Eğitimde dijital liderlik ve dijital iyi oluşun kesişimi: Okul yöneticileri ve öğretmenler üzerine bir araştırma
The intersection of digital leadership and digital well-being in education: A study on school administrators and teachers
- Tez No: 976340
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Liderlik, İyi Oluş, Okul Yöneticisi, Öğretmen, Digital Leadership, Well-Being, School Administrator, Teacher
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijital liderlik ile dijital iyi oluş arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve bu iki kavramın eğitim ortamlarında nasıl etkileştiğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Özellikle, okul yöneticilerinin dijital liderlik becerilerinin öğretmenlerin dijital iyi oluş düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, bu iki değişkenin öğretmenlerin cinsiyet, yaş, kıdem, branş, görev yaptıkları okul türü ve okulda çalışma süreleri gibi demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırma, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da görev yapan 412 öğretmen üzerinde yürütülmüş; veriler Dijital Liderlik Ölçeği ve Dijital İyi Oluş Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgulara göre, öğretmenler genel olarak okul yöneticilerinin dijital liderlik becerilerini yüksek düzeyde algılamaktadır. Alt boyutlara bakıldığında, yöneticiler en çok yenilikçi (x̄ = 3,62) ve destekleyici (x̄ = 3,55) liderler olarak değerlendirilmiştir. Öğretmen algılarına göre dijital liderlik algıları, cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin eğitim düzeyi değişkenine göre okul yöneticilerinin dijital liderlik becerilerine ilişkin algıları açısından yalnızca destekleyici liderlik boyutunda anlamlı bir fark gözlemlenmiş ve bu fark lisans mezunları lehine olmuştur. Öğretmenlerin görev yaptıkları okul türüne göre yapılan analizlerde ise tüm boyutlarda anlamlı farklılıklar bulunmuş; ilkokul öğretmenlerinin algıları ortaokul öğretmenlerine kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Öğretmenlerin dijital iyi oluş düzeyleri de genel olarak yüksek bulunmuştur (x̄ = 3,89). Alt boyutlarda, güvenli ve sorumlu davranışlar en yüksek puanı alırken (x̄ = 4,55), dijital tatmin yüksek düzeyde (x̄ = 4,07) ve dijital refah orta düzeyde (x̄ = 3,07) belirlenmiştir. Cinsiyete göre yapılan değerlendirmelerde, dijital refah dışında tüm alt boyutlar ve genel dijital iyi oluş düzeyinde erkek öğretmenler lehine farklılıklar tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analiziyle dijital liderlik yenilikçi boyutu, dijital liderlik destekleyici boyutu, dijital liderlik ana boyutu ile öğretmenlerin dijital iyi oluş düzeyleri dijital tatmin, güvenli ve sorumlu davranış, dijital refah, dijital iyi oluş ana boyutu arasında pozitif yönlü, düşük düzeyde anlamlı ilişkilere ulaşılmıştır. Sonuç itibariyle öğretmenlerin okul müdürlerini dijital lider olarak gördükleri, sosyo-demografik özelliklerinin bazılarında dijital liderlik algılarında anlamlı farklılık varken bazılarında anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Okul yöneticilerinin dijital liderlik becerileri ile öğretmenlerin dijital iyi oluş düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu sonuç, etkili dijital liderlik uygulamalarının öğretmenlerin dijital iyi oluşlarını artırıcı bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Araştırma sonuçları, okul yöneticilerinin dijital liderlik becerilerinin öğretmenlerin dijital iyi oluşlarını olumlu yönde etkileyebileceğini ortaya koymuştur. Bulgular, etkili dijital liderlik uygulamalarının eğitim ortamlarında öğretmenlerin tatmin ve güvenli dijital davranışlarını güçlendirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between digital leadership and digital well-being and to reveal how these two concepts interact in educational settings. In particular, it investigated the impact of school administrators' digital leadership skills on teachers' levels of digital well-being. It also examined whether these two variables differ according to teachers' demographic characteristics such as gender, age, seniority, field of study, school type, and years of service at their current school. The research was conducted during the 2024–2025 academic year with 412 teachers working in Istanbul, and data were collected using the Digital Leadership Scale and the Digital Well-being Scale. According to the findings, teachers generally perceive school administrators' digital leadership skills at a high level. In terms of sub-dimensions, administrators were evaluated as being most innovative (x̄ = 3.62) and supportive (x̄ = 3.55). Based on teachers' perceptions, digital leadership did not show significant differences according to gender or age. Regarding education level, a significant difference was observed only in the supportive leadership dimension, in favor of undergraduate graduates. Analyses by school type revealed significant differences in all dimensions, with primary school teachers reporting higher perceptions compared to middle school teachers. Teachers' digital well-being levels were also found to be generally high (x̄ = 3.89). Among the sub-dimensions, safe and responsible behaviors received the highest score (x̄ = 4.55), digital satisfaction was at a high level (x̄ = 4.07), and digital welfare was at a moderate level (x̄ = 3.07). Evaluations by gender indicated differences in favor of male teachers across all sub-dimensions and overall digital well-being, except for digital welfare. Correlation analysis revealed positive, low-level, and significant relationships between the innovative and supportive dimensions of digital leadership, the overall digital leadership dimension, and teachers' digital well-being levels, including digital satisfaction, safe and responsible behavior, digital welfare, and overall digital well-being. In conclusion, teachers perceive their school principals as digital leaders, with some socio-demographic characteristics showing significant differences in digital leadership perceptions while others do not. A meaningful and positive relationship was found between school administrators' digital leadership skills and teachers' digital well-being levels. These results indicate that effective digital leadership practices can play a role in enhancing teachers' digital well-being. The findings demonstrate that school administrators' digital leadership skills can positively influence teachers' digital well-being. Moreover, they show that effective digital leadership practices strengthen teachers' digital satisfaction and safe digital behaviors in educational environments.