العَرف الناسم على رسالة العلّامة قاسم (من أوّل الكتاب إلى آخر باب المؤوّل) دراسة وتحقيق
Allâme Kasım İbn-i Kutlubuğa'nın Risalesi üzerine Yazılmış ''el-Arfu'n nâsim'' Saba Rüzgarının Kokusu'' adlı kitabın (kitabın başından müevvel konusunun sonuna kadar) inceleme ve tahkiki
  1. Tez No: 976339
  2. Yazar: ATIALLA SARBALIN
  3. Danışmanlar: DR. SOHAIB ABDULRAHEEM HAMEED HAMEED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Usûlü'l-fıkıh, şer'î deliller, vaz, beyân yolları, Uṣūl al-Fiqh (Principles of Jurisprudence), Legal Evidence (Adilla Sharʿiyya), Linguistic Convention (al-Waḍʿ), Modes of Elucidation (Wujūh al-Bayān)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Âlim Kāsım'ın Risâlesi Üzerine“El-ʿArfu'n-Nâsim”(Kitabın Başından Tefsir Bölümünün Sonuna Kadar) İnceleme ve Tahkik Özet: Bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır: inceleme ve tahkik. İkinci kısım, fıkıh usûlünün çoğu konusunu kapsayan önemli ve kapsamlı bir metnin ilmî neşrini sunmaya odaklanmaktadır. Bu metin, Hanefî fıkıh usûlü âlimleri arasında yaygın olarak okutulan klasik bir ders kitabı olan İbn Habîb el-Halebî'nin Muḫtaṣarü'l-Menâr adlı eserine yazılmış bir şerhtir. Neşir işlemi ilmî tahkik kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Birinci kısım ise şârihin ve metnin müellifinin tanıtımını yapmakta, şârihin yorum yöntemini analiz etmekte ve şerhini aynı metne yazılmış diğer şerhlerle karşılaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Al-ʿArf al-Nāsim ʿalā Risālat al-ʿAllāma Qāsim (From the Beginning of the Book to the End of the Chapter on al-Muʾawwal) Study and Verification Abstract The thesis consists of two parts: a study section and a verification section. The second part focuses on producing a critical edition of an important text that comprehensively covers most chapters of Uṣūl al-Fiqh (Islamic Jurisprudence). This text is a commentary on a well-known and widely circulated work among both general and specialized scholars—a standard instructional manual for Hanafi jurists in the principles of jurisprudence. Specifically, it is a commentary on Mukhtaṣar al-Manār by Ibn Ḥabīb al-Ḥalabī. The edition adheres to the established scholarly standards of textual verification. As for the first part, the thesis examines the commentator's life, the author of the original text (matn), and the commentator's methodology in his explanation. It also compares this commentary with other commentaries on the same text.