Marka bilinirliğinin tüketici satın alma ilgisine etkisioutdoor ürünler üzerinde araştırma
The effect of brand awareness on consumer purchase abstactinterest: A study on outdoor products
  1. Tez No: 976234
  2. Yazar: ENSAR KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Marka bilinirliği, Tüketici sadakati, Brand awareness, Consumer loyalty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Tüketici alışkanlıkları zamanla değişmiş, bu değişim satın alma davranışlarını da doğrudan etkilemiştir. Özellikle outdoor (dış mekân) ürünlere yönelik artan ilgi, markaların tüketici nezdinde farklılaşma çabalarını artırmıştır. Marka bilinirliği, tüketicinin bir markayı tanıma, hatırlama ve diğer markalardan ayırt etme düzeyini ifade eder. Bu bilinirlik, satın alma karar süreçlerinde belirleyici bir rol üstlenmektedir. Outdoor ürünler, genellikle uzun ömürlü ve yüksek maliyetli olduğundan, tüketiciler bu tür ürünleri satın almadan önce marka hakkında bilgi sahibi olmayı önemsemektedir. Tüketicinin geçmiş deneyimleri, çevresel etkiler ve markaya duyulan güven, satın alma niyetini şekillendiren temel unsurlar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, marka bilinirliği ile satın alma niyeti arasındaki ilişkiyi incelemek, pazarlama stratejileri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, outdoor ürünler özelinde tüketicilerin marka bilinirliği düzeylerinin, satın alma niyetleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma kapsamında anket yöntemiyle veri toplanarak analiz yapılmış, elde edilen bulgular doğrultusunda sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Consumer habits have evolved over time, directly influencing purchasing behavior. The growing interest in outdoor products has increased brands' efforts to differentiate themselves in the eyes of consumers. Brand awareness refers to the degree to which a consumer recognizes, recalls, and distinguishes a brand from others. This awareness plays a significant role in the decision-making process. Since outdoor products are generally long-lasting and high-cost, consumers prioritize obtaining information about the brand before making a purchase. Past experiences, environmental influences, and trust in the brand are key factors that shape purchase intention. In this context, examining the relationship between brand awareness and purchase intention is highly valuable for marketing strategies. This thesis investigates the impact of brand awareness on consumers' purchase intention in the context of outdoor products. Data were collected through a survey method and analyzed. The findings are presented along with conclusions and recommendations.