Ana akım sinema filmi başlıklarında tipografik yaklaşım ile janr ilişkisi üzerine bir inceleme
Mainstream cinema film titles an analysis on the relationship between typographic approach and genre
  1. Tez No: 975914
  2. Yazar: NAMIK KAAN GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET KARAPINAR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Tipografi, Tür film, Cinema, Typography, Genre film
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sinemada farklı film janrlarına ait başlıkların tipografik açıdan incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada özellikle tipografinin janrla kurduğu ilişkiler, bu ilişkilerin zaman içinde geçirdiği dönüşüm ve söz konusu dönüşümün izleyici üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Sinema tarihinin erken dönemlerinden bu yana başlık tipografileri, genellikle filmin tematik içeriğini ve duygusal tonunu yansıtacak şekilde sunulmuştur. Ancak zamanla bu anlayış, özellikle 2010'lu yıllardan itibaren Hollywood sinemasında gözlemlenen belirgin değişimlerle birlikte, yerini belirli bir janrı doğrudan işaret etmeyen; farklı janrlarla ilişkilendirilebilecek daha nötr yazı karakterleri tercihlerine bırakmıştır. Bu yeni eğilimlere karşın, sinema tarihinin büyük bölümünde tipografik tercihler ile janrlar arasında güçlü ilişkiler kurulmuş; bazı yazı karakterleri belirli türlerle özdeşleşerek izleyici beklentilerini biçimlendiren bir görsel dil yaratmıştır. Bazı yazı karakterlerinin belirli film türleriyle özdeşleşmesi, izleyicide jeneriğin ilk anlarından itibaren türsel çağrışımların oluşmasına neden olmuş; bu durum ise zamanla bir 'tipografik tasarım alışkanlıklarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu sistem, kimi yapımlarda türle örtüşen biçimsel kalıplarla; kimi örneklerde ise tür dışı bir estetik yaratan veya nostaljik etki uyandıran retrospektif tipografik tercihlerle kendini göstermektedir. Bu bağlamda, günümüz sinemasında kullanılan başlık tipografilerinin, seyirciyi doğrudan filme hazırlamaktan ziyade, belirsiz ve çok anlamlı bir hissiyat sunan, türsel beklentileri zorlayan ve izleyiciyi şaşırtmayı amaçlayan görsel tercihlere yöneldiği gözlemlenmektedir. Bu çalışmada, 1960'tan itibaren janr sineması örneklerinde başlık tipografisinin geçirdiği dönüşüm ve bu dönüşümün seyirci algısı üzerindeki etkisi araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the titles of different film genres in cinema from a typographic perspective. In particular, the study analyzes the relationship between typography and genre, the transformation of these relationships over time and the effects of this transformation on the audience. Since the early periods of cinema history, title typographies have generally been presented to reflect the thematic content and emotional tone of the film. However, over time, with the significant changes observed in Hollywood cinema, especially since the 2010s, more neutral typefaces that do not directly indicate a specific genre, but instead can be associated with different genres, are preferred. Despite these new trends, for much of the history of cinema, strong relationships have been established between typographic preferences and genres; some typefaces have been identified with certain genres, creating a visual language that shapes audience expectations. The identification of certain typefaces with certain film genres has led to the formation of genre associations in the first moments of the credits; this has led to the emergence of a system of typographic conventions over time. This system manifests itself in some productions with formal patterns that overlap with the genre, and in other examples with retrospective typographic choices that create a non-genre aesthetic or nostalgic effect. In this context, rather than directly preparing the audience for the film, the title typographies used in contemporary cinema tend towards visual preferences that offer an ambiguous and polysemantic feeling, challenge genre expectations and aim to surprise the audience. This study investigates the transformation of title typography in contemporary genre cinema and the impact of this transformation on audience perception.