Erken postpartum dönemde algılanan eş desteği ile anneliğe geçiş arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between perceived spousal support and transition to motherhood during the early postpartum period
- Tez No: 1017854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Eş desteği, Hemşirelik, Postpartum dönem, Spousal support, Nursing, Postpartum period
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, erken postpartum dönemde kadınların algıladıkları eş desteği ile anneliğe geçiş arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2024 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde doğum yapan ve erken postpartum dönemde olan kadınlar oluşturmuştur (N=1035). Araştırmanın örneklemini ise dahil edilme kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 281 kadın oluşturmuştur. Araştırma verileri 20.03.2025-30.09.2025 tarihleri arasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Anneliğe Geçiş Ölçeği ve Erken Lohusalık Sürecinde Kadınların Algıladıkları Eş Desteği Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) post-hoc testler Pearson korelasyon ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalamasının 28,18±5,12 olduğu ve %45,4'ünün 26–30 yaş aralığında bulunduğu belirlenmiştir. Kadınların %48,2'sinin lise mezunu, %65,4'ünün çekirdek aile yapısına sahip, %51,4'ünün çalışan ve %51,1'inin gelirinin giderine denk olduğu; eşlerin ise %50,7'sinin lise mezunu olduğu saptanmıştır. Obstetrik özellikler incelendiğinde, kadınların %77,1'inin sezaryen doğum yaptığı, %47,9'unun iki doğum gerçekleştirdiği, %48,9'unun iki yaşayan çocuğa sahip olduğu ve %65,4'ünün gebeliğinin planlı olduğu belirlenmiştir. Bebeklerin %53,9'unun kız olduğu ve kadınların %48,6'sının postpartum ikinci günde bulunduğu saptanmıştır. Araştırmada kadınların Anneliğe Geçiş Ölçeği toplam puan ortalamasının 82,93±13,95, Erken Lohusalık Sürecinde Kadınların Algıladıkları Eş Desteği Ölçeği toplam puan ortalamasının ise 51,16±9,62 olduğu belirlenmiştir. Ölçekler arasındaki ilişki incelendiğinde, Anneliğe Geçiş Ölçeği toplam puanı ile Erken Lohusalık Sürecinde Kadınların Algıladıkları Eş Desteği Ölçeği toplam puanı arasında negatif yönlü, zayıf düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=-0,331; p<0,001). Ayrıca Anneliğe Geçiş Ölçeği toplam puanı ile Duygusal Destek, Sosyal Destek ve Fiziksel Destek alt boyutları arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler belirlenmiştir (p<0,05). Çoklu doğrusal regresyon analizinde, AGÖ modelinin varyansın %23,3'ünü, ELSKAEDÖ modelinin ise %10,2'sini açıkladığı belirlendi. AGÖ toplam puanının anlamlı yordayıcıları çalışma durumu, eğitim düzeyi ve aile tipi; ELSKAEDÖ toplam puanının anlamlı yordayıcıları ise çalışma durumu, eş eğitim düzeyi ve doğum sayısı olarak saptandı. Sonuç olarak, erken postpartum dönemde algılanan eş desteği ile anneliğe geçiş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda postpartum bakım hizmetlerinde eş katılımını destekleyen uygulamaların artırılması ve ebeveynlere yönelik eğitim programlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross-sectional study was conducted to examine the relationship between perceived spousal support and the transition to motherhood among women in the early postpartum period. The population of the study consisted of women who gave birth at Sivas Cumhuriyet University Practice and Research Hospital in 2024 (N = 1035). The sample of the study comprised 281 women who met the inclusion criteria and voluntarily agreed to participate in the study. The research data were collected between March 20, 2025, and September 30, 2025, using the Descriptive Information Form, the Transition to Motherhood Scale, and the Scale of Perceived Spousal Support among Women in the Early Postpartum Period. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), post hoc tests, and Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were used to evaluate the data. The level of statistical significance was accepted as p < 0.05. The mean age of the women participating in the study was 28.18±5.12 years, and 45.4% were aged 26–30 years. Of the women, 48.2% were high school graduates, 65.4% had a nuclear family structure, 51.4% were employed, and 51.1% had an income equal to their expenses; moreover, 50.7% of their spouses were high school graduates. Regarding obstetric characteristics, 77.1% of the women had delivered by cesarean section, 47.9% had given birth twice, 48.9% had two living children, 65.4% had a planned pregnancy, and 48.6% were on the second postpartum day. In addition, 53.9% of the infants were female. In the study, the mean total score of the women on the Transition to Motherhood Scale was 82.93±13.95, while the mean total score on the Scale of Perceived Spousal Support among Women in the Early Postpartum Period was 51.16±9.62. When the relationship between the scales was examined, a weak, negative, and statistically significant correlation was found between the total score of the Transition to Motherhood Scale and the total score of the Scale of Perceived Spousal Support among Women in the Early Postpartum Period (r=-0.331; p<0.001). Similarly, negative and statistically significant correlations were identified between the Transition to Motherhood Scale total score and the Emotional Support, Social Support, and Physical Support subscale scores (p<0.05). In the multiple linear regression analysis, it was determined that the AGÖ model explained 23.3% of the variance, while the ELSKAEDÖ model explained 10.2%. The significant predictors of the AGÖ total score were employment status, educational level, and family type; the significant predictors of the ELSKAEDÖ total score were employment status, spouse's educational level, and number of children. In conclusion, the findings revealed a statistically significant relationship between perceived spousal support and transition to motherhood during the early postpartum period. In this regard, it is recommended to increase practices that encourage spousal involvement in postpartum care services and to expand educational programs targeting parents.