Sarculator nomogramlarının 4, 5, 8, 10 ve 12 yıllık sağkalım tahminleri hesaplandı. Nomogramların ayrıştırıcı gücü Harrell's C-index ile, kalibrasyon özellikleri ise gözlenen ve beklenen sağkalım oranları karşılaştırılarak analiz edildi. Bulgular: Genel sağkalımı etkileyen bağımsız risk faktörleri arasında 10 cm ve üzeri tümör boyutu, gövde yerleşimi, kötü diferansiye tümör varlığı ve makroskobik pozitif (R2) cerrahi sınır yer aldı (p<0,05). Tanı yaşı ≥50 olmanın sağkalımı olumsuz etkilediği gözlense de anlamlılık sınırında bulundu (p=0,054). Ekstremite grubunda derin yerleşimli tümörler, yüzeyel yerleşimlilere kıyasla daha kötü sağkalım göstermiştir (p=0,044). Nomogram analizlerinde MSKCC modelinin 12 yıla kadar olan sağkalım tahminlerinde yüksek ayrıştırıcı güce sahip olduğu (C-index: 0,8058–0,8277) ve gözlenen sağkalım ile yüksek oranda uyum gösterdiği saptandı. Sarculator modelinin C-index değerleri ise orta düzeyde kaldı (0,7048–0,7309) ve kalibrasyon analizinde sağkalımı olduğundan yüksek tahmin ettiği gözlendi. Sonuç: Yumuşak doku sarkomlarında sağkalımı etkileyen klasik prognostik faktörler bu çalışmada da doğrulanmıştır. MSKCC ve Sarculator nomogramları, hastaya özgü prognoz tahmininde değerli araçlardır. Ancak model seçimi hasta popülasyonuna, tümörün yerleşim yerine ve mevcut klinik verilere göre yapılmalıdır. Nomogramların bireyselleştirilmiş tedavi planlamasında ve hasta bilgilendirmesinde önemli katkılar sunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Soft tissue sarcomas (STS) are rare but clinically and histopathologically heterogeneous tumors. This study aimed to retrospectively evaluate the clinical and pathological features of patients diagnosed with STS in Dokuz Eylül University Hospital, Department of Medical Oncology, a tertiary care center, to identify prognostic factors affecting overall survival, and to assess the predictive performance of two established prognostic models: the MSKCC and Sarculator nomograms. Methods: Data from 100 patients with STS treated and followed at the university oncology center between January 2008 and December 2024 were retrospectively analyzed. Tumor type, location, size, histologic grade, surgical margins, administered treatments, and survival outcomes were recorded. For a subgroup of 41 patients with extremity sarcomas, survival estimates at 4, 5, 8, 10, and 12 years were calculated using MSKCC and Sarculator nomograms. Model discrimination was evaluated using Harrell's concordance index (C-index), and calibration was assessed by comparing observed versus predicted survival rates. Results: Independent predictors of mortality included tumor size ≥10 cm, trunk location, high histologic grade, and R2 (macroscopically positive) surgical margins (p<0.05). Age ≥50 years was associated with reduced survival, though statistical significance was borderline (p=0.054). Among the extremity subgroup, deep-seated tumors had significantly worse survival than superficial tumors (p=0.044). The MSKCC nomogram demonstrated high discriminative ability with C-index values ranging from 0.8058 to 0.8277 and showed good agreement with observed survival across time points. In contrast, the Sarculator model yielded moderate C-index values (0.7048–0.7309) and tended to overestimate survival in calibration analyses. Conclusion: Classical clinicopathological prognostic factors in STS were confirmed in this study. Both the MSKCC and Sarculator nomograms proved to be useful tools in individualized prognosis estimation. However, model selection should consider the patient's tumor characteristics and clinical settings. Integration of nomograms into clinical decision-making may enhance personalized treatment planning and patient counseling in soft tissue sarcoma management.