Altı ay ve daha uzun süre kolşisin kullanımı olan ailevi Akdeniz ateşi ve gut hastalarında kolşisinin nörokognitif test başarısına etkisi
Effect of colchicine on neurocognitive test performance in patients with familial mediterranean fever and gout who have used colchicine for six months or longer
- Tez No: 975929
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BES
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ailevi akdeniz ateşi, Gut, Kolşisin, Nöropsikolojik testler, Familial mediterranean fever, Gout, Colchicine, Neuropsychological tests
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) ve gut tedavisinde mikrotübül polimerizasyonunu inhibe ederek nötrofil aktivasyonunu azaltan kolşisin yaygın biçimde kullanılmaktadır. Otoinflamatuvar yanıtın sürmesi ateroskleroz, endotel disfonksiyonu ve amiloidoz gibi sonuçlara yol açabilir; kolşisinle erken ve düzenli kontrol bu riskleri azaltır. Kolşisinin inflamasyon modülasyonu yoluyla bilişsel işlevler üzerinde koruyucu ya da olumsuz etkileri olabileceği düşüncesinden hareketle, bu çalışma 60 yaş ve üzerindeki AAA ve gut hastalarında uzun süreli kolşisin kullanımının nörokognitif düzeyle ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çok alanlı nöropsikolojik testlerle elde edilen performans, sağlıklı kontrollerle karşılaştırılacak; ayrıca kolşisin kullanım süresi başta olmak üzere klinik değişkenlerle (ör. hastalık süresi, biyobelirteçler) olası doğrusal ilişkiler incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, kesitsel ve tanımlayıcı araştırmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Romatoloji Kliniği'nde izlenen ve ≥6 aydır düzenli kolşisin kullanan, 60 yaş ve üzeri 23 AAA ve 19 gut hastası ile 24 sağlıklı kontrol dahil edildi. Demografik, klinik ve laboratuvar veriler hasta dosyalarından geriye dönük kaydedildi. Nörokognitif değerlendirme, tek bir nöropsikolog tarafından standart koşullarda uygulandı. Batarya; WMS-I, WMS-II, WMS-III, WMS-V, WMS-VI, Digit Span, Boston Adlandırma, Stroop Testi, Benton Yüz Tanıma, Çizgi Yönünü Belirleme, Şekil Kopyalama, Saat Çizme, Öktem Sözel Bellek Süreçleri, Edinburgh El Tercihi, Benzerlik Testi, Sözel Akıcılık–Fonemik Testler ve Sözel Akıcılık–Semantik testlerini; ayrıca Geriatrik Depresyon Ölçeği ve Geriatrik Anksiyete Ölçeği'ni içermekteydi. Bu ölçeklerle dikkat, hız/çalışma belleği, yürütücü işlev, görsel-mekânsal beceriler, dil ve sözel bellek süreçleri çok alanlı olarak değerlendirildi. Tüm testler, çalışmanın amacı doğrultusunda puanlanarak istatistiksel analiz için yapılandırıldı. Bulgular: Çalışmamızda AAA ve gut grupları, özellikle bilişsel hız/çalışma belleği ve yürütücü işlev ekseninde belirgin şekilde hem birbirleri arasında hem de kontrol grubundan ayrışmıştır. Kolşisin kullanım süresi ve nörokognitif test başarıları arasında ise anlamlı ilişki bulunamamıştır. AAA grubunda süre temelli bellek ölçütlerinin uzaması ve hata sayılarının artması ile saat çizme performansındaki düşüş vii öne çıkarken, gut grubunda fonemik ve semantik sözel akıcılık skorlarının görece yüksek seyretmesi dikkat çekmiştir. Görsel–mekansal işlevlerde ise şekil kopyalama bakımından kontrol lehine üstünlük görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma AAA ve gut hastalarında bilişsel etkilenmenin tek bir alanla sınırlı olmadığını; bu hastaların nörokognitif işlevlerinde hastalığa bağlı kronik inflamasyon sürecinin daha etkili olduğunu düşündürmektedir. Kolşisin kullanım süresi ile genel nörokognitif performans arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bulgular, daha geniş ve uzunlamasına çalışmalarda hastalık aktivitesi, tedavi parametreleri ve biyobelirteçlerle birlikte bilişsel izlemin bütüncül olarak ele alınması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Colchicine, which inhibits microtubule polymerization and thereby reduces neutrophil activation, is widely used in the treatment of Familial Mediterranean Fever (FMF) and gout. Persistent autoinflammatory activity may lead to atherosclerosis, endothelial dysfunction, and amyloidosis; early and regular control with colchicine mitigates these risks. Based on the premise that colchicine's modulation of inflammation may exert protective or adverse effects on cognition, this study aims to evaluate the relationship between long-term colchicine use and neurocognitive status in patients aged ≥60 years with FMF or gout. Neuropsychological performance obtained via a multi-domain battery will be compared with healthy controls, and potential linear associations with clinical variables—primarily duration of colchicine use, as well as disease duration and relevant biomarkers—will be examined. Materials and Methods: This single-center, cross-sectional, descriptive study included 23 patients with Familial Mediterranean Fever (FMF) and 19 with gout— each aged ≥60 years and using regular colchicine for ≥6 months—as well as 24 healthy controls, all followed at the SBÜ Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Rheumatology Clinic. Demographic, clinical, and laboratory data were retrospectively extracted from medical records. Neurocognitive assessment was administered under standard conditions by a single neuropsychologist. The battery comprised WMS-I, WMS-II, WMS-III, WMS-V, WMS-VI, Digit Span, the Boston Naming Test, the Stroop Test, the Benton Facial Recognition Test, the Judgment of Line Orientation, Figure Copying, Clock Drawing, the Öktem Verbal Memory Processes Test, the Edinburgh Handedness Inventory, the Similarities Test, phonemic verbal fluency tests, and semantic verbal fluency; in addition, the Geriatric Depression Scale and the Geriatric Anxiety Inventory were administered. Using these measures, attention, processing speed/working memory, executive functions, visuospatial abilities, language, and verbal memory processes were evaluated in a multidomain fashion. All tests were scored in line with the study aim and prepared for statistical analysis. Results: In our study, the FMF and gout groups diverged markedly—both from each other and from controls—particularly along the axes of processing speed/working ix memory and executive functions. No significant associations were observed between duration of colchicine use and neurocognitive test performance. The FMF group was characterized by prolonged time-based memory measures, increased error counts, and lower clock-drawing performance, whereas the gout group showed relatively higher phonemic and semantic verbal fluency scores. In the visuospatial domain, figure copying performance favored the control group. Conclusion: This study suggests that cognitive impairment in patients with FMF (Familial Mediterranean Fever) and gout is not confined to a single domain; rather, the disease-related chronic inflammatory process appears to exert a greater influence on neurocognitive functions in these patients. No significant association was identified between the duration of colchicine use and overall neurocognitive performance. The findings indicate that, in larger longitudinal studies, cognitive monitoring should be addressed holistically alongside disease activity, treatment parameters, and biomarkers.