Farklılaştırılmış öğretimin yabancılara Türkçe öğretiminde akademik başarı, motivasyon, farkındalık ve kalıcılık düzeyine etkisi
The effect of differentiated instruction on academic achievement, motivation, awareness and retention levels in teaching Turkish to foreigners
  1. Tez No: 976260
  2. Yazar: BETÜL KAVUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARİF ÖZERBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Farklılaştırılmış öğretim, Farkındalık, Motivasyon, Academic achievement, Differentiated instruction, Awareness, Motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklılaştırılmış öğretimin yabancılara Türkçe öğretiminde akademik başarı, motivasyon, bilişüstü farkındalık ve kalıcılık düzeylerine etkisini belirlemektir. Araştırmanın örneklemi, Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda yabancı dil olarak Türkçe öğrenen B2 seviyesindeki 50 öğrenciden oluşmaktadır. Ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desende gerçekleştirilen çalışmada deney grubuna 6 hafta 16 ders saati süresince farklılaştırılmış öğretim teknikleri kullanılarak dersler işlenmiştir. Kontrol grubunda hiçbir müdahalede bulunulmadan geleneksel yöntemle dersler işlenmiştir. Nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada verilerin toplanmasında yüksekokul tarafından hazırlanmış olan B2 seviyesi akademik başarı testi ön test – son test – kalıcılık testi olarak uygulanmış, motivasyon değişkeni için Sevim (2019)'in geliştirdiği“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği”ve farkındalık değişkeni için Akın, Abacı ve Çetin (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan“Bilişüstü Farkındalık Envanteri”kullanılmıştır. Verilerin analizinde normal dağılım gösterenler için Bağımlı örneklemler t-Testi, normal dağılım göstermeyenlerde ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Verilerden elde edilen bulgulara bakıldığında; deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin son test ve kalıcılık testi puanlarında artış olduğu görülmektedir. Her iki grupta da farklı becerilerde anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Deney grubu son test okuma ve konuşma becerileri ile akademik başarı testinin tümünde anlamlı farklılık bulunmuştur. Deney grubu kalıcılık testi konuşma, dinleme ve yazma becerileri ile akademik başarı testinin tümünde anlamlı farklılık bulunmuştur. Deney ve kontrol grubunun motivasyon ve bilişüstü farkındalık puanlarında artış olduğu görülmektedir. Ancak motivasyon ve bilişüstü farkındalık değişkenlerinde deney grubu ön test- son testi ile deney ve kontrol grubu son testleri arasında her iki değişkende de anlamlı farklılık bulunmamıştır. Çalışmanın sonucuna göre, yabancılara Türkçe öğretiminde farklılaştırılmış öğretimin akademik başarı değişkeninde özellikle okuma ve konuşma becerilerinde etkili olduğu ve konuşma, dinleme ve yazma becerilerinde kalıcı etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effect of differentiated instruction on academic achievement, motivation, metacognitive awareness, and retention levels in teaching Turkish to foreigners. The sample of the study consists of 50 B2-level students who are learning Turkish as a foreign language at the School of Foreign Languages in Kyrgyzstan-Turkey Manas University. The study was conducted using a quasi-experimental design with pre-test, post-test control groups. The experimental group received instruction through differentiated teaching techniques for 6 weeks, totaling 16 lesson hours. In the control group, lessons were taught using traditional methods without any intervention. This study was carried out using a quantitative research method. For data collection, the academic achievement test prepared by the School of Foreign Languages for the B2 level was applied as a pre-test, post-test, and retention test. For the motivation variable, Sevim's (2019)“Motivation Scale for Learning Turkish as a Foreign Language”was used, and for the metacognitive awareness variable, the“Metacognitive Awareness Inventory”adapted into Turkish by Akın, Abacı, and Çetin (2007) was employed. In data analysis, Paired Samples t-Test was used for variables with a normal distribution, and the Wilcoxon Signed Ranks Test and Mann Whitney U Test were used for those without a normal distribution. The findings show an increase in post-test and retention test scores in both the experimental and control groups. Significant differences were observed in various skills in both groups. In the experimental group, there were statistically significant differences in post-test reading and speaking skills and all sections of the academic achievement test. For the retention test, significant differences were found in the experimental group in speaking, listening, and writing skills, as well as in all sections of the academic achievement test. Although there was an increase in motivation and metacognitive awareness scores in both the experimental and control groups, no statistically significant difference was found in these variables between the experimental group's pre- and post-tests or between the post-tests of the two groups. In conclusion, differentiated instruction in teaching Turkish to foreigners appears to be effective, particularly in academic achievement related to reading and speaking skills, and has lasting effects on speaking, listening, and writing skills.