Profile of small and medium sized enterprises in Türkiye and analyses of the KOSGEB supports
Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin profili ve KOSGEB desteklerinin analizi
- Tez No: 976111
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKUT AKKARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal destek, KOBİ, KOSGEB, Financial support, Small and Medium Sized Firms, Small and Medium Industry Development Organization
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ekonomik ve sosyal kalkınmaya destek sağlayan, farklı alanlarda istihdam alanları oluşturan ekonomik birimlerdir. Hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde KOBİ'lerin yeri ve önemi oldukça büyüktür. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) adaptasyon sürecinin hızlı olması ve daha az sermaye ile daha fazla iş yapabilme yeteneğine sahip olmaları bulundukları pazarı rekabetçi hale getirmektedir. Ayrıca küçük/büyük hemen her bölgede faaliyet gösteren KOBİ'ler, işletmelerin neredeyse tamamına yakınını oluşturmaktadır. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda KOBİ'ler üretim, ekonomik kalkınma ve sosyal hayat gibi birçok alanda, faaliyet gösterdikleri ülke adına önemli roller üstlenmektedirler. Ülkelerin istihdam, yenilik ve üretim konularında yükünü çeken KOBİ'lerin son yıllarda oluşturulan devlet politikalarının da etkisiyle üstlendiği rol de artmıştır. Bu nedenle KOBİ'lerin ekonomideki etkilerine yönelik yapılacak çalışmalar önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki KOBİ'lere ilişkin bazı istatistiklerin tanımlayıcı analizlerinin yapılarak sonuçlarının incelenmesidir. Ayrıca KOBİ kavramı ve KOBİ'lere destek veren kuruluşları incelemektir. Çalışma üç kısımdan oluşmaktadır Çalışmanın birinci bölümünde KOBİ'lerin tanımı, sınıflandırılması ve önemi hakkında bilgiler verilmiştir. KOBİ tanımımın ülkelere ve çeşitli kuruluşlara göre farklılıkları ele alınmış, yine Türkiye'de ve Dünyada KOBİ'lerin önemi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde ülkemizde KOBİ'ler konusunda yetkili kurum olan KOSGEB hakkında bilgiler verilmiş, Türkiye ve Dünyada KOBİ'lere destek veren kurum ve kuruluşlar incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise KOBİ'ler ve büyük işletmelere ilişkin istatistikler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Enterprises (SMEs) are economic units that support economic and social development and create employment opportunities in different areas. The place and importance of SMEs is quite great in both developing and developed countries. The rapid adaptation process of small and medium enterprises (SMEs) and their ability to do more work with less capital make the market they are in competitive. In addition, SMEs operating in almost every region, whether small or large, constitute almost all of the enterprises. When these issues are taken into consideration, SMEs play important roles on behalf of the country they operate in in many areas such as production, economic development and social life. The role of SMEs, which carry the burden of countries in terms of employment, innovation and production, has also increased with the influence of state policies established in recent years. For this reason, studies on the effects of SMEs on the economy have gained importance. The purpose of this study is to make descriptive analyses to some statistics related to SMEs in Türkiye and to examine the results. It also examines the concept of SMEs and the organizations that support SMEs. The study consists of three parts. In the first part of the study, information is given about the definition, classification and importance of SMEs. The differences in the definition of SMEs according to countries and various organizations are discussed, and the importance of SMEs in Türkiye and the World is revealed. In the second part, information is given about KOSGEB, the authorized institution in our country regarding SMEs, and institutions and organizations that support SMEs in Türkiye and the World are examined. In the last part of the study, statistics regarding SMEs and large enterprises were analyzed.