Cerrahi ve kozmetik uygulamalara yönelik eksozom bileşenli deri doku mühendisliği ürünlerinin geliştirilmesi
Development of exosome containing skin tissue engineering products for surgical and cosmetic applications
- Tez No: 976090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK DERKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biyomühendislik, Biochemistry, Chemistry, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrojeller, Hydrogels
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, hücreler tarafından salgılanan hücre dışı nano-veziküller olan eksozomların, hücreler arası iletişime aracılık etme ve proteinler, lipidler ve nükleik asitler dahil olmak üzere çeşitli biyoaktif molekülleri iletme yetenekleri sayesinde hücresizleştirilmiş deri hücre dışı matris hidrojelinden yola çıkılarak üretilen malzemeler ile kullanıldığında yara iyileşmesi üzerindeki etkilerini incelemek ve kozmetik ve cerrahi uygulamalardaki potansiyelleri keşfetmek amaçlanmıştır. Eksozomların anjiyogenezi teşvik etmek, hücresel proliferasyonu uyarmak ve hücre dışı matris birikimini artırmak gibi çeşitli faydalı etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Özellikle, M2 makrofaj eksozomları (M2-Exo), fibroblastlar, endotel hücreleri ve keratinositler dahil olmak üzere yara onarımında yer alan çeşitli hücre tiplerinin davranışını düzenleyebilen büyüme faktörleri, sitokinler ve mikroRNA'lar gibi zengin bir biyoaktif molekül kargosu içerir. Membran ve tabaka şeklindeki malzemeler içerisinde eksozomların varlığı, dSECM/M2-Exo için yapılan taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleme çalışmasıyla belirlenmiştir. Spektroskopik ve mikroskopik analizlerin yanı sıra XTT ve Kalsein testleri ile insan mezenkimal kök hücreleri, fibroblastlar ve damar endotel hücrelerinin dSECM/M2-Exo membran ve tabaka malzemelerine etkili bir şekilde yapıştığı ve çoğaldığı gözlemlenmiştir. Histolojik inceleme, dSECM/M2-Exo membran ve tabaka üzerinde hücrelerin varlığını ve küçük doku parçalarının üretimini ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, dSECM/M2-Exo'nun biyoaktif, immünregülatör, anjiyoindüktif bir biyomalzeme olarak deri doku mühendisliği ve deri yaralanmalarının onarımında kullanım potansiyelinin olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, materials produced from cell-free skin extracellular matrix hydrogels, which possess the ability to transport various bioactive molecules including exosomes (extracellular nano-vesicles secreted by cells), proteins, lipids, and nucleic acids. Exosomes have been shown to have various beneficial effects, such as promoting angiogenesis, stimulating cellular proliferation, and increasing extracellular matrix accumulation. In particular, M2 macrophage exosomes (M2-Exo) contain a rich cargo of bioactive molecules, including growth factors, cytokines, and microRNAs, which can regulate the behavior of various cell types involved in wound repair, including fibroblasts, endothelial cells, and keratinocytes. The presence of exosomes within membrane and sheet-like materials was determined by scanning electron microscopy (SEM) imaging of dSECM/M2-Exo. In addition to spectroscopic and microscopic analyses, XTT and Kalsein tests showed that human mesenchymal stem cells, fibroblasts, and vascular endothelial cells effectively adhered to and proliferated on dSECM/M2-Exo membrane and sheet materials. Histological examination revealed the presence of cells and the production of small tissue fragments on the dSECM/M2-Exo membrane and sheet. The results obtained support the potential use of dSECM/M2-Exo as a bioactive, immunoregulatory, and angiogenic biomaterial in skin tissue engineering and the repair of skin injuries.