Klasik ve modern Farsça dil bilgisi kitaplarında isim konusu
The nouns in classical and modern Persian grammar books
  1. Tez No: 976091
  2. Yazar: DİDEM ŞEYMA GÜNCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Farsça, Classification of Nouns, Persian Language, Ezafe Construction, Grammar, Classical and Modern Persian Linguistics, Persian
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Farsça dil bilgisinde“isim”konusu, dilin temel yapı taşlarından biri olmasının yanı sıra tarih boyunca çeşitli dil bilgisi yazarlarının, farklı yöntem ve değerlendirmeleriyle ele aldığı bir konu olmuştur. Bu çalışma, Farsça dil bilgisinde“isim”konusuna dair yapılan tasniflerin tarihsel gelişimini, içeriksel çeşitliliğini ve yöntemsel yaklaşımlarını karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, klasik dönemden modern döneme kadar uzanan on iki farklı yazarın eserleri esas alınarak, bu yazarların“isim”kavramını nasıl tanımladıkları ve ne tür sınıflandırmalar yaptıkları analiz edilmiştir. Temel amaç, Farsçada“isim”kavramının farklı dönemlerdeki yansımalarını ortaya koyarak klasik ve modern dilbilgisel yaklaşımlar arasındaki kuramsal ve yöntemsel farkları incelemektir. Çalışma boyunca her eser, kronolojik sırayla ve ayrı başlıklar altında sistematik biçimde incelenmiş; klasik dönem eserlerinde daha çok sezgisel ve Arapça etkili sınıflandırmaların, modern kaynaklarda ise daha analitik ve dilbilimsel temelli bir yaklaşımın öne çıktığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda, Farsça dil bilgisi geleneğinin isim konusundaki evrimi hem tarihsel bir perspektifle hem de yapısal-anlamsal bir çözümlemeyle değerlendirilmiş, konuya dair akademik literatüre katkı sunacak bütüncül bir bakış açısı ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimler: İsimlerin Tasnifi, Farsça, İzafet, Dil Bilgisi, Klasik ve Modern Farsça
Özet (Çeviri)
The subject of the noun in Persian grammar has long constituted a fundamental element of the language and has been examined by various grammarians throughout history using diverse methods and perspectives. This study aims to conduct a comparative analysis of the historical development, content diversity, and methodological approaches of classifications related to the noun in Persian grammar. The research draws upon the works of twelve distinct grammarians spanning from the classical to the modern periods, analyzing how these scholars define the category of the noun and the types of classifications they employ. The primary objective is to elucidate the reflections of the noun category in Persian across various historical periods and to explore the theoretical and methodological differences between classical and modern grammatical approaches. Each work is systematically examined in chronological order under separate headings; the analysis reveals that classical texts tend to emphasize intuitive and Arabic-influenced classifications, while modern sources exhibit a more analytical and linguistically based approach. In this regard, the evolution of the Persian grammatical tradition concerning the noun is assessed both from a historical perspective and a structural-semantic analysis, thereby providing a comprehensive insight that contributes to the scholarly literature on the subject.