Major depresif bozukluk tanılı hastalarda; dissosiyatif yaşantılar, çocukluk çağı travması ve ruminasyon arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An investigation of the relationships between dissociative experiences, childhood trauma, and rumination in individuals diagnosed with major depressive disorder
  1. Tez No: 976161
  2. Yazar: MÜNİRE BEYZA TEBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE SARAÇLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Dissosiyatif Yaşantılar, Majör Depresif Bozukluk, Ruminasyon, Yetişkinlik Travması, Depresif bozukluk, Travma, Adult Trauma, Childhood Trauma, Dissociative Experiences, Major Depressive Disorder, Rumination, Depressive disorder, Trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, majör depresif bozukluk (MDB) tanılı bireylerde dissosiyatif yaşantılar, çocukluk çağı travmaları (ÇÇT) ve ruminasyon arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 157 MDB tanılı birey ve 79 sağlıklı gönüllü katılmıştır. MDB hastaları Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği–Takson (DES-T) puanına göre gruplandırılmıştır. Katılımcılara Olgu Rapor Formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES), Ruminatif Düşünme Biçimleri Ölçeği (RDBÖ) ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (CTQ-28) uygulanmıştır. Bulgular: Dissosiyatif belirtili MDB grubunda gelir düzeyi, yaş ve MDB başlangıç yaşı daha düşük; yetişkinlikteki travma öyküsü ise anlamlı olarak yüksektir. Bu grupta BDÖ, BAÖ, RDBÖ, DES ve CTQ-28 anlamlı biçimde yüksek saptandı. BDÖ, tüm gruplarda dissosiyasyonla pozitif ilişkilidir. ÇÇT ile BDÖ ve RDBÖ arasında anlamlı ilişki görülmezken; dissosiyasyonla pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Tüm gruplarda anksiyete düzeyleri diğer ölçekler ile pozitif ilişkilidir. Regresyon analizine göre DES- Toplam puanının yordayıcıları; BAÖ, BDÖ, genç yaş, erkek cinsiyet ve ailede ruhsal hastalık öyküsüdür. Ruminasyonun pozitif yönde yordayıcıları BAÖ ve BDÖ; negatif yordayıcıları ise yaş ve kronik hastalıktır. BDÖ yordayıcıları; DES-Toplam, CTQ-28, RDBÖ ve yaş olarak saptanmıştır. Sonuç: Bulgular, şiddetli depresyon belirtileri ile giden hastalarda dissosiyatif belirtilerin sorgulanmasının önemli olduğuna işaret etmektedir. Bu grubun değerlendirilmesinde anksiyete ve ruminasyon düzeyleriyle birlikte çocukluk ve yetişkinlik çağı travmaları, yaş ve aile öyküsünün bir arada ele alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the relationships among dissociative experiences, childhood traumas (CT), and rumination in individuals diagnosed with major depressive disorder (MDD). Materials and Methods: The study included 157 patients diagnosed with MDD and 79 healthy controls. MDD patients were grouped according to their Dissociative Experiences Scale–Taxon (DES-T) scores. Participants completed the Case Report Form, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Dissociative Experiences Scale (DES), Ruminative Thought Style Questionnaire (RTSQ) and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28). Results: The dissociative MDD group had significantly lower income levels, age, and age at onset of MDD, and a higher frequency of adulthood trauma. This group also showed significantly higher BDI, BAI, RTSQ, DES, and CTQ-28 scores. BDI scores was positively correlated with dissociation in all groups. CTQ scores were not significantly related to BDI or RTSQ but were positively associated with dissociation. BAI levels were positively correlated with all other scales across groups. Predictors of DES-Total scores were BAI, BDI, younger age, male sex, and family history of psychiatric illness. Positive predictors of RTSQ were BAI and BDI, whereas age and the presence of chronic illness were negative predictors. Predictors of BDI scores included DES-Total, CTQ-28, RTSQ and age. Conclusion: Findings indicate the importance of assessing dissociative symptoms in patients presenting with severe depressive symptoms. In this group, anxiety, and rumination levels, as well as childhood and adulthood traumas, age, and family psychiatric history, should be evaluated together.