Design and experimental validation of 6 component wind tunnel force balance
6 bileşenli rüzgar tüneli kuvvet denge sistemi tasarımı ve deneysel doğrulaması
  1. Tez No: 976040
  2. Yazar: EYÜP GÖZÜKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SITKI KEMAL İDER, DOÇ. DR. EKİN ÖZGİRGİN YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aerodinamik kuvvet, Paralel manipülatörler, Rüzgar tüneli, Aerodynamic force, Parallel manipulators, Wind tunnel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Akışkanlar mekaniği, mühendislik biliminin temel bir alanı olup, birçok mühendislik ilkesinin temelini oluşturur ve akış analizleri için doğrusal olmayan ve karmaşık Navier-Stokes denklemlerinin çözülmesini gerektirir. Bu denklemlerin karmaşıklığı nedeniyle, akışkanların nesneler üzerindeki etkilerini incelemek ve bu etkileri hassas bir şekilde ölçmek için deneysel ve sayısal yöntemler büyük önem taşımaktadır. Bu alanda, üç boyutlu modellerin akış altındaki davranışlarını incelemek ve akış karakteristiğini anlamak için kontrollü bir akış ortamı sağlayan rüzgar tünelleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, rüzgar tünellerinde kullanılabilecek altı eksende kuvvet ölçümü gerçekleştirebilen bir kuvvet denge mekanizması tasarlamaktır. Bu mekanizma, ses altı rüzgar tünellerinin test bölmesine yerleştirilen modeller üzerindeki kaldırma, sürükleme ve yanal kuvvetleri, ayrıca yunuslama, yuvarlanma ve sapma momentlerini hassas bir şekilde ölçebilecektir. Tasarım sürecinde, tek eksenli ve üç eksenli yük hücreleri ile yüksek crosstalk hassasiyetine sahip Stewart Platform tipi bir denge mekanizması kullanılacaktır. Geliştirilecek deney düzeneği, üç boyutlu modellerin kaldırma, sürükleme ve yanal kuvvetlerini, bunlara ek olarak her eksendeki torkları doğru bir şekilde ölçebilecektir. Sistem oryantasyonu, bilgisayar komutları ve butonlar yardımıyla kolayca değiştirilebilecek, ölçüm verileri eş zamanlı olarak dijital ekranlara aktarılacak ve zaman bazlı olarak kaydedilecektir. Bu özellik, deney sonrasında anlamlı grafiklerin oluşturulmasını kolaylaştıracak ve bilimsel araştırmalarda kullanılan verilerin doğruluğunu artıracaktır. Bu çalışma sırasında, literatürde yer alan çeşitli kuvvet denge mekanizmaları incelenmiş ve özgün bir tasarım yaklaşımı benimsenmiştir. Stewart platformundan esinlenilmiş ancak farklı serbestlik derecesine sahip bir sistem, deney bölmesi içinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bu sistem için tasarlanan kontrol algoritması, elektromekanik bileşenlerin algoritma doğrultusunda çalışmasını sağlayarak kullanıcının rüzgar tüneli içinde bulunan modelin oryantasyonunu değiştirmesine olanak tanımaktadır. Sisteme entegre edilen yük hücreleri, model üzerinde etki eden aerodinamik kuvvetlerin ölçülmesini mümkün kılmıştır. Sensör girişleri analiz edilerek anlamlı kuvvet bileşenlerine dönüştürülmüştür. Bu yöntem, kuvvet ölçümlerinin doğruluğunu garanti altına almakta ve deney sonuçlarının güvenilirliğini artırmaktadır. Çalışma sonucunda, geliştirilen sistem detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Sistem doğruluğu, kapsamlı testler ve ölçümler ile incelenmiş, pozisyon kontrolü ve ölçüm hassasiyeti belirlenmiştir. Sistem, kontrol kriterleri altında sabit kalma veya hareket etme yeteneğini test etmek için birçok deneyden geçirilmiştir. Sensörlerin ve kontrol sistemlerinin kalibrasyonu, pratik uygulamalarda hata payını en aza indirmek için dikkatlice yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fluid mechanics, a crucial domain in engineering science, underpins numerous engineering principles and necessitates the resolution of the nonlinear and intricate Navier-Stokes equations for flow analysis. Owing to the complexity of these equations, experimental and numerical methodologies are important for investigating the influence of fluids on objects and for precise measurement of these effects. In this area, wind tunnels are often used to create a controlled flow setting that is important for studying how three-dimensional models behave in flow and learning about flow characteristics. The aim of this study is to design a force balance mechanism capable of measuring forces along six axes for use in wind tunnels. This mechanism will precisely measure lift, drag, and lateral forces, as well as pitching, roll, and yaw moments, on models placed in the test chamber of subsonic wind tunnels. A Stewart Platform-type balance mechanism with high crosstalk sensitivity will be used in the design process. The experimental apparatus will accurately quantify the lift, drag, and lateral forces of three-dimensional models, in addition to the torque produced on each axis. The system orientation can be readily altered by computer commands and buttons, with measurement data transmitted to concurrent digital displays and logged over time. This feature will facilitate the generation of significant graphs post-experiment and enhance the precision of data utilized in scientific research. During this study, various force balance mechanisms in the literature were investigated, and a unique design approach was adopted. A system inspired by the Stewart platform, yet possessing a different degree of freedom, was developed for use within an experimental chamber. Designed for this system, a control algorithm allows the electromechanical components to run in line with the algorithm, therefore enabling the user to change the orientation of the model housed within the wind tunnel chamber. Load cells integrated into the system enabled the measurement of aerodynamic forces acting on the model. Sensor outputs were analyzed and converted into meaningful force components. This method ensures the accuracy of force measurements and increases the reliability of experimental results. Following the research, the system was exhaustively assessed. System accuracy was found by extensive study and assessments using position control and measurement. Multiple tests were conducted on the system to see whether it could remain still or move under control criteria. Calibration of sensors and control systems has been carefully done to minimize the margin of error in practical applications.