Associations between Psychological Burden and Disability, Disease Activity, Illness Perceptions in Rheumatoid Arthritis
Romatoid Artritte Psikolojik Yük ile Engellilik, Hastalık Seyri ve Hastalık Algıları Arasındaki İlişkiler
- Tez No: 975913
- Danışmanlar: DR. FAITH MATCHAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Artrit-romatoid, Hasta psikolojisi, Psikolojik algılama, Psikolojik sağlık, Arthritis-rheumatoid, Patient psychology, Psychological perception, Psychological health
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kıng's College London
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Özet Arka Plan: Depresyon ve anksiyete semptomları, romatoid artrit (RA) ile sıklıkla komorbid olarak görülmekte ve hastalık sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca, RA hastalarında kişisel hastalık kontrolü ve hastalık bütünlüğü algılarının, ruhsal iyi oluş ile yüksek oranda ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı, psikolojik yükün engellilik, hastalık aktivitesi ve hastalık üzerindeki kişisel kontrol algısı ile hastalık bütünlüğü üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntemler: Bu çalışma kesitsel bir tasarım izlemiş ve 175 romatoid artrit hastasından hastane polikliniğinde veri toplanmıştır. Veriler, PHQ-9 ve GAD-7 puanlarına göre depresyon ve anksiyete semptomlarının varlığına göre dört gruba ayrılmıştır. Engellilik, Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ) ile; hastalık aktivitesi, 28 Eklemi Kapsayan Hastalık Aktivite Skoru (DAS28) ile; kişisel hastalık kontrolü ve hastalık bütünlüğü algısı ise Kısa Hastalık Algısı Anketi'nin (BIPQ) 3. ve 7. maddeleri ile ölçülmüştür. Psikolojik yük ile engellilik, hastalık aktivitesi ve hastalık algıları arasındaki ilişkiler, depresyon/anksiyete bulunmayan baz grup ile karşılaştırılarak tek değişkenli ve çok değişkenli regresyon analizleri ile incelenmiştir. Kayıp verilerden kaynaklanan yanlılığı önlemek için Çoklu Atama (Multiple Imputation, MI) yöntemi uygulanmıştır. Bulgular:Depresyon ve anksiyete semptomlarının birlikte görüldüğü grup (artmış psikolojik yük) anlamlı şekilde artmış engellilik (HAQ) ile ilişkili bulunmuştur (b = 0.44, p < .001, %95 GA [0.5, 1.16]). Ancak, yalnızca anksiyete veya yalnızca depresyon semptomlarının bulunması engellilik üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir. Artmış hastalık aktivitesi (DAS28), yalnızca anksiyete semptomları bulunan grupta (b = 0.18, p < .05, %95 GA [0.12, 2.12]) ve depresyon ve anksiyete semptomlarının birlikte bulunduğu grupta (b = 0.23, p < .05, %95 GA [0.23, 1.45]) anlamlı şekilde öngörülmüştür. Ancak yalnızca depresyon semptomlarının varlığı, hastalık aktivitesinde anlamlı bir artış ile ilişkili bulunmamıştır. Bu çalışma, psikolojik yük ile kişisel hastalık kontrolü ve hastalık bütünlüğü algısı arasında anlamlı bir ilişki gösterememiştir (R² = 0.01, F(3,93) = 0.39, p = .76 ve R² = 0.06, F(3,148) = 1.95, p = .12). Sonuçlar:Bu çalışmadan elde edilen bulgular, depresyon ve anksiyetenin birlikte bulunmasının, RA hastalarında hem engelliliği hem de hastalık aktivitesini güçlü şekilde öngördüğünü göstermektedir. Buna karşın, yalnızca anksiyete semptomlarının varlığı yalnızca hastalık aktivitesini öngörmüştür. Sadece depresyon semptomlarının varlığı ise ne engellilik ne de hastalık aktivitesi ile anlamlı bir ilişki göstermemiştir. Bu çalışma, depresyon ve anksiyete semptomlarının birlikte bulunmasına RA hastalığında hastalık sonuçları açısından özel önem verilmesi gerektiğini vurgulayan ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Abstract Background: Depression and anxiety symptoms often occur comorbid with rheumatoid arthritis (RA) and they have a significant impact on disease outcome. Additionally, the perceptions of personal illness control and illness coherence among individuals with RA are found to be highly correlated with mental well-being. The aim of this study is to examine the impact of psychological burden on disability, disease activity and the perceptions of personal control over disease and illness coherence. Methods: This study followed a crossectional design and data were collected from 175 hospital outpatients with rheumatoid arthritis. Data were stratified in four groups in terms of the presence of depression and anxiety symptoms based on PHQ-9 and GAD-7 scores. Disability was measured by using Health Assessment Questionnaire (HAQ), disease activity with Disease Activity Scores-28 Joint (DAS28), the perception of personal illness control and illness coherence with 3rd and 7th items of Brief Illness Perception Questionnaire (BIPQ). Associations between psychological burden and disability, disease activity and illness perceptions were examined applying both univariate and multivariate regression analyses by comparing against baseline None-depression/anxiety group. Multiple Imputation (MI) methods were applied to avoid bias caused by missing values. Results: Depression/anxiety group (indicating increased psychological burden) significantly associated with reduced disability (HAQ) (b =.44, p < .001, 95% CI [0.5, 1.16]) while anxiety/None-depression, depression/None-anxiety groups did not predict significantly reduced disability. Increased disease activity (DAS28) was predicted significantly by anxiety/None- depression (b =.18, p<.05, 95% CI [0.12, 2.12]) and depression/anxiety (b = .23, p<.05, 95% CI [0.23, 1.45]) groups while the presence of only depression symptoms was not significantly associated with increased disease activity (DAS28). This study failed to demonstrate associations between psychological burden and the perception of personal illness control and illness coherence (R2=.01, F (3,93) =.39, p=.76 and R2=.06, F (3, 148) = 1.95, p=.12). Conclusions: Evidence from this study suggested that comorbid anxiety and depression has significant predictor power on both disability and disease activity in individuals with RA, whilst the presence of only anxiety symptoms predicted only disease activity. In contrast, depression symptoms without anxiety symptoms did not predict either disability or disease activity. This is the first study that highlighted the necessity of particular attention on the presence of both depression and anxiety symptoms in RA disease associated with disease outcome.