Matematik özyeterlik kaynakları ile üstbilişsel farkındalığın problem çözme becerisi üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of mathematics self-efficacy sources and metacognitive awareness on problem solving skills
- Tez No: 976186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİRHAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: matematik eğitimi, matematik özyeterlik kaynakları, problem çözme, üstbilişsel farkındalık, mathematics education, mathematical self-efficacy resources, problem-solving, metacognitive awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin matematik özyeterlik kaynakları ile üstbilişsel farkındalıklarının matematikte problem çözme becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada gözlenen değişkenlerin etkilerinin ölçülmesine imkân veren yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Yürütülen yapısal eşitlik modeli analizlerinde matematiksel problem çözme testi ve öğrenci anketi verileri kullanılmıştır. Matematiksel problem çözme testine verilen öğrenci yanıtları, BILOG-MG yazılımı kullanılarak analiz edilmiş ve bu analiz sonucunda her bir katılımcının yetenek düzeyine ilişkin kestirimler elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen problem çözme testleri ve matematik özyeterlik kaynakları ölçeği ile üstbilişsel farkındalık envanteri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin problem çözme becerileri ve matematiksel özyeterlik algıları, cinsiyet ve sınıf düzeyine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. 8. sınıf düzeyinde erkek öğrencilerin problem çözme ve özyeterlik puanlarının kız öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sınıf düzeyi açısından incelendiğinde, üst sınıflara geçildikçe problem çözme ve üstbilişsel farkındalık düzeylerinde belirli artışlar gözlenmiş olsa da, matematik özyeterlik algılarında tutarlı bir artış saptanamamıştır. Analizlere göre, matematik özyeterlik kaynakları, tüm sınıf düzeylerinde problem çözme becerisinin anlamlı bir yordayıcısıdır. Buna karşılık, üstbilişsel farkındalık düzeyleri problem çözme becerisini anlamlı şekilde yordamamaktadır. Bu doğrultuda, matematik öğretiminde öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal özelliklerini destekleyecek öğretim yöntem ve tekniklerine yer verilmesinin önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of elementary school students' sources of mathematics self-efficacy and their metacognitive awareness levels on their mathematical problem-solving skills. Structural Equation Modeling was employed to test the effects between observed variables. The data were collected using problem-solving tests developed by the researcher, the Sources of Mathematics Self-Efficacy Scale, and the Metacognitive Awareness Inventory. Students' responses to the mathematical problem solving test were analyzed using the BILOG-MG software, through which ability estimations for each participant were obtained. The study group consisted of 5th, 6th, 7th, and 8th grade elementary school students. According to the research findings, students' problem-solving skills and mathematics self-efficacy perceptions showed significant differences based on gender and grade level. It was found that, at the 8th grade level, male students had significantly higher problem-solving and self-efficacy scores compared to female students. In terms of grade level, while problem-solving skills and metacognitive awareness levels tended to increase at higher grade levels, no consistent pattern of change was observed in mathematics self-efficacy perceptions. Regression analysis results revealed that sources of mathematics self-efficacy were significant predictors of problem-solving performance across all grade levels. However, metacognitive awareness did not significantly predict problem-solving performance. These findings emphasize the importance of incorporating teaching methods and techniques that support both cognitive and affective characteristics of students in mathematics education.