Ergenlerde sigara prevelansı, sosyal kaygı ve depresyon: Okul tabanlı kesitsel bir çalışma
Smoking prevalence, social anxiety and depression in adolescents: A school-based cross-sectional study
  1. Tez No: 976175
  2. Yazar: ELİF EZGİ KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN GÜMÜŞ ŞEKERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Ergen, Prevalans, Risk Faktörleri, Sigara Kullanımı, Sosyal Kaygı, Depression, Adolescents, Prevalence, Risk Factors, Smoking, Social Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ergenlerin sağlığı ve yaşam alışkanlıkları, toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Ergenlerde sigara kullanımının, sosyal kaygı ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi erken müdahaleler için kritik öneme sahiptir. Bu çalışma ergenlerde sigara içme prevalansını, sosyal kaygı ve depresyon düzeylerini belirlemek ve sigara içmeyi etkileyen risk faktörlerini incelemek amacıyla yürütülmüş kesitsel bir araştırmadır. Çalışma 3.636 ergen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Ergenler İçin Sosyal Kaygı Ölçeği ve Temel Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada ergenlerin sigaraya başlama yaş ortalaması 14,35±1,62 yıl olarak belirlenmiş ve sigara içme yaygınlığı %9,5 olarak bulunmuştur. Cinsiyet, sınıf düzeyi, aile tipi, ailede ve arkadaş çevresinde sigara içen birey varlığı, sosyal kaygı düzeyi ve depresyon düzeyi sigara içme üzerinde anlamlı risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Özellikle arkadaş çevresinde sigara içen birey bulunması, ergenlerin sigara içme olasılığını 9,627 kat artırırken, ailede sigara içen birey bulunması bu olasılığı 1,412 kat yükseltmiştir. Sosyal kaygı puanındaki her bir birim artış sigara içme olasılığını %1,6, depresyon puanındaki her bir birim artış ise %5,2 oranında artırmaktadır. Sonuç olarak, sigara içme riski taşıyan ergenlerin erken aşamada tespit edilmesi, sosyal kaygı ve depresyon düzeylerinin azaltılması açısından okul hemşireleri ve eğitimciler için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu doğrultuda ergenlerin sosyal becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim oturumları ve psikososyal müdahale programları geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The health and lifestyle habits of adolescents are extremely important in terms of public health. It is crucial to determine smoking rates, levels of social anxiety and depression in order to enable early intervention. This cross-sectional study was conducted to determine the prevalence of smoking and levels of social anxiety and depression among adolescents, and to examine the risk factors influencing smoking. The study involved 3,636 adolescents. Data were collected using the Personal Information Form, the Social Anxiety Scale for Adolescents and the Basic Depression Scale. The study found that adolescents typically started smoking at an average age of 14.35 ± 1.62 years, with a smoking prevalence of 9.5%. Gender, grade level, family type, the presence of smokers among family members or friends, and levels of social anxiety and depression were identified as significant risk factors for smoking. Specifically, having smokers in the peer group increased the likelihood of adolescents smoking by 9.627 times, while having smokers in the family increased this likelihood by 1.412 times. Each unit increase in social anxiety score increased the likelihood of smoking by 1.6%, and each unit increase in depression score by 5.2%. In conclusion, identifying adolescents at risk of smoking at an early stage provides valuable opportunities for school nurses and educators to reduce levels of social anxiety and depression. To this end, it is recommended that educational sessions and psychosocial intervention programmes are developed to enhance adolescents' social skills.