Ortopedik cerrahi hastalarının preoperatif dönemdeki spiritüel gereksinimlerinin konfor ve ağrı düzeyine etkisi
The effect of preoperative spiritual needs of orthopedic surgery patients on postoperative comfort and pain levels
- Tez No: 976041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU KÜBRA SÜHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Konfor, Maneviyat, Ortopedik cerrahi, Ağrı, Comfort, Spirituality, Orthopedic surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ortopedik cerrahi hastalarının preoperatif dönemdeki spiritüel gereksinimlerinin, postoperatif dönem konfor ve ağrı düzeylerine olan etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, Kayseri Şehir Hastanesi'nde ortopedik cerrahi operasyon geçirmiş tüm hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi güç analizi ile belirlenmiş olup 01.06.2024-01.12.2024 tarihleri arasında ortopedik cerrahi operasyonu geçirmiş hastalar oluşturmuş olup, toplam 160 ortopedik cerrahi hastasına ulaşılmıştır. Veriler; Sosyodemografik Özellikler Formu, Spiritüel Bakım Gereksinimleri Ölçeği (SBGÖ), Perianestezi Konfor Ölçeği (PKÖ) ve Görsel Analog Ölçeği (VAS) kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik ölçütleri, tek yönlü varyans analizi, bağımsız örneklem t testi, Kruskal Wallis testi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Ortopedik cerrahi hastalarının %26,4'ünün 60 yaş ve üzerinde, %57,5'inin erkek, %63,1'inin bekâr, %24,4'ünün ilkokul mezunu, %24,4'ünün ortaokul mezunu, %67,5'inin çalışmadığı, %52,5'inin gelirinin giderine denk, %63,7'sinin kronik hastalığının olmadığı ve %68,1'inin sigara/alkol alışkanlığının olmadığı belirlenmiştir. SBGÖ toplam puan ortalaması 62,12±17,60; anlam ve umut alt boyut puan ortalaması 36,61±12,00; önemseme ve saygı alt boyut ortalaması 25,50±7,46'dır. PKÖ puan ortalaması 4,49±0,57 ve VAS puan ortalaması 3,74±2,77'dir. SBGÖ toplam ve alt boyut puan ortalamaları ile“anlam ve umut”alt boyutunda alışkanlıklar ile,“önemseme ve saygı”alt boyutu ile medeni durum arasında; PKÖ puan ortalaması ile cinsiyet arasında; VAS puan ortalamaları ile alışkanlıklar arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0,05). SBGÖ ile PKÖ arasında zayıf düzeyde, negatif yönlü, anlamlı bir ilişki (r=-0,106; p=0,017); SBGÖ ile VAS arasında zayıf düzeyde, pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki (r=0,274; p=0,032); PKÖ ile VAS arasında zayıf düzeyde, negatif yönlü, anlamlı bir ilişki (r=-0,158; p=0,033) olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Spiritüel bakım gereksinimi arttıkça ağrı düzeyinin arttığı, perianestezi konfor düzeyi arttıkça ağrı düzeyin azaldığı, spiritüel bakım gereksinimi arttıkça perianestezi konfor düzeyinin azaldığı belirlenmiştir. Ortopedik cerrahi hastalarının spiritüel gereksinimlerinin belirlenmesi, hastaların anestezi öncesi konfor düzeyini arttırma ve ağrı düzeylerini azaltma konusunda önemli parametreler olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: A descriptive cross-sectional study was conducted to evaluate the effect of the spiritual needs of orthopaedic surgery patients in the preoperative period on the comfort levels of postoperative care. Materials and Methods: The universe of the study consisted of all patients who underwent orthopaedic surgery at Kayseri City Hospital. The sample of the study was determined by power analysis and consisted of patients who underwent orthopedic surgery between 01.06.2024 and 01.12.2024, and a total of 160 orthopedic surgery patients were reached. Data were obtained using the Sociodemographic Characteristics Form, Spiritual Care Needs Scale (SCNS), Perianesthesia Comfort Scale (PCS) and Visual Analog Scale (VAS). Descriptive statistical measures, one-way analysis of variance, Independent Sample t-Test, Kruskal Wallis test and Pearson Correlation analysis were used in the evaluation of the data. Findings: It was determined that 26.4% of the orthopedic surgery patients were 60 years of age or older, 57.5% were male, 63.1% were single, 24.4% were secondary school graduates, 67.5% were unemployed, 52.5% had an income equal to their expenses, 63.7% did not have a chronic disease, and 68.1% did not have a smoking/alcohol habit. The total mean score of the SBGS was 62.12±17.60; the mean score of the meaning and hope sub-dimensions was 36.61±12.00; the mean score of the caring and respect sub-dimensions was 25.50±7.46. The mean score of the PCS was 4.49±0.57 and the mean score of the VAS was 3.74±2.77. It was determined that there were significant differences between the total and sub-dimension mean scores of SCNS and habits in the“meaning and hope”sub-dimension, and between the“caring and respect”sub-dimension and marital status; between the mean score of PCS and gender; and between the mean scores of VAS and habits (p<0.05). It was determined that there was a weak, negative, significant relationship between SCNS and PCS (r=-0.106; p=0.017); a weak, positive, significant relationship between SCNS and VAS (r=0.274; p=0.032); and a weak, negative, significant relationship between PCS and VAS (r=-0.158; p=0.033). Conclusion: It has been determined that as the need for spiritual care increases, the level of pain increases; as the comfort level of perianesthesia increases, the level of pain decreases; and as the need for spiritual care increases, the comfort level of perianesthesia decreases. Identifying the spiritual needs of orthopedic surgery patients is considered an important parameter for increasing patients' comfort and reducing their pain levels before anesthesia.