Dijital platformlarda gerçek-zamanlı sanal prodüksiyonun içerik üretimine etkileri: Mandalorian örneği
The effects of real-time virtual production on content creation in digital platforms: The case of the Mandalorian
- Tez No: 976180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR AKYOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Görsel efekt, Visual effects
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada gerçek-zamanlı sanal prodüksiyonun film ve TV içeriklerinde kullanımının yapıma sinematografik açıdan etkileri araştırılmıştır. Çalışmada iki farklı yöntem uygulanmıştır. İlk olarak sanal prodüksiyon konusunda deneyim sahibi sektör profesyonelleri ile sanal prodüksiyon hakkında yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Alınan cevaplar tablolar halinde özetlenerek sadeleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci yöntemi ise The Mandalorian dizisinin mizansen analizi ile incelenmesidir. Mizansen analizi, çalışmanın amacı doğrultusunda sinematografik öğeler ile sınırlandırılmıştır. İki yöntemle elde edilen bulgular sonuç bölümünde tartışılmıştır. Çalışma sonucu, sanal prodüksiyonun özellikle efekt yoğun yapımlarda geleneksel süreci değişime uğratarak yapım sonrası yerine yapım aşamasında görsel efektlerin verimli biçimde üretilebildiğini ortaya koymuştur. Bu değişim neticesinde film yapım ekipleri yaratıcı süreç üzerinde daha fazla kontrole sahip olmuşlardır. Özellikle LED duvarlar ve gerçek-zamanlı 3B grafiklerin bir arada kullanıldığı sanal prodüksiyon tipinin, film yapımcılarına oldukça önemli kolaylıklar sağladığı tespit edilirken, bazı durumlarda ise teknik sınırlamalar yüzünden yapımın sinematografisinin sınırlanabileceği ortaya konmuştur. Unreal Engine gibi oyun motorları, gelişmiş GPU'lar sayesinde oldukça gerçekçi ve yüksek çözünürlüklü 3B grafikleri filmlerde kullanılabilecek seviyeye çıkarmıştır. Kamera izleme teknolojilerinin ve devasa LED duvarların da kullanılmasıyla birlikte sanal prodüksiyon efekt yoğun yapımlarda hız kazandıran bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında, anında sonucu görebilme imkânı sayesinde film ekipleri kolayca deneme yanılma ve tekrarlamalar yapabilmektedir. Bu da belirsizlikleri ortadan kaldırarak yaratıcı sürece olumlu bir katkı yapmaktadır. LED duvarlar yeşil perdeye göre birçok avantaj sunarken, yüksek maliyeti nedeniyle henüz düşük bütçeli yapımlar için çok uygun bir tercih olamamaktadır. Sanal prodüksiyonun farklı tipleri mevcut olmasına rağmen öne çıkan biçimin LED duvarlar ve gerçek-zamanlı 3B grafikler olduğu görülmektedir. Sanal prodüksiyon geleneksel film yapım sürecini tamamen değiştirmeyecektir ancak artan bir ilgiyle gelişmeye devam etmekte ve yaygınlaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the cinematographic effects of the use of real-time virtual production in film and TV content. Two different methods were applied in the research. First, semi-structured interviews were conducted with industry professionals with experience in virtual production. The answers received in this interview about virtual production were summarized and simplified in tables. The second method of the research is to analyze The Mandalorian series with mise-en-scene analysis. The mise-en-scene analysis was limited to cinematographic elements in line with the purpose of the research. The findings obtained with the two methods are discussed in the conclusion section. The results of the research revealed that virtual production has transformed the traditional process, especially in effects-intensive productions, enabling visual effects to be produced efficiently during production instead of post-production. As a result of this shift, film production teams have more control over the creative process. In particular, the type of virtual production that combines LED walls and real-time 3D graphics has been found to provide filmmakers with considerable convenience, while in some cases technical limitations can limit the cinematography of the production. Game engines such as the Unreal Engine, thanks to advanced GPUs, have brought highly realistic and high-resolution 3D graphics to a level that can be used in movies. With the use of camera tracking technologies and giant LED walls, virtual production is a method that speeds up effects-intensive productions. In addition, with the ability to see the result instantly, film crews can easily make trial and error and iterations. This makes a positive contribution to the creative process by eliminating uncertainties. While LED walls offer many advantages over green screen, they are not yet a very suitable choice for low-budget productions due to their high cost. Although there are different types of virtual production, LED walls and real-time 3D graphics seem to be the most prominent form. Virtual production will not completely replace the traditional filmmaking process, but it continues to develop with increasing interest and is becoming widespread.