Çok düşük doğum ağırlıklı bronkopulmoner displazi (BDP) tanılı hastalarda proinflamatuvar belirteçlerin BDP gelişme riski açısından retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of proinflammatory markers in very low birth weight infants with bronchopulmonary dysplasia (BDP) in terms of risk for BDP developmen
  1. Tez No: 976139
  2. Yazar: BERNA GÜRMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ONGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner Displazi (BPD), Proinflamatuvar Belirteçler, Nötrofil Lenfosit Oranı (NLR), Monosit Lenfosit Oranı (MLR), Platelet Lenfosit Oranı (PLR), Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi (Sİİİ), Sistemik İmmün İnflamasyon Yanıt İndeksi (SİİYİ), Delta Nötrofil İndeksi (DNİ), Pan-immun İnflamasyon Değeri (PİİD), Bronchopulmonary Dysplasia (BPD), Proinflammatory Markers, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), Monocyte-to-Lymphocyte Ratio (MLR), Platelet-to-Lymphocyte Ratio (PLR), Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Systemic Inflammation Response Index (SIRI), Delta Neutrophil Index (DNI), Pan-Immune Inflammation Value (PIV)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bronkopulmoner displazi, prematüre bebeklerde önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışmada, çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerde BPD'yi öngörmeye yarayacak proinflamatuvar belirteçlerin (NLR, MLR, PLR, Sİİİ, SİİYİ, DNİ, PİİD) tespit edilmesi, postnatal erken dönemde tedavi endikasyonu konulacak hedef hasta grubunun saptanabilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tasarımlı bu çalışma, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2020–2024 yılları arasında izlenen; 32 hafta ve altında doğan, <1500 gram doğum ağırlıklı bebekleri kapsamaktadır. Demografik, prenatal ve postnatal veriler ile 0-1-5 ve 28. gün tam kan sayımı parametrelerinden hesaplanan proinflamatuvar belirteçler kaydedildi. BPD tanısı Jobe ve Bancalari sınıflamasına göre yapıldı. Hastalar BPD yok, hafif, orta, ağır BPD olarak gruplandırıldı. Veriler gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı ve ROC eğrisi analizleriyle anlamlı belirteçlerin kesme (cut-off) değerleri saptandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 141 olgunun %43,3'ünde BPD gelişmedi; %31,9'unda orta veya ağır BPD saptandı. Ortalama gebelik yaşı 28,10±1,87 hafta, doğum ağırlığı 1068±245 gram idi. NLR, MLR düzeyleri ağır BPD grubunda, BPD'si olmayan ve hafif BPD grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. DNİ değerleri ağır ve hafif BPD grubunda BPD'si olmayan gruba göre istatistiksel anlamlı şekilde yüksek saptandı. Ağır BPD grubunun Sİİİ, SİİYİ ve PİİD düzeyleri, BPD olmayan gruba, hafif ve orta BPD grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Genel olarak, bulgular ağır BPD gelişimini en güçlü biçimde PİİD'in artırdığını, hemoglobin düzeyinin koruyucu etkisi olduğunu ve lökosit düzeyinin sınırlı katkı sağladığını göstermektedir. Sonuç: ÇDDA prematürelerde inflamatuvar hematolojik indeksler, BPD gelişimi ve şiddetinin öngörülmesinde değerli biyobelirteçlerdir. Hemogram üzerinden kolayca hesaplanabilen bu parametreler, klinik risk faktörleriyle birlikte değerlendirildiğinde erken dönemde yüksek riskli bebeklerin tanımlanmasına ve önleyici stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Bulguların prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Bronchopulmonary dysplasia is a major cause of morbidity and mortality in premature infants. This study aimed to identify proinflammatory markers (NLR, MLR, PLR, SII, SIRI, DNI, and PIV) that could predict BPD development in very low birth weight preterm infants, in order to define the target patient group requiring early postnatal therapeutic intervention. Materials and Methods: This retrospective study included infants born at ≤32 gestational weeks with a birth weight <1500 gram who were followed between 2020 and 2024 in the Neonatal Intensive Care Unit of Akdeniz University Faculty of Medicine. Demographic, prenatal, and postnatal data, along with proinflammatory indices calculated from complete blood counts obtained on days 0-1-5 and 28., were analyzed. BPD diagnosis and grading were based on the Jobe and Bancalari classification. Infants were categorized as no, mild, moderate, or severe BPD. Data were compared statistically among groups, and receiver operating Characteristic curve analysis was performed to determine significant markers and optimal cut-off values. Results: Of the 141 infants included in the study, 43.3% did not develop BPD, while 31.9% had moderate or severe BPD. The mean gestational age was 28.10±1.87 weeks, and the mean birth weight was 1068±245 gr. NLR and MLR levels were significantly higher in the severe BPD group compared to the no/mild BPD groups. DNI values were significantly higher in both mild and severe BPD groups compared with the non-BPD group. SII, SIRI, and PIV levels were markedly elevated in the severe BPD group compared with all other groups. Overall, PIV was identified as the strongest predictor of severe BPD, hemoglobin showed a protective effect, and leukocyte levels provided limited predictive value. Conclusion: Inflammatory hematologic indices are valuable biomarkers for predicting the development and severity of BPD in very low birth weight preterm infants. These parameters, easily derived from routine hemograms, may assist in identifying high-risk infants early and contribute to the development of preventive strategies when evaluated together with clinical risk factors. Validation through prospective multicenter studies is warranted.