Tip 2 diyabetes mellitus hastalarının günlük diyet durumu ve toplumla karşılaştırılması
Comparison of daily dietary status between individuals with Type 2 diabetes mellitus and the general population
- Tez No: 976160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKTUĞ KILINÇARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 DM, Beslenme alışkanlıkları, Davranış değişikliği, Type 2 DM, Dietary habits, Behavior change
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda Tip 2 Diyabetes Mellitus (DM) tanısı olan ve olmayan bireyler arasında günlük beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkların incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel desende tasarlanan çalışmamıza, Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18 yaş üstü çalışmaya katılmaya onay veren 155 kişi katıldı. Katılımcıların ankette sosyodemografik verileri, günlük diyet durumları sorgulandı ve katılımcılara Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-IPAQ (Kısa Form) uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 155 birey katılmış olup, katılımcıların %52,3'ü kadındı. Tip 2 DM olanlar ile olmayanlar cinsiyet açısından benzer, ancak eğitim, medeni durum, meslek ve yerleşim yeri bakımından anlamlı farklılık göstermekteydi. Tip 2 DM olanların yaş ortalaması daha yüksek, boyları daha kısa ve vücut ağırlıkları daha fazlaydı. Regresyon analizlerinde günlük enerji, karbonhidrat, B3, B5, B9, B12 vitaminleri, flor, iyot, demir, çinko, sodyum ve klor alımlarını yordayan modeller anlamlı bulundu. Bu modellerde cinsiyet, eğitim durumu, yaş, gelir düzeyi ve doktor/diyetisyen desteği anlamlı yordayıcılar olarak öne çıktı. Günlük karbonhidrat alımı eğitim düzeyiyle ters, B3 vitamini alımı yaşla ters ve gelirle pozitif ilişkiliydi. Erkeklerin enerji, B3, B5, B9, B12, flor, iyot, demir, çinko, sodyum ve klor alımları kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksekti. Sonuç: Bu çalışma, Tip 2 DM olan ve olmayan bireylerde beslenme alımını etkileyen faktörleri incelemiş; cinsiyet, yaş ve sosyoekonomik değişkenlerin hastalık durumundan daha güçlü yordayıcılar olduğunu, profesyonel beslenme desteğinin ise diyet kalitesini artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was aimed to examine the differences in daily dietary habits between individuals with and without Type 2 Diabetes Mellitus (DM). Method: A total of 155 adults aged 18 years and older who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic and agreed to participate were included in this cross-sectional study. Sociodemographic data and daily dietary status were assessed using a questionnaire, and the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)–Short Form was administered. Results: Of 155 participants, 52.3% were female. The Type 2 DM and non-DM groups were similar in gender but differed significantly in education, marital status, occupation, and residence. Participants with Type 2 DM were older, shorter, and heavier. Regression analyses showed that models predicting daily energy, carbohydrate, and micronutrient intake were significant. Gender, education, age, income, and physician/dietitian support were significant predictors. Carbohydrate intake decreased with education; vitamin B3 intake decreased with age but increased with income. Men had higher energy and micronutrient intakes than women. Conclusion: Gender, age, and socioeconomic variables were stronger predictors of dietary intake than disease status, while professional nutritional support improved diet quality.