Öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları ile örgütsel depresyon düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers perceptions of organizational happiness and their levels of organizational depression
  1. Tez No: 975987
  2. Yazar: ZELAL POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİRE ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul iklimi, Örgütsel depresyon, Örgütsel mutluluk, Öğretmen algısı, Öğretmenlik, İş doyumu, School climate, Organizational depression, Organizational happiness, Teacher perception, Teaching, Job satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları ile örgütsel depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu değişkenlere ilişkin öğretmen algılarının bazı demografik faktörlere (cinsiyet, branş, mezun olunan okul, öğrenim düzeyi, öğretmenlik statüsü, okul türü ve mesleki kıdem) göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Bingöl ili Merkez ilçesinde bulunan ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki toplam 85 resmi okulda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise demografik açıdan çeşitlilik arz eden 615 öğretmen oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Öğretmen Örgütsel Mutluluk Ölçeği ve Sevgi Sezer (2011) tarafından geliştirilen Örgütsel Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra verilerin normalliği çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri ile incelenmiştir. Elde edilen değerlerin ±1 aralığında olması nedeniyle verilerin normal dağılıma uygunluk gösterdiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda ikili karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklemler t-Testi, çoklu gruplarda Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Değişkenler arası ilişki düzeyini belirlemek amacıyla Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeyleri orta-üst seviyede; örgütsel depresyon düzeyleri ise düşük düzeydedir. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeyleri cinsiyet, branş, mezun olunan okul, öğrenim durumu, statü ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Örgütsel depresyon düzeyleri ise özellikle mesleki kıdem, cinsiyet ve öğretmenlik statüsüne göre anlamlı farklılık göstermektedir. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları ile depresyon düzeyleri arasında negatif yönlü, anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda öğretmenlerin mutluluk algılarını artırmaya ve depresyon düzeylerini azaltmaya yönelik örgütsel ve yönetsel öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between teachers' perceptions of organizational happiness and their levels of organizational depression, and to examine whether these variables significantly differ according to various demographic factors (gender, field of study, type of graduated faculty, education level, employment status, school type, and professional seniority). The research was conducted using a relational survey model. The population of the study consists of teachers working in 85 public primary and secondary schools located in the central district of Bingöl province during the 2024–2025 academic year. The sample includes 615 teachers who vary in terms of demographic characteristics. The data collection tools were the Teacher Organizational Happiness Scale and the Organizational Depression Scale developed by Sevgi Sezer (2011). The data were analyzed using the SPSS 25.0 package program. In addition to descriptive statistics, the normality of the data was examined through skewness and kurtosis values. Since the obtained values were within the ±1 range, it was determined that the data showed a normal distribution. Accordingly, Independent Samples t-test was conducted for pairwise comparisons, while One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used for comparisons among more than two groups. To determine the relationship between the variables, Pearson correlation analysis was performed.Findings revealed that teachers' organizational happiness levels were moderately high, while their organizational depression levels were low. Organizational happiness scores differed significantly based on gender, field of study, graduated faculty, education level, employment status, and seniority. Similarly, organizational depression scores showed significant differences according to seniority, gender, and employment status. A statistically significant, moderate, and negative correlation was found between teachers' perceptions of organizational happiness and organizational depression. Based on these findings, various organizational and managerial suggestions have been developed to enhance teachers' organizational happiness and reduce their organizational depression levels.