Doğu Akdeniz'deki enerji keşiflerinin Türkiye-Mısır-AB enerji politikalarındaki rolü
The role of energy discoveries in the Eastern Mediterranean in Turkiye-Egypt-EU energy policies
  1. Tez No: 976298
  2. Yazar: HAYATİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHLİKA ÖZLEM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Enerji, Türkiye, Mısır, Avrupa Birliği, Eastern Mediterranean, Energy, Turkey, Egypt, European Union
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının keşfinin Türkiye, Mısır ve Avrupa Birliği'nin enerji politikaları üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda bölgede keşfedilen hidrokarbon rezervleri, yalnızca ekonomik fırsatlar yaratmakla kalmamış, aynı zamanda kıyıdaş ülkeler arasında siyasi, diplomatik ve hukuki gerilimlerin artmasına neden olmuştur. Türkiye, enerji güvenliği stratejisi doğrultusunda Doğu Akdeniz'deki egemenlik haklarını koruma yönünde aktif bir dış politika yürütürken, Mısır enerji merkezi olma hedefiyle bölgesel iş birliklerini önceliklendirmiştir. Avrupa Birliği ise enerji arz güvenliğini sağlama hedefiyle bölgedeki enerji projelerine siyasi ve ekonomik destek sunmakta, bu kapsamda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yakın ilişkiler kurmaktadır. Bu durum, Türkiye'nin dışlandığı bir enerji diplomasisi ortamı yaratmış ve AB-Türkiye ilişkilerini olumsuz yönde etkilemiştir. Çalışmada literatür taraması yöntemiyle Türkiye, Mısır ve AB'nin enerji politikaları karşılaştırmalı olarak incelenmiş; enerji keşiflerinin bölgesel iş birliği ve rekabet dinamiklerine olan etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak enerji, yalnızca ekonomik bir unsur değil; aynı zamanda jeopolitik, hukuki ve güvenlik boyutları olan çok yönlü bir stratejik araç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, Doğu Akdeniz'deki enerji gelişmelerinin kalıcı barış ve iş birliği için fırsata dönüştürülebilmesi, kapsayıcı ve dengeli diplomatik yaklaşımların geliştirilmesine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impact of hydrocarbon discoveries in the Eastern Mediterranean on the energy policies of Turkey, Egypt, and the European Union. In recent years, the discovery of natural gas reserves in the region has not only created economic opportunities but also led to increased political, diplomatic, and legal tensions among the littoral states. Turkey, in line with its energy security strategy, has pursued an active foreign policy to protect its sovereign rights in the region, while Egypt has prioritized regional cooperation with the aim of becoming an energy hub. The European Union, on the other hand, has supported regional energy projects both politically and economically to ensure energy supply security, fostering close relations particularly with Greece and the Greek Cypriot Administration. This has resulted in Turkey being excluded from the regional energy diplomacy framework, negatively affecting EU–Turkey relations. Through a literature review and comparative analysis, this study examines the energy strategies of Turkey, Egypt, and the EU and evaluates how energy discoveries have influenced regional cooperation and competition dynamics. The findings suggest that energy is not merely an economic commodity but also a multidimensional strategic instrument encompassing geopolitical, legal, and security dimensions. In this context, transforming energy developments in the Eastern Mediterranean into opportunities for sustainable peace and cooperation depends on the formulation of inclusive and balanced diplomatic approaches.